blog

Ako čítať (viac)

streda 30. augusta 2017 14:23
St 30.08. 2017 14:23

Čítanie je sexi. Ak si to nemyslíte, potom ste klikli na tento článok omylom. A hoci to na instagramoch vyzerá dobre a knihy majú veľa lajkov, čítame kvôli iným dôvodom. Pri knihách si môžeme oddýchnuť, niečo sa dozvedieť a prežívať životy obľúbených hrdinov.

Lenže nie vždy nám hviezdy prajú a keď sa z času na čas za seba obzrieme zisťujeme, že sme milované knihy opäť trochu zanedbali! S blížiacim sa Dňom neprečítaných kníh sa môžete inšpirovať našimi tipmi, ako si nájsť viac času na čítanie alebo skrátka – čítať viac.

Odložte telefón

Prvá rada nad zlato 😉 Na sociálnych sieťach a četovaním strávime v priemere až dva dni v mesiaci. Niekto vypočítal, že za rovnakú dobu by ste v pohode prečítali 10 kníh. Možno to nie je váš cieľ a nikto vás ani nenúti schovať telefón pod lavicu ako v škole. Možno si však uvedomíte, že to s tým časom nie je také strašné a stačí prehodnotiť priority.

 

Urobte z čítania rituál

Pri čítaní sa dá skvele relaxovať a pôžitok sa dá ešte vylepšiť tým, ako si tieto chvíle spestríte. Niekto si vychutná dobrú knihu najviac pod dekou, s kávou (a koláčom – ako naša _dzejny :-)) v ruke, na terase bytu… Počuli ste už, že čítanie dobrej knihy aspoň niekoľko minút pred spaním navodzuje dobrý spánok? Ďalší rituál, na ktorý si radi a rýchlo zvyknete. A keby vás ani to nepresvedčilo: čítanie skutočne zlepšuje zdravie, len pozrite si toto video.

 

 

Hudobný “podmaz”

Knižný soundtrack vám pomôže vychutnať si atmosféru ešte viac. Sú to zoznamy skladieb, ktoré ku svojim príbehom odporučili priamo autori známych kníh, alebo ich skalní fanúšikovia. Výzva pre pokročilých knihomoľov: ak k vašej obľúbenej knihe soundtrack ešte neexistuje, čo tak ho skúsiť vytvoriť? Alebo sa poobzerajte aj po filmových soundtrackoch – odporúčame hudbu k Pánovi prsteňov či Papierovým mestám.

 

Čítajte to, čo vás baví

Čo s knihou, ktorej ste už dali viacero šancí, a predsa vás neoslovila? Čítanie nie je upratovanie ani domáca úloha, na ktorú si musíte nájsť čas, inak bude zle. Ak vás už ani Deň neprečítaných kníh nenaštartuje, nenúťte sa k tomu. Skúste sa rozhliadnuť vo svojom okolí, či nájdete niekoho, kto by sa práve danej knižke potešil, a „podstrčte“ mu ju ešte pre DNK ;-).

Zabudnite na povinné čítanie, zoznamy kníh, ktoré by ste mali počas svojho života prečítať (lebo inak vás zje ružový dinosaurus) či na víťazov Nobeloviek a Pulitzerových cien. Nechajte tú správnu knihu, nech si nájde vás. Vyberte sa do kníhkupectva, nechajte sa očariť peknou obálkou, začítajte sa do prvých strán, zabudnite sa v oddelení s vaším obľúbeným žánrom, prípadne požiadajte o radu sčítaných kníhkupcov.

 

Prečítajte si obľúbenú knihu z detstva

Že absolútne netušíte, akú knihu zobrať do ruky? A čo tak spomenúť si na tie, na ktorých ste vyrastali? Pre niekoho je to Alica v krajine zázrakov, pre niekoho Winnetou, verneovky či Denník princeznej. A koľkí z dnešných dospelákov rástli spolu s najznámejším čarodeníkom všetkých dôb, s Harry Potterom? Nikde nie je napísané, že dospeláci musia čítať len dospelácke knihy 😛

 

U2

 

Majte rozčítanú len jednu knihu

Ten vzrušujúci pocit, ktorý sprevádza každý nový úlovok! Lenže mať rozčítané 2-3, niekedy aj viacero kníh je celkom náročné – najmä pri rozhodovaní sa, pri ktorej skôr pokračovať v čítaní. Rozhodovacia paralýza často vedie k tomu, že si vyberieme úplne inú činnosť a knižky ostanú na vedľajšej koľaji. Ak je vám to povedomé, skúste ovládať svoje čitateľské chúťky a sústreďte sa vždy len jednu knihu. Veď čím skôr ju dočítate, tým skôr sa môžete vrhnúť na ďalšiu!

 

Urobte z toho hru

Mnohým čitateľom však pomáha, ak si zapisujú progres, vypisujú myšlienky z kníh a zdolávajú výzvy v počte prečítaných kníh. Poznáte Goodreads? Sociálna sieť určená výlučne pre knihy a ich čitateľov sa dá vďaka širokej databáze slovenských a českých kníh plnohodnotne využívať aj u nás. Možno zistíte, že už ju používajú aj vaši kamaráti, s ktorými si môžete navzájom odporúčať nové knihy a debatovať o prečítaných. Pre milovníkov papiera je tu zase knihomoľský zápisník.

 

Určite sa vám už stalo, že ste museli niekde dlhšie čakať. Za ten čas by ste bez problémov prečítali zopár strán, ak by ste mali knihu poruke. Výhodou elektronických kníh je, že ich môžete mať stále so sebou. E-knihu si stiahnete do čítačky, tabletu, ale aj do vášho mobilu, ktorý (priznajte) nosíte skrátka všade.  Na rozdiel od e-kníh, audioknihy nie sú v knižnom svete žiadna novinka. Koľko rozprávok sme sa v detstve napočúvali! 🙂 Dnes sú záležitosťou najmä šoférov, ktorí si audioknihami spríjemňujú čas za volantom. Dobre poslúžia každému, kto si chce čítanie trošku spestriť – umelecké stvárnenie mnohých audiokníh posúva zážitok z čítania na ďalšiu úroveň 😉

Sme si istí, že tento zoznam tipov, ako viac čítať, vonkoncom nie je kompletný. Pomôžte nám naštartovať k čítaniu ďalších ľudí a podeľte sa s nami o vaše tipy v komentároch!

Monika Zbínová

Publico & e-knihy

Monika Zbínová je geekgirl, ktorá miluje knihy, kávu a IT svet. Na svojom blogu monicqa.sk už 9 rokov recenzuje knižné novinky. V Martinuse pracuje v e-knižnom oddelení, kde pomáha vydávať knihy začínajúcich autorov.

Články autora