blog

O posledného Harryho Pottera je záujem aj v angličtine

štvrtok 19. júla 2007 00:20
Št 19.07. 2007 00:20
  • Harry Potter and The Deathly Hallows vychádza na celom svete v sobotu, 21.7.2007
  • Internetové kníhkupectvo Martinus.sk zaznamenalo vysoký záujem Slovákov aj o anglickú verziu

Martin, 19.7.2007 – Harry Potter and The Deathly Hallows, teda vo voľnom preklade Harry Potter a Smrteľné vysvätenie, sa začne predávať na celom svete v sobotu, 21. júla 2007 o 01:01 miestneho času. Najväčšie slovenské internetové kníhkupectvo Martinus.sk ponúkalo túto knihu v predpredaji už od januára. „Do dnešného dňa už máme objednávky na niekoľko stoviek kusov,“  povedal Miroslav Santus, spolumajiteľ kníhkupectva. Internetový gigant Amazon.com iba v USA predal už viac ako 1,4 milióna kópií.

harry_death
Čakanie na záver celej ságy sa teda pre tých, ktorí vedia po anglicky, končí v týchto dňoch. Na slovenskú verziu si budeme musieť počkať ešte niekoľko mesiacov. Knihy o Harrym Potterovi vydáva na Slovensku vydavateľstvo Ikar, ktoré zatiaľ nezverejnilo žiadny konkrétny termín. Anglická kniha vychádza v dvoch verziách, ktoré sa však líšia iba obálkou – detská a „dospelácka“. Každá siedma predaná kniha na Martinus.sk bola verzia pre dospelých.

Britská autorka J.K.Rowlingová zároveň v posledných dňoch možno zmenila svoje predtým pevné rozhodnutie, že toto bude jej posledná kniha o Harrym Potterovi, keď svetu odkázala: „Nikdy nehovor nikdy.“ Na internete dokonca vznikajú petície, aby Rowlingová napísala ďalšie diely. Harry Potter and The Deathly Hallows zavŕšilo plánovanú heptalógiu, ktoré boli preložené do 63 jazykov a celosvetovo sa predalo vyše 300 miliónov výtlačkov. Zatiaľ posledný, šiesty diel drží aj rekord najrýchlejšie sa predávajúcej knihy v histórii kníhkupectva Martinus.sk.