blog

Kvíz: 10 rokov, 10 top bestsellerov na Martinuse

pondelok 13. novembra 2017 12:03
Po 13.11. 2017 12:03

Považujete sa za skúseného čitateľa, ktorého len tak niečo neprekvapí? Dokážete odhadnúť, ktoré knihy sa v našom kníhkupectve tešili najväčšej pozornosti a predalo sa z nich najviac kusov? Skúste krátky kvíz a pri každej otázke označte najpredávanejšiu knihu daného roku. Preverte si, ako dobre poznáte čitateľov a tuzemský knižný trh :-)

Rok 2016 máme ešte v pamäti. Na začiatok by teda nemuselo byť veľmi zložité označiť správnu odpoveď. Ktorá z nižšie uvedených kníh bola tou najpredávanejšou?

Correct! Wrong!

“After all this time?” “Always,” said Snape.

V roku 2015 na Obchodnej v Bratislave besedoval Jo Nesbo aj Gogo. Pomohlo im to ale predať najviac kníh?

Correct! Wrong!

Áno, Dominik Dán. Čo by sa asi stalo, ak by prišiel osobne na besedu? 🙂

2014: bol Dominik Dán aj v tomto roku úspešnejší ako všetci ostatní?

Correct! Wrong!

Bol. Ani jedno z najlepšie hodnotených Nesbových diel u nás mu nezosadilo pomyselnú korunku pre víťaza.

V roku 2013 v spoločnosti rezonovala "kauza Bezák". Bolo to ale silnejšie ako Greyove putá alebo záhady Dana Browna?

Correct! Wrong!

Udalosti okolo emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka výrazne zarezonovali aj knižným svetom na Slovensku a zatienili tak aj inak veľmi silné tituly.

Rok 2012 a ideme čoraz viac do minulosti. Spomínate si ešte na Gorilu alebo Matkina? A stal sa niekto z nich na trhu absolútnou jednotkou?

Correct! Wrong!

Úspech titulu Najedzte sa do štíhlosti priniesol aj ďalšie dve pokračovania a doplňujúce kalendáre. Tie už ale podobný úspech (v porovnaní s ostatnými titulmi) nepriniesli.

2011: Matkin, Dán a Urbaníková patrili v tomto období medzi TOP slovenských autorov. V romto roku nás ale opustil aj Steve Jobs. Otázka teda znie - koho z nich si odnieslo z kníhkupectiev najviac Slovákov?

Correct! Wrong!

Dôvod tohto výsledku sa dá nájsť v jednej z mnohých recenzií: "Mam rada Matkina a tato kniha je jedna z najlepsich. Vtipna, miestami na zamyslenie, pre mna skutocny relax - ani chvilu som sa pri nej nenudila, zasmiala som sa, ziadne zlozite citanie."

V roku 2010 sa slovenským autorom až toľko nedarilo. Alebo žeby predsa?

Correct! Wrong!

Hoci bol Brownov Stratený symbol u nás najlepšie predávaným titulom v roku 2010, sfilmovania sa už pravdepodobne nedočká (narozdiel od Chatrče, ktorého filmové spracovanie si môžete už kúpiť aj u nás)

Rok 2009 a kanonáda diel od Stephanie Meyer versus slovenské duo Dán&Urbaníková. Kto z nich ovládol rebríček bestsellerov?

Correct! Wrong!

Je to tak. Upíri a vlkolaci si získali srdcia čitateľov a prvé priečky v predajnosti.

2008: schválne... Ktorá z týchto kníh bola tou najpredávanejšou? 🙂

Correct! Wrong!

Tu nie je asi čo dodať. Teda.. dali ste to správne, však? 🙂

Rok 2007 priniesol znovu silné mená. Rowlingová, Matkin, Bukovský. Alebo trh prevalcovali Slováci túžiaci po krajšom tele? Skúste si tipnúť. 🙂

Correct! Wrong!

Lebo jesť treba. Vždy. Ale s mierou. A inak tomu nebolo ani v roku 2007. 🙂

Martinus Bestsellery
Nebol to jednoduchý kvíz. Ale za pokus to stálo, však?

Waw. Čo tak si skúsiť prácu kníhkupca? Znalosti na to určite máš. Keby niečo: pridajsa.martinus.sk 😉

Ani jedna správna odpoveď. Fňuk 🙁

Share your Results:

Daniel Hrenák

Programátor

Programovanie ma chytilo, pretože je to jednoduchšie, ako rozprávať sa s ľuďmi (ale ísť na pivo s kusom kódu po čase omrzí). Behať som začal, pretože som zistil, že viem byť stále rýchleší (ale až neskôr som zistil, že najskôr musím spomaliť). Knihy ma bavia, pretože mi ukazujú, koľko toho ešte neviem (ale mohol by som, keby som im dal šancu).

Články autora