blog

Ako dobre poznáte Pýchu a predsudok?

štvrtok 25. januára 2018 10:58
Št 25.01. 2018 10:58

V nedeľu 28. januára uplynie 205 rokov od prvého vydania najznámejšieho románu Jane Austenovej. Pri tejto príležitosti sme si pre vás pripravili kvíz, kde si môžete overiť, ako dobre poznáte román Pýcha a predsudok a jeho hrdinov. Pripravení? Štart!

1. Úvodná veta z románu Pýcha a predsudok je jednou z najslávnejších prvých viet vo svete literatúry. Ako sa tento román začína?

Correct! Wrong!

2. V úvode románu sa pani Bennetová raduje z príchodu nového suseda do ich kraja. Kto je tým susedom, ktorý vzbudzuje v pani Bennetovej toľké nádeje?

Correct! Wrong!

3. Rodinné sídlo Bennetovcov v Longbourne obýva okrem pána a pani Bennetovcov aj ich päť odrastených dcér. Každá z nich je v okolí známa pre niektorú svoju povahovú črtu. Ktorá zo slečien Bennetových sa vyznačuje tým, že nevynechá príležitosť verklíkovať naučené frázy a moralizovať za každých okolností?

Correct! Wrong!

4. Hlavnými postavami príbehu sú inteligentná a veselá Elizabeth Bennetová a tajomný a nedostupný pán Darcy. Poznáte jeho krstné meno?

Correct! Wrong!

5. Vzťah Elizabeth a pána Darcyho rozhodne nemožno označiť za lásku na prvý pohľad. Pamätáte si, kde ten prvý pohľad a ich zoznámenie prebehli?

Correct! Wrong!

6. Jane, najstaršia spomedzi sestier Bennetových, je Elizabethinou najväčšou kamarátkou a dôverníčkou. Elizabeth jej však často vyčíta jednu vec. Akú?

Correct! Wrong!

7. Jedným z nápadníkov Elizabeth Bennetovej je aj jej vzdialený, neveľmi bystrý a mimoriadne otravný bratranec. Aké povolanie pán Collins vykonáva?

Correct! Wrong!

8. V priebehu celého príbehu mieša karty aj postava Georga Wickhama – najskôr ako objekt Elizabethinho záujmu, neskôr ako manžel jej sestry Lydie. Voči pánovi Darcymu však prechováva veľkú nevraživosť a verejne ho obviňuje z krivdy, ktorej sa na ňom mal dopustiť. V čom podľa Wickhamovej verzie spočívala?

Correct! Wrong!

9. Počas svojej návštevy u Charlotte a pána Collinsa v Kente sa Elizabeth opäť stretáva s pánom Darcym, tentokrát v dome Lady Catherine de Bourgh. V akom vzťahu sú pán Darcy a Lady Catherine?

Correct! Wrong!

10. Počas pobytu v Kente požiada pán Darcy Elizabeth o ruku, tá však jeho žiadosť odmietne a obviní ho z krivdy voči Wickhamovi a z toho, že svojím konaním ublížil jej sestre Jane. Akým spôsobom pán Darcy reaguje na obvinenia?

Correct! Wrong!

11. Počas výletu s tetou a ujom Gardinerovcami sa Elizabeth znovu stretáva s pánom Darcym, tentokrát na jeho domácej pôde – v jeho vlastnom rodinnom sídle. Ako sa toto sídlo volá?

Correct! Wrong!

12. Manželstvo Lydie Bennetovej a Georga Wickhama bolo všetkými ľuďmi naokolo považované za škandalózne. Prečo vyvolalo v okolí taký nesúhlas?

Correct! Wrong!

13. Ešte skôr, než sa Elizabeth s pánom Darcym zasnúbili, prijala Elizabeth nepríjemnú návštevu. Kto za ňou pricestoval, aby jej do očí povedal, že si neželá ich manželstvo?

Correct! Wrong!

14. Na konci románu dospeje k svadbe nielen Elizabeth s pánom Darcym, ale aj druhý šťastný mladý pár. Kto ho tvorí?

Correct! Wrong!

15. Jane Austenová písala a prepisovala román Pýcha a predsudok do aktuálnej podoby dlhé roky. Málokto však vie, že pôvodne sa táto populárna kniha volala inak. Ako znel prvý názov románu?

Correct! Wrong!

Pýcha a predsudok
Austenológ - začiatočník

Dostali ste sa až na koniec. Hoci zrejme Pýcha a predsudok nepatrí k vašim najobľúbenejším knihám, kvitujeme vašu odvahu popasovať sa s týmto kvízom.  🙂
Len krôčik od dokonalosti

Veľmi dobre! Je vidieť, že pre vás Pýcha a predsudok nie je veľkou neznámou. Možno stačí len prečítať si tento skvelý román znovu a oprášiť si tých pár drobností, ktoré vám ušli.
Pýchu a predsudok máte v malíčku

Skladáme klobúk a robíme pukrlík pred vašimi znalosťami! Veľa správnych odpovedí z vás robí skutočného znalca tejto úžasnej knihy. Človek jednoducho nemôže nikdy dostatočne vrúcne vyjadriť Jane Austenovej pozornosť, akú si zaslúži.  🙂

Share your Results:

Ivana Hrenáková

S nosom v knižke ju môžete stretnúť všade - na ulici, v električke, u lekára aj doma v obľúbenom kresle. A ak práve nejakú nečíta, určite si ju vyberá medzi regálmi v kníhkupectve alebo na policiach svojich kamarátov. Knihomoľka telom, dušou aj zamestnaním sa v Martinuse stará o marketingové projekty a organizuje eventy pre kolegov a zákazníkov. Vo voľnom čase ju okrem čítania baví cestovanie, prechádzky v prírode a ľudia, ktorí ju obklopujú.

Články autora