blog

O knihách a ľuďoch #6: Ivan

pondelok 26. februára 2018 09:11
Po 26.02. 2018 09:11

V rubrike O knihách a ľuďoch vám vždy posledný pondelok v mesiaci prezradíme o niekom z nášho kníhkupectva čosi viac ;-) Dostane 15 otázok. Niektoré o knihách, niektoré zo života. A dostane ešte jedno privilégium: odporučiť vám knihu, na ktorú bude nasledujúci týždeň zľava až 25%!

Každá láska ku knihám je iná. Ak sa vám pošťastilo a natrafili ste vo svojom okolí na ďalších jednotlivcov, ktorí viac či menej otvorene vyznávajú svoju lásku k literatúre – gratulujeme! Všimli ste si aj to, že každý z týchto ľudí má iný čitateľský štýl? Je to niečo ako životný štýl alebo charakter – každý ho má iný. Aj vy máte určite ten svoj 🙂 V Martinuse nás obdiv ku knihám všetkých spája, no nepochybne tu natrafíte na celú plejádu ľudí s rôznorodými čitateľskými štýlmi.

 

_DSC4928Ivan Janík pracuje v našom kníhkupectve na Obchodnej v Bratislave, kde okrem iného dohliada na ponuku titulov a stará sa o to, aby tam zákazníkom nič nechýbalo. Vyštudoval archeológiu, no vždy ho to ťahalo ku knihám, až sa stali jeho pracovnou náplňou. Vo svojom voľnom čase veľa číta, o čom svedčí aj počet kníh, ktoré prečítal minulý rok – 152. Má rád antikvariáty, nielen tie, kde sa dajú knihy fyzicky chytiť a vybrať, ale aj tie, ktoré nájdeme online na webe. Ak nečíta, tak…vlastne nevieme 🙂 On číta vo voľnom čase takmer neustále.

 

 

 

 

 

1. Ideálne ráno…
Hodiny ukazujú pol šiestej, začína teplý letný deň a ja sedím na balkóne s knihou, kávou a rebarborovým koláčom.

2. Malá vec, ktorú by si chcel vo svojom živote zmeniť…
Lepšie artikulovať a nehltať slová, aby mi bolo lepšie rozumieť.

3. Veľká vec, ktorú by si chcel ešte zažiť…
Precestovať Blízky východ.

4. Čo ťa na tvojej práci najviac baví…
Práca s knihami. Napriek obrovskej produkcii kníh, ktorá chrlí veľké množstvo titulov každý rok, stále sa mi darí držať si zápal pre túto oblasť a stále ma to dokáže nadchnúť.

5. Prvá kniha, ktorá ťa chytila za srdce…
Agónia a Extáza od Irvinga Stonea. Tá kniha vo mne zanechala veľmi silnú stopu a bola to vlastne prvá kniha, ktorá ma neskutočne bavila – až do tej miery, že keď som ju dočítal, chcel som ju začať znova. Vlastne táto kniha spôsobila to, že som sa stal čitateľom.

6. Najčastejšie čítam…
Najčastejšie je to svetová beletria.

_DSC4942

7. Minulý rok som prečítal…
Koncové číslo bolo 152, čo je najmenej za posledných päť rokov. Dosť som zvoľnil tempo a už si začínam uvedomovať, že nemusím mať prečítané všetko. Väčšinou to bola svetová beletria, potom poézia, fantastika a niekoľko nebeletristických kníh.

8. Víkendy trávim…
S priateľkou. Čítame si alebo podnikáme rôzne výlety.

9. Môj najväčší zlozvyk, ktorého sa chcem zbaviť je…
Fajčenie.

10. Antikvariáty  mám rád, lebo…
Je tam viacero dôvodov. Je to najmä o tom, že tam nájdem knihy, ktoré sa už nikde inde nedajú zohnať a ja ich nutne potrebujem. No zároveň milujem tú atmosféru a to mystérium objavovania, keď ma zaujme nejaká neznáma kniha, o ktorej existencii som vôbec netušil.

_DSC4932

11. Kniha, ktorú som nedočítal…
Držím sa zásady, že každú knihu, ktorú rozčítam, tak aj dočítam, lebo síce ma nemusí baviť, ale čo ak tam je nejaký odsek, ktorý bude natoľko krásny, že sa oplatí prehrýzť celou knihou. Preto knihy neodkladám nedočítané, ale považujem ich stále za rozčítané a priebežne sa k nim stále vraciam. Gándhího život som tak čítal tri roky 🙂

12. Najlepšie knihy, ktoré som v poslednom období čítal…
Julian Barnes – The Only Story, Dan Simmons – Hyperion, Stephen King – Misery, Katarzyna Surmiak-Domańska – Ku-klux-klan, Hanya Yanagihara – Malý život, Mohamed Šukrí – Nahý chlieb, Guillermo Cabrera Infante – Přelétavá nymfa. A ešte kopec ďalších.

13. Pôvodne som vyštudoval…
Klasickú archeológiu. krásna veda, ale v posledných dvoch ročníkoch na výške sa udialo veľa vecí, ktoré mi to celkom znechutili a prestal som uvažovať nad profesijnou dráhou v tomto smere. No napriek tým veciam, spomínam na archeológiu rád a vnútri to bude navždy láska.

14. Ak by som si mal zobrať na opustený ostrov len tri knihy…
Stephen King – Temná veža; Marcel Proust – Hľadanie strateného času a Rozprávky tisíc a jednej noci. Sú to všetko niekoľko dielne knihy, tak aby mi dlho vydržali. Ak by to mali byť môjmu srdcu blízke tak Dante Alighieri – Božská komédia, Stephen King – TOHomér Íllias, tú som sa chcel vždy naučiť naspamäť, tam by na to bol asi dobrý priestor a dostatok času 🙂

15. Ak nepracujem, najradšej….
Čítam.

_DSC4935

Ivan vám odporúča Klub nenapraviteľných optimistov teraz s výnimočnou zľavou 25% zľavou! Objednajte si knižku cez www.martinus.sk 🙂
Zľava platí od 26.2. do 5.3.

PS: Zľava, žiaľ, neplatí v našich kamenných kníhkupectvách, ale kedykoľvek sa u nás zastavte. Budeme sa tešiť!

 

Jana Šlinská

event manager & booklover

Jana Šlinská sa v Martinuse stará o eventy a sociálne siete. Je veľkou fanynkou Harryho Pottera, miluje knihy, kávu a koláčiky. Ročne prečíta okolo stovky kníh a svoje knižné tipy uverejňuje pravidelne na Instagrame ako @ _dzejny.

Články autora