blog

Oslávte Týždeň slovenských knižníc

utorok 14. marca 2017 15:31
Ut 14.03. 2017 15:31

Čitateľské dobrodružstvá nejedného knihomoľa začínajú práve v knižnici. Keď sa poľahky prelúskame vlastnou zásobou kníh z police v detskej izbe, vydáme sa z domáceho prostredia do sveta – na špeciálne miesto, kde je tých políc s knihami násobne viac. Veď tam sú celé regály kníh!

Preukaz čitateľa sa postupne zapĺňa, rok po roku pribúdajú ďalšie pečiatky po zaplatení symbolického členského. Knižnice však nie sú len “požičovňou” kníh. Každá z nich sa snaží v rámci svojich možností a zamerania organizovať besedy, semináre, koncerty či výstavy pre všetky vekové kategórie.  No a v neposlednom rade, priznajme si to: knižnica má svoje čaro, vlastnú poetiku. Taký pokoj, aký kraľuje v knižnici, si vychutnáte už len málokde. Jedni tam hĺbavo mudrujú nad náučnými textami, iní  sa nechávajú vtiahnuť do napínavého románu.

Od 13. do 19. marca knižnice oslavujú svoj týždeň a pripravili si pre čitateľov množstvo sprievodných podujatí. Zastavte sa v tej, ktorú máte najbližšie. Alebo v tej, ktorú ste navštevovali kedysi dávno v detstve. Alebo si spravte výlet do knižníc najväčších, najstarších, kde to dýcha históriou… Na výber máte doslova tisíce možností 🙂

Vedeli ste, že…
  • na Slovensku je takmer 4000 registrovaných knižníc a v ich fondoch sa nachádza skoro 40 miliónov kníh?
  • prvou verejnou knižnicou na území dnešného Slovenska je Liptovská knižnica G. F. Belopotockého v Liptovskom Mikuláši? Založil ju koncom roka 1829 významný predstaviteľ slovenského národného obrodenia Gašpar Fejérpataky-Belopotocký.
  • Najstaršou a najväčšou vedeckou knižnicou na Slovensku je univerzitná knižnica v Bratislave? Vznikla v roku 1919.
  • Slovenská národná knižnica sídli v Martine? (Podobne ako centrála nášho kníhkupectva :-))
  • Slovenská asociácia knižníc oslávi v tomto roku 25. výročie svojho vzniku?
  • čítanie znižuje hladinu stresu? Už po niekoľkých minútach čítania sa úroveň stresu zníži o 67%.

…aj preto blahoželáme knižniciam k ich týždňu!

Workshop Dotyk techniky počas Einsteinovej akadémie, ktorú organizovala Staromestská knižnica v Bratislave počas Týždňa vedy a techniky. Deťom sa pomocou zemiakov podarilo vytvoriť elektrinu a oživili starú vybitú kalkulačku. Aj takéto zážitky si môžete odniesť z knižnice. Foto: Facebook Staromestská knižnica Bratislava.