blog

LookBook #9: Knižná jeseň je tu!

štvrtok 14. septembra 2017 11:50
Št 14.09. 2017 11:50

Aj táto jeseň pomaly prináša novinky, ktoré by sme vám radi dali do pozornosti. Niektoré možno poznáte, niektoré patria medzi také tie nenápadné krásky, ktoré v sebe skrývajú viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Nechajte sa inšpirovať naším výberom a strávte príjemnú jeseň v spoločnosti kníh.

„Nič podobné tu ešte nikdy nevyšlo,“ napísal britský Guardian o Neapolskej ságe. My môžeme len súhlasiť. Odkedy sme spoznali Elenu Ferrante, po každej vydanej knihe sme netrpezlivo čakali na tú ďalšiu. Konečne je séria kompletná a ak ste ju ešte nečítali, môžete si ju vychutnať pekne naraz 🙂 Na pozadí Neapola, ktorý je taký zvodný, ako aj nebezpečný a radikálne sa meniaceho sveta, rozpráva Elena Ferrante s bezprecedentnou úprimnosťou a genialitou príbeh celoživotného priateľstva dvoch žien. Dobrou správou je, že vydavateľstvo Inaque.sk chystá aj ďalšie knihy od tejto vynikajúcej autorky. Nevieme sa dočkať!

_DSC9580

Na jeseň treba hrubé knihy! A novinka od Ľudmily Ulickej patrí do tejto kategórie. Monumentálna epická freska, ktorá zachytáva viac ako storočie ruských dejín, je rozvetvenou rodinnou ságou s množstvom hrdinov a dômyselne vybudovaným príbehom. Román Jakubov rebrík rozpráva príbeh o niekoľkých generáciách rodiny Osetských, pochádzajúcich z Kyjeva a neskôr presťahovaných do Moskvy. Nora, divadelná výtvarníčka, suverénna a praktická žena, spoznala svojich predkov začiatkom 21. storočia, keď si prečítala korešpondenciu starého otca Jakuba a starej mamy Marusie a v archíve KGB získala prístup k Jakubovmu prípadu. Ak máte radi veľké romány a zaujímate sa o dejiny Ruska, toto je čítanie pre vás. V preklade Jána Štrassera vydalo vydavateľstvo Slovart.

_DSC9652

Ve světle toho, co víme je novinka z českého vydavateľstva Host. Je to príbeh priateľstva a zrady dvoch mužov na pozadí rozpadu štátov a ekonomickej krízy. Rahman nás berie na ohromujúcu cestu cez Kábul, Londýn, New York, Islámábád, Oxford, Princeton a Silet, na ktorej sa zaoberá témami ako je láska, vykorenenosť, finančníctvo, veda, náboženstvo a vojna. Celkom dosť silných tém na jeden román, čo poviete?

_DSC9673

Určite poznáte bestseller Muž menom Ove. Jeho autor, Fredrik Backman, má novinku Co by můj syn měl vědět o světě. Autor vtipne stiera všetky úzkosti a nedostatky rodičov v knihe plnej úprimných obáv a vyznaní lásky, ktoré zasiahnu srdce každého čitateľa. Ako píše autor: “Tato kniha je především o snaze být dobrým rodičem. Protože chci, abys věděl, že jsem se vážně snažil úplně nejvíc, jak jsem uměl. Nikdo negooglil tolik jako já.”

_DSC9666

Román Malinka je svižne a vtipne vyrozprávaný príbeh, ktorý zobrazuje krízu ľudskej identity, zamýšľa sa nad jej podstatou a právom na ňu. Rodičovstvo v mnohých podobách sa v tejto knihe vymyká definíciám. Postavy tohto románu sa navzájom potrebujú k životu, no ten im často dáva košom. Vydalo české vydavateľstvo Host.

