blog

Súďme knihu (aj) podľa obalu

streda 18. apríla 2018 09:48
St 18.04. 2018 09:48

Ruku na srdce: koľkí ste si kúpili knihu len preto, že sa vám páčila obálka? Nie vždy však pekná obálka znamená aj kvalitný obsah. Pri edícii MM z Vydavateľstva SLOVART, ktorá v týchto dňoch oslavuje svoje dvadsiate narodeniny, sa však môžete spoľahnúť na oboje ;-) Autorom týchto okulahodiacich knižných obálok je dizajnér Dodo Dobrík  a vám prezradí o ich tvorbe viac...

Dodo sa už 18 rokov venuje grafickému dizajnu a tvorbe obálok. Vo svojom profile na Instagrame nájdete zaujímavé komentáre o jeho prácach. My sme vybrali niektoré z nich venované práve edícii MM:

Manželstvo pre potešenie

Je super, že je stále možné vyskúšať si niečo nové. Arabská geometria bola pri tomto zadaní povinná. Lebo Maroko. Ruky s prstienkami v rôznych farbách potom hovoria o manželoch, ktorým sa narodili deti rôznych farieb.

 

Máni Steinn (Chlapec, ktorý nebol)

Knihy v edícii MM sú niekedy fakt výzva. Nekonečno významových rovín, zvláštny dej a hlavní hrdinovia. V tejto bolo jasné, že hlavný hrdina obdivuje filmy nemej éry. Ale čiernobielu obálku nemôžem urobiť, takže originálny záber z filmu dostal po 100 rokoch novú farebnosť.

 

d3

 

Vyšetrovateľ

Niektoré obálky nevznikajú ľahko. Možno je to dôsledok toho, že nejde o jednoduché texty. Nakoniec sme sa rozhodli pre návrh s fotoalbumom, ktorý nám dovoľuje pátrať v minulosti.

 

Osamelosť prvočísel

Mojou úlohou bolo redizajnovať predchádzajúce riešenie. Návrhy prebehli v dvoch vlnách. Najprv sme sa venovali osamelosti a potom prvočíslam. Nakoniec ostali dve prvočísla, ktoré sú aj medzi samotnými prvočíslami osamelé. Táto obálka patria medzi tie, ktoré na konci prekvapia svojím dizajnom aj mňa 🙂

 

Lesní ľudia

Aká je vlastne džungľa? Krásna, bohatá, pestrá, desivá, temná, surová? Akí sú ľudia, ktorí v nej žijú? Obálka mala vytvoriť priestor pre všetky možnosti.

 

Dva roky, osem mesiacov a dvadsaťosem nocí

Veď to poznáte. Koniec sveta. Nebesá zostúpia na zem, peklo sa otvorí a v súčasnom New Yorku začína boj ako z rozprávok 1000 a 1 noci. Sú tam všetci a občas nejaký ten anjel. Dcéra sa ma pýtala, prečo tam je Rainbow Dash (My Littly Pony). Povedal som jej, že dobro potrebuje všetky sily.

 

Viac takýchto opisov nájdete na Dodovom profile na Instagrame a keďže knihy z edície MM oslavujú okrúhle 20. výročie, tak ich až do konca apríla kúpite výhodnejšie v našich kníhkupectvách aj cez internet.
Zákulisné informácie o Dodovi vám pošepneme v našom staršom článku TU.

DSCF4534

Anna Porubcová

Články autora