blog

10 x áno pre Agathu Christie

nedeľa 19. novembra 2017 18:00
Ne 19.11. 2017 18:00

Jej meno sa plným právom spája s titulom Kráľovná anglickej detektívky. Ak ste ešte nečítali knihy od Agathy Christie, lebo je vraj nudná / kto by už len čítal o vraždách z roku 1921? / nie ste fanúšikom detektívok - možno je načase to zmeniť. Prečo? Dôvod nie je jeden ani dva. My ich ponúkame rovných desať!

1. Jedna z najžiadanejších

Áno, je to tak. Tvorba Agathy Christie kraľuje v rôznych rebríčkoch predajnosti s kľúčovými slovami “najviac predávané na svete”. To už stojí za zváženie, či? 🙂 Pokojne na začiatok siahnite napríklad po Mŕtvej v lodenici.

2. Hercule Poirot

Možno ste nečítali žiadnu jej detektívku, ani nevideli jedinú časť seriálu s Davidom Suchetom, ale… Určite vám niečo hovorí meno Hercule Poirot. Svojrázny Belgičan, ktorý nedá dopustiť na svoje šedé bunky, kvalitné jedlo a dokonale upravené fúzy. Postava na nezaplatenie, ktorú si jednoducho zamilujete.

3. Jane Marplová

Aby sme boli fér, úspech Agathiných kníh spočíva aj v literárnej postave Jane Marplovej. Táto postaršia milá pani má nedoceniteľný úsudok a výborný pozorovací talent. Vďaka tejto kombinácii dokáže rozlúštiť nejeden motív a odhaliť vraha. Presvedčte sa o tom sami, napríklad v knihe Puknuté zrkadlo, Vrecko plné zrna či Karibské tajomstvo.

4. Ide to aj bez krvilačnosti

Zohavené telá, brutálne vraždy, detailné opisy, ktoré nútia “rozdýchať” práve prečítané. Ale nie u Agathy Christie! Aj vášnivý detektívkar môže byť jemná duša a nie vždy platí pravidlo, že čím viac násilia, tým lepšie.

5. A kto je vrah?

Hádajte, koľko chcete, ale ani 30 prečítaných detektívok od Agathy Christie vám nezaručí, že v tej ďalšej odhalíte vraha. Agatha je proste majster, pardon majsterka v zavádzaní čitateľa. A zabudnite na to, že vám všetko vyklopí na poslednej strane (to je varovanie pre nedočkavých čitateľov 😉 ).

6. “Tá pomalá”

Agatha už ako dieťa milovala knihy s témou smrti. Morbídne, no pre jej budúcu dráhu zrejme prínosné. Napísala 66 detektívok a hoci sa o nej v rodine so zhovievavosťou hovorilo, že je “tá pomalá”, na poli literatúry sa stala svetovo uznávaná. Sympatické, však?

7. Najlepšia od Christie, podľa Christie

Vybrať TOP knihu od autorky je takmer herculeovská úloha pre samotného Herculea! My vyberáme A neostal ani jeden (v češtine Deset malých černoušků). Je to vzácna zhoda so samotnou spisovateľkou, ktorá detektívku And then there were none dala vo svojom rebríčku obľúbenosti na prvé miesto.

8. Čítať stále dookola

Agathine detektívky sú “jednohubky”, prečítané za pár hodín. Výhodou je, že sa k nim môžete kedykoľvek vrátiť. Hoci si možno spomeniete na vraha, zabudnete, aký mal motív:)

9. Kam zmizla Agatha? 

V roku 1926 sa známa autorka na niekoľko dní stratila. Existuje viacero teórií, čo sa stalo, avšak overená nie je ani jedna. Uznávame, nie je to úplne dôvod, aby ste siahli po jej knihách, ale na druhej strane – prečítať si detektívku od autorky, ktorá zmizla, má čosi do seba.

10. Vražda v Orient Exprese

Do kín prišiel rovnomenný film s hviezdnym hereckým obsadením! Ani my si ho nenecháme ujsť, hoci… kniha je (takmer) vždy lepšia ako film 😉 Bude to tak aj v tomto prípade? O dôvod viac si knihu prečítať. Už ste film videli? Ako sa vám páčil?

Katarína Melušová

Katka pracuje v kníhkupectve Martinus v Žiline ako kníhkupkyňa a zároveň aj moderátorka besied. Miluje detektívky od Agathy Christie, recepty od Dity P. a čokoládu v akomkoľvek množstve. Čím je staršia, tým častejšie číta kniha pre deti.

Články autora