_DSC9633

Joanna Connors mala tridsať rokov, keď jej neznámy muž priložil k hrdlu nôž a prinútil ju k sexu. Po dvadsiatich rokoch nevysloviteľných tráum sa rozhodla bojovať a tohto človeka nájsť. Nie však pre to, aby sa pomstila, ale aby ho pochopila, aby zistila, kto je ten muž a čo ho viedlo k tomu, aby zničil život mladej ženy. Nehľadala však len neznámeho násilníka a spravodlivosť, ale aj vlastný vnútorný pokoj a zmier. Táto kniha je strhujúca detektívka, ktorej príbeh je skutočný. A je to aj silná reportáž odohrávajúca sa v duši jednej zranenej ženy. Prináša pohľad na sexuálne násilie z pohľadu obete, ktorá sa odhodlala nielen rozprávať, ale aj konať. Nájdem si ťa vydalo vydavateľstvo Absynt, ktoré na náš trh prináša silné témy. A toto je jedna z nich.

_DSC9553

V knihe Co přinesly vlny a odvál vítr rozpráva moreplavec Rudolf Krautschneider o stavbe a časti plavby plachetnice Victoria, repliky slávnej historickej lode Fernaa de Magalhaese, ktorá ako prvá v 16. storočí oboplávala zemeguľu. Popisuje taktiež výpravy do polárnych morí a nechýbajú ani príbehy výnimočných ľudí, ktorí sú spätí s morom. Vydanie v poloplátenej väzbe je doplnené fotografiami, mapkami, citátmi a kresbami. Nájdete v ňom aj kúsok dreva 🙂 Voľne nadväzuje na úspešné tituly Lidé a oceán a Plachetnicí kolem světa pro pírko tučňáka.

_DSC9659

Antilopa a pavián. Čo je to za nesúrodý pár? Nenechaj sa pomýliť, je to zohraná dvojica. Navzájom na seba dávajú pozor, aby sa ubránili pred nepriateľmi. Podobne ako títo dvaja huncúti, aj ďalšie zvieratá prišli na to, že je dobré mať spojenca. No nielen zvieratá, ale aj rastliny si môžu navzájom pomáhať. Priateľstvo možno nájsť úplne všade! Zábavná knižka s nádhernými ilustráciami deťom vysvetľuje symbiózu hravou formou. Nečakané priateľstvá vydalo vydavateľstvo Albatros.

_DSC9686

Naozaj záslužný vydavateľský počin! Mať vlastný štát, jazyk alebo zástavu, byť súčasťou demokratického sveta, mať spojencov, právny systém alebo ústavu, to všetko sú veľké veci. Získať ich stálo našich predkov veľa úsilia a v boji za slobodu a demokratickú podobu našej krajiny mnohí položili svoje životy. K akým hodnotám sa naša krajina hlási? Aké práva svojim občanom garantuje? Pred kým nás zo zákona chráni a čo od nás vyžaduje? O tom všetkom hovorí naša ústava. Ilustrovaná ústava Slovenskej republiky je praktická kniha do každej domácnosti. Atraktívnou a prehľadnou formou čitateľov oboznámi s textom Ústavy Slovenskej republiky, ktorá zrozumiteľným jazykom hovorí o základných hodnotách, na ktorých stojí naša krajina.

_DSC9613

Aká by to bola jeseň bez hygge. Toto ročné obdobie priam láka k tomu, aby sme toto dánske slovo zakomponovali nielen do našich slovníkov, ale aj do životov. Hygge, to sú chvíle, keď sa v hrubých vlnených ponožkách zababušíte do pohodlnej deky, kým vonku zúri búrka. Hygge cítite pri tlmenom svetle sviečok, keď večeriate so svojimi blízkymi a užívate si spoločne strávené okamihy, ktoré sú jedinečné. Hygge, to je ten neopísateľný pocit, ktorý sa vás zmocní pri pohľade na červenkasté nebo so zapadajúcim slnkom. Malá kniha hygge vám priblíži filozofiu pohody a tepla, ktorú si veľmi ľahko osvojíte aj vy.

_DSC9622

Foto: Martina Cimermanová

 

 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora