blog

Knihy inak: Započúvajte sa do audiokníh

piatok 8. decembra 2017 19:09
Pi 8.12. 2017 19:09

Audioknihy odporúča osem z desiatich knihomoľov. Tomu deviatemu sa pokazili slúchadlá a ten desiaty, ... no, nemôže sa nám všetkým páčiť to isté, všakže? V nasledujúcich riadkoch zistíte, čo tie audioknihy vlastne sú a načo sú nám dobré :-)

Knihy nie na čítanie, ale počúvanie

Audioknihy sú knihy, ktoré sú niekým nahovorené. Obsah audiokníh sa ničím nelíši od ich knižnej predlohy. Interpret, ktorý audioknihu nahovoril, môže byť jeden alebo viacerí. Pýtate sa, ako môže jeden interpret zastúpiť niekoľko rôznych postáv? Nuž, v tom spočíva čaro audiokníh. Interpreti sú väčšinou herci, ktorí vedia pracovať s hlasom, a tak vieme odlíšiť, kto hovorí kedy, aj keď nevidíme pred sebou text.

Stačí telefón

Audioknihy vo formáte mp3 je možné počúvať na hocijakom zariadení, ktoré tento formát podporuje. Asi najpohodlnejší je smartfón, pretože je malý a máte ho vlastne stále so sebou. Odpadá starosť, akú kabelku si zobrať, aby sa tam zmestil sedemsto stranový Idiot od Dostojevského. A verte, že aj keď takú kabelku nájdete, nie je to žiadna radosť nosiť!

Obľúbený interpret

Čo si budeme hovoriť. Teda, radšej nie my, ale interpreti. Niektorí ľudia sa pre to prosto narodili. Vypočujte si také audioknihy od Mariána Geišberga. To je okamžité zaľúbenie!

Tomáš, vedúci oddelenia vývoja: “Audioknihy sú láska – keď niekam cestujete, keď večer máte už unavené oči z celého dňa, alebo proste máte chuť započúvať sa viac ako začítať. Za dva roky, čo som vyskúšal svoju prvú audioknihu (bola to prvá časť trilógie Milénium s neskutočným hlasom Martina Stránskeho), som už vypočúval desiatky titulov – milujem hlavne detektívky (Keppler, Devaer, Nesbo), skvelé však boli napríklad aj biografické knihy Waltera Isaacsona. Vyskúšajte, neverím, že sa nezamilujete.”

Poruchy čítania

Ľudia, ktorí majú poruchy čítania, pri audioknihách tento problém nemusia riešiť. Ak sa neviete na text sústrediť alebo sa vám prehadzujú či utekajú písmenká, audiokniha by mohla byť skvelou alternatívou.

Cestovanie

Zoberte si tak obyčajné cestovanie do práce. Pätnásť minút, počas ktorých by ste obťažovali suseda jakotom vychádzajúcim zo slúchadiel, môžete počúvať audioknihu. A to nehovoríme o dlhšom cestovaní, napríklad domov, keď čítanie pri sliepňajúcom svetle vo vlaku je najlepší nábeh na očné problémy. Plus, ušetríte miesto, ktoré by inokedy zabrali knihy. Radšej vezmi mame tie dózy, čo si jej už polroka nevrátil! Navyše, audioknihy sa hodia aj do auta, kde spríjemňujú cestu počas šoférovania.

Maťo, manažér internetového obchodu: S audioknihami som strávil už stovky hodín, väčšinu z toho som počúval v aute. Zatiaľ som nenašiel lepší spôsob, ako si krátiť dlhé kilometre za volantom, alebo státie v zápche. Cesta tak ubieha oveľa rýchlejšie a človek má pocit, že len tak “nesedí v aute”. Mojou prvou audioknihou boli Černí baroni a táto audiokniha doteraz patrí medzi moje najobľúbenejšie. Okrem toho sa mi veľmi páčili príbehy zo Zeměplochy, Steve Jobs, Odkaz dračích jazdcov alebo Pieseň ľadu a ohňa. Osobne sa teším, že vzniká stále viac audiokníh a momentálne nie je problém vybrať si z obľúbeného žánru alebo autora.

Domáce práce

Žehlenie, varenie, či utieranie prachu nie sú pre vás obľúbené činnosti? Nevadí. Vyskúšajte si pri nich pustiť audioknihu. Čas vám ubehne rýchlejšie, a navyše ste získali viac času na čítanie!

Behanie

Verte či nie, máme medzi nami kolegov, ktorí počúvajú audioknihy pri behaní. Majú pre nich určitý rytmus, ktorý udržuje tempo ich behu. Nuž, proti gustu ….

Bára, marketing booklover: Protože běhám sama, rozhodla jsem se zkusit při běhání dlouhých tratí číst ušima. Mně každopádně audioknihy postupně pomohly i s motivací k pravidelnému tréninku. Když je venku ošklivo nebo se mi nechce z jiného důvodů jít běhat, prostě si říkám, že si vlastně jdu číst. Těšit se na další kapitolu Žítkovských bohyní, Kapuscinského Impéria nebo povídek H. P. Lovecrafta je pro mě prostě přirozenější než přesvědčovat sama sebe, že se těším na běh.

Pridané zvuky

Audioknihy majú pridané zvuky ako začiatky novej kapitoly, zvončeky, zvonenie telefónu, či pri detektívkach rôzne napínavé melódie. Perfektný dotvárač atmosféry!

Celú ponuku viac než 2 000 audiokníh nájdete tu. Je už na vás, či si vyberiete audioknihy na CD alebo vo forme mp3 na stiahnutie.  A aby ste si audioknihy na stiahnutie vypočuli komfortnejšie, pripravili sme pre vás novú audioknižnú aplikáciu dostupnú pre operačný systém Android, ktorú si môžete stiahnuť tu.

 

 

Monika Záborská

Monika Záborská pracuje v Martinuse na e-knižnom oddelení. Okrem e-kníh má však na starosti aj audioknihy, ktoré ju sprevádzajú každodenne počas cestovania. Nepohrdne však ani klasickými knihami, kávou a čokoládou.

Články autora