blog

Montessori čítanie: Objavujte jeseň s detskými príbehmi

piatok 22. septembra 2017 14:05
Pi 22.09. 2017 14:05

Chvíle spoločne strávené s deťmi pri peknej knižke si treba užívať. Detských kníh je naozaj veľa, a tak máme pre vás jeden kľúč, podľa ktorého sa môžete orientovať: výber skúste prispôsobiť ročným obdobiam. Čo nás môže naučiť práve začínajúca jeseň?

Deti sú všímaví pozorovatelia a zmeny v okolí ich zaujmú – padajúce listy, chladnejšie počasie a nakoniec aj nový režim: domáce prostredie menia za škôlku alebo školu. S vhodnou knihou podporíte ich záujem o prírodu a zároveň otvoríte veľké témy, ktoré s jeseňou tak trochu súvisia. Kolobeh života, odkvitanie, zber plodov, príprava na zimný spánok, škola a na čo ju máme. Pekný príbeh im mnohokrát pomôže tieto témy lepšie pochopiť. Odporúčame vám napríklad týchto knižných spoločníkov na jesenné dni:

Potulky jeseňou

Kniha bez jediného slova, zato plná výjavov zo všedných jesenných dní. Spolu s deťmi budete donekonečna objavovať malé epizódy ľudí na jej stránkach. Deti, ktoré prechádzajú cez priechod pre chodcov do školy a ľudia oberajúci ovocné stromy. Táto kniha je nevyčerpateľnou studnicou námetov na rozhovory o jeseni.

Hádaj, ako veľmi ťa mám rád – Na jeseň

Jednoduchý, krátky a pozitívny príbeh aj pre začínajúcich čitateľov. Otec zajac a malý zajko sa vybrali šantiť do jesennej prírody. Kým otec oddychuje, ukáže sa škatuľová príšera. Našťastie sa z príšery vykľuje niekto dobre známy…

Through the Forest

Ak vám neprekáža angličtina, táto kniha je dobrodružným sprievodcom prírodou. Na potulkách Matkou Prírodou poznávajú deti rôzne tvory a všímajú si druhy listov. Na každej stránke si dieťa vyberá z viacerých alternatív – pôjde hlbšie do lesa alebo zostane objavovať okolie domu? Podľa inštrukcií obraciate stránky do želaného prostredia. Naozaj krásna kniha!

Neskoro v novembri

Muminovci sú osvedčená klasika, táto knižka je však trochu špecifická, pretože je o Muminoch bez Muminov. Prišiel november, vonku je sychravé počasie a všetky tvory v údolí by sa radi zohriali v teplej chatke a útulnej spoločnosti rodiny Muminovcov. Keď však prídu do chatky, nájdu ju úplne prázdnu. Ako návštevníci prežijú chladné dni a plniaci sa domček? Vrátia sa Muminovci včas pred nástupom zimy?

Netreba sa školy báť

Ak máte doma prváčika, alebo vás to čaká už o rok, je načase začať s prípravou. Táto knižka je plná stručných príbehov o žiakoch, ich pani učiteľke a triede. Každý príbeh odpovie na niektoré otázky škôlkarov a básnička pred príbehom napovie, o čom ten nasledujúci bude. Čo to je lavica, na čo je žiacka knižka?

Návštěva malé smrti

V jeseni sa životný cyklus prírody pomaly uzatvára. A práve to môže byť vhodný čas otvoriť s vašimi deťmi také veľké témy, ako je napríklad smrť. Táto kniha citlivým spôsobom sprístupňuje tému smrti najmenším. Malá smrť je v tomto príbehu dievčatko, s ktorým sa nik nebaví, lebo sa jej všetci boja. Až do momentu, kým navštívi malé dievčatko, ktoré sa poteší, že sa jej konečne uľaví od bolesti.

Na tieto knižky musíte počkať trochu dlhšie, ale oplatí sa:

Tree explorer

Skvelá kniha pre deti, ktoré poznávanie prírody chytilo za srdce. Tree explorer je anglická ilustrovaná interaktívna kniha s nálepkami a úlohami pre najmenších. Zrejúce slivky a jablká, padajúce lístie zo stromov– kam patria odpadnuté listy? Nalaďte sa s týmito úlohami na jesenné dni.

Leaves

Kniha zatiaľ nebola preložená do slovenčiny, presne však zachytáva pocity medveďa z jeho prvej jesene. Prečo listy zmenili farbu? Prečo všetky spadli na zem? Medveď sa snaží listy pripevniť späť na stromy, ale nie je to ono. Začne byť ospalý a uloží sa do veľkej kopy lístia. Keď sa prebudí, je jar a na stromoch sa zelenajú úplne nové listy.

Little yellow leaf

Je jeseň, listy opadávajú zo stromov a posledný žltý lístok sa zo všetkých síl drží dubového stromu. Ešte nie je pripravený odpadnúť na kopy listov, v ktorých sa hrajú deti. Bude vôbec niekedy pripravený? Hlboká kniha s posolstvom aj pre dospelých. Sme na zmeny pripravení? Je zmena dobrá alebo zlá vec?

 

Veronika Švecová

Spoluzakladeľka Montessori Škôlkárne, ktorá stojí na rešpektujúcom prístupe k deťom a rozvoji ich prirodzeného nadania. Veronika je Montessori entuziasta - neustále sa vzdeláva a využíva príležitosti stretávať sa s inými pedagógmi nielen na Slovensku, ale po celom svete. Hoci pôvodne vyštudovala právo, vzdelávanie a čas strávený s deťmi boli po celý čas dôležitou súčasťou jej života. V minulosti pracovala aj v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ulici v Bratislave, kde viedla literárno - výtvarné workshopy pre deti a starala sa o oddelenie detskej literatúry.

Články autora