blog

Rozprávky barda Beedla, nová kniha od autorky Harryho Pottera, vyjde v slovenčine ešte pred Vianocami

utorok 4. novembra 2008 23:31
Ut 4.11. 2008 23:31
  • Nová kniha J.K. Rowlingovej, svetoznámej autorky série kníh o čarodejníkovi Harrym Potterovi, vyjde 4. decembra 2008 aj v slovenčine pod názvom Rozprávky barda Beedla
  • Na vydanie tejto knihy sa čakalo takmer rok a jej vydanie má slúžiť najmä charitatívnym cieľom
  • Najväčšie internetové kníhkupectvo Martinus.sk zahájilo na Slovensku ako prvé predpredaj Rozprávok barda Beedla

Martin, 4.11.2008 – Autorka svetoznámej série bestsellerov o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi, J.K. Rowlingová, napísala ďalšiu knihu. Jej názov v angličtine znie The Tales of Beedle the Bard a na pulty kníhkupectiev po celom svete sa dostane 4. decembra 2008. Slovenských nadšencov Harryho Pottera určite poteší, že spolu so svetovou premiérou vyjde táto kniha aj v slovenskom jazyku pod názvom Rozprávky barda Beedla.


bard_beedleNová kniha J.K. Rowlingovej obsahuje na 112 stranách päť čarodejníckych rozprávok, ktoré zanechal Hermione Grangerovej Albus Dumbledore v siedmej a záverečnej knihe Harry Potter a Dary Smrti. Práve v týchto rozprávkach našiel Harry Potter kľúče k riešeniu poslednej úlohy, ako zničiť horcruxy lorda Voldemorta. Iba jediná z piatich rozprávok, Príbeh troch bratov,  je vyrozprávaná v siedmej knihe o Harrym Potterovi. Zvyšné štyri rozprávky vyjdú po prvý raz.

Rozprávky barda Beedla vyšli v špeciálnej edícií už koncom roka 2007. Z tejto edície existuje iba 7 exemplárov. Každý z nich bol ručne napísaný a ilustrovaný samotnou J.K. Rowlingovou. Obálka je zdobená striebrom a drahými kameňmi. Šesť kníh z tejto edície venovala Rowlingová najdôležitejším ľuďom, ktorí jej pomáhali a podporovali ju pri písaní kníh o Harrym Potterovi. Siedmu knihu získal v aukcii internetový gigant Amazon za neuveriteľných 1,95 milióna libier (necelých 75 miliónov Sk).

Vydanie Rozprávok barda Beedla má predovšetkým charitatívny rozmer. Exkluzívne práva na preklad, vytlačenie a distribúciu knihy v slovenskom jazyku získalo vydavateľstvo Ikar. Všetok čistý výnos plynúci z predaja práv bude darovaný charitatívnej organizácii The Children’s High Level Group (CHLG). CHLG založila J.K. Rowlingová spolu s členkou európskeho parlamentu Emmou Nicholsonovou a jej cieľom je zlepšiť život znevýhodneným skupinám detí v ústavoch.

Najväčšie slovenské internetové kníhkupectvo Martinus.sk spustilo na Slovensku ako prvé predpredaj anglickej i slovenskej verzie. „Veríme, že Rozprávky barda Beedla budú podobne úspešné ako knihy o Harrym Potterovi. Tie patria medzi najväčšie bestsellery v celej histórií nášho kníhkupectva,“ hovorí Michal Meško, spolumajiteľ Martinus.sk. Nová kniha J.K. Rowlingovej by podľa neho mala patriť medzi najpredávanejšie vianočné knihy.