blog

Slováci napíšu spoločný román

štvrtok 28. mája 2009 08:00
Št 28.05. 2009 08:00

Slovensko píše románBratislava, 28. mája 2009 – Slovensko od dnes začína písať román, do ktorého sa môžu zapojiť všetci. Milovníci príbehov môžu zaslať svoj literárny príspevok alebo sledovať a ovplyvňovať dej priamo na webe. Editorkou spoločnej knihy Slovákov bude Eva Urbaníková.

Najväčšie internetové kníhkupectvo Martinus.sk sa rozhodlo vyzvať všetkých fanúšikov kníh, aby napísali spoločný román a vytvorili tak unikátne dielo s nepredvídateľným koncom. Každý môže ukázať svoj literárny talent a ovplyvniť dej rodiaceho sa slovenského kolaboratívneho románu. Všetko sa bude odohrávať na webovej stránke www.slovenskopiseroman.sk.


Martinus.sk tak tento krát neprináša len dobrý pocit zo zakúpenej knihy, ale spolu so všetkými, ktorí radi píšu, knihu vytvára a to priamo na internete. Michal Meško, konateľ: „Myslím si, že mnohí Slováci vedia výborne písať, len potrebujú priestor a správny impulz, aby sa odhodlali aj niečo vydