blog

Príbeh Martinus.sk

História značky Martinus sa začala písať už v roku 1990. Vtedy v Martine založili bratia Miroslav a Jozef Santusovci jedno z prvých súkromných kníhkupectiev na Slovensku. Kníhkupectvo začínalo v malinkých priestoroch, sotva pár metrov štvorcových. Knihy sme si vozili sami – najmä z Bratislavy a Čiech. Neskôr sa Martinus presťahoval do budovy Divadla Slovenského národného povstania, kde kníhkupectvo pôsobilo dlhé roky. Odtiaľ sa v roku 2004 kvôli rekonštrukcii divadla presunulo o pár sto metrov ďalej na martinskú pešiu zónu do nových priestorov, kde ho nájdete dodnes. Martinus sa medzi domácimi rýchlo stal synonymom kníhkupectva a stále sa teší veľkej obľube nielen u Martinčanov.

Názov vznikol z latinského prekladu názvu mesta Martin a zároveň slovnou hračkou s priezviskom jedného zo zakladateľov – Miroslava Santusa (santUS). V roku 2000 vznikla myšlienka sprístupniť ponuku kníhkupectva aj ľuďom, ktorí nie sú z Martina, a voľba bola jednoduchá – pôvodná značka sa preniesla na internet a doplnila sa k nej koncovka .sk na dlhé roky – až v roku 2017 sa koncovka oddelila a kníhkupectvo funguje opäť bez nej pod značkou Martinus.

Internetové kníhkupectvo Martinus.sk začalo vznikať 10 rokov po otvorení kamenného Martinusu, v septembri 2000. Vtedy sa ku kníhkupcom – bratom Santusovcom pridal programátor (vtedy ešte študent) Michal Meško, a tak vznikla trojica, ktorá začala budovať internetové kníhkupectvo, ktoré malo za cieľ stať sa nie najväčším, ale najlepším obchodom na slovenskom internete. Kníhkupectvo na adrese www.martinus.sk sme spustili 31.8.2001 o 15:00. Na začiatok stačila jedna miestnosť s veľkosťou 10 metrov štvorcových, v nej jeden počítač, skener, atramentová tlačiareň, prenajatý hosting, pripojenie cez telefónnu linku (neskôr ISDN!), baliaci stôl a taška, s ktorou sa chodilo na poštu. Miro sa staral o katalóg, stránku a objednávky, Jožo vybavoval tovar a balil, dievčatá z kníhkupectva pomáhali vyberať knihy z políc, Mišo programoval. Všetci sme sa učili, ako sa robí internetový obchod.

Náš on-line obchod staval od začiatku na dlhoročných skúsenostiach majiteľov. Rástli sme rýchlo, ale nie nekontrolovane a najmä sme sa snažili, aby to nikdy nebolo na úkor našich zákazníkov. Internetové kníhkupectvo po niekoľkých rokoch prerástlo svojho “kamenného” súrodenca a v roku 2006 sme sa presťahovali na prízemie rodinného domu. Tam sme prežili jedny Vianoce a po roku a pol nám začali byť malé aj tieto priestory. Presťahovali sme sa teda opäť (štvrtý krát), tentokrát do krásnych veľkých priestorov bývalého kina Mladosť v Martine, kde sídlime od konca roku 2007. V roku 2009 sme priestory ešte viac rozšírili a dnes tak máme na jednom mieste ľudí, ktorí pre vás zdvíhajú telefóny a riešia vaše žiadosti, aj ľudí, ktorí chystajú vaše objednávky z nášho skladu.

Systém, na ktorom beží celý internetový obchod aj jeho pozadie, vyvíjame kompletne sami už od roku 2000. Umožňuje nám to byť stále o krok vpredu a prinášať do slovenského nakupovania na internete veci a služby, ktoré tu doteraz neboli. Neustále zlepšujeme logistický proces, aby objednávky boli vybavované rýchlo, presne a kvalitne. Ak nastane nejaký problém, takmer vždy vieme zistiť, kde a prečo sa stal — a zmeniť veci tak, aby sa už nevyskytol.

Našu prácu ocenilo viacero organizácií. V roku 2006 sme ako prvý internetový obchod na Slovensku získali prestížny certifikát kvality Slovak Gold a v roku 2011 sme ho úspešne získali po druhý krát. V roku 2008 sme tiež medzi prvými získali certifikát SAEC Bezpečný nákup. V roku 2017 sme získali ocenenie v rebríčku Zákaznícky najobľúbenejšia značka podľa prieskumu KPMG a v roku 2018 už piate ocenenie Absolútny víťaz Mastercard Obchodník roka. No najmä sme dostali už niekoľko stoviek tisíc ďalších ocenení, ktoré si vážime najviac. Sú nimi vaše objednávky.

Jeden zo zakladateľov, Miro Santus, nás po dlhej a ťažkej chorobe 30. mája 2008 navždy opustil. Jeho myšlienky, predstavy a ciele však žijú naplno ďalej. Takmer presne po roku (14. mája 2009) sme otvorili aj kníhkupectvo v Bratislave a opäť sa tak vraciame “ku koreňom”. Opäť sme počkali rok a v máji 2010 sme otvorili naše tretie kníhkupectvo, v obchodnom centre CENTRO Nitra. Tentokrát už aj s kaviarničkou, oveľa väčším výberom kníh a pohodlným kobercom, ktorý sa vám tak páči. O pár mesiacov, v novembri 2010, sme podobné kníhkupectvo v SC MIRAGE otvorili aj pre Žilinčanov. Našu vlajkovú loď sme všetkým knihomolom predstavili 1.10.2011 v Bratislave na Obchodnej ulici, v unikátnom spojení s kaviarňou Shtoor.

Piate kníhkupectvo Martinus.sk sme otvorili v novembri 2012, opäť v spojení s kaviarňou, v bratislavskom Cubicone v Mlynskej doline. Nasledovali Košice (2013), Považská Bystrica, Poprad a Lučenec (všetky v 2015) a Banská Bystrica spolu s novým priestorom v “rodnom” Martine (obe v roku 2017).

V roku 2014 sme naše najväčšie kníhkupectvo, Martinus na Obchodnej v Bratislave, ešte zväčšili a dnes sa rozprestiera na dvoch podlažiach aj s naším vlastným konceptom kníhkaviarne Foxford, ktorý dnes nájdete aj v Cubicone, Poprade a Košiciach. Nesmierne nás teší, že ku nám pravidelne chodíte “nadýchať sa kníh” – počúvame vás, rozprávame sa s vami a snažíme sa, aby každé ďalšie kníhkupectvo, ktoré pre vás otvoríme, bolo ešte lepšie, krajšie a príjemnejšie.

Nezostávame však len pri tom. Začiatkom roka 2012 sme začali prevádzkovať aj internetové kníhkupectvo v Českej republike na adrese www.martinus.cz, ktoré sa tam za pár rokov vypracovalo medzi top5 internetových kníhkupectiev. Zároveň sme lídrom aj v oblasti elektronických kníh, ktoré na Slovensku ponúkame už od roku 2010.

Martinus.sk je dnes najväčším internetovým kníhkupectvom na Slovensku a druhým najväčším predajcom kníh celkovo. Viackrát získal v nezávislých prieskumoch ocenenie “najlepší” aj “najobľúbenejší” internetový obchod na Slovensku. Pre nás je však najdôležitejšie, že pravidelne získavame to najcennejšie: vašu dôveru. Tisíce príbehov. Jedno kníhkupectvo. Kráčame ďalej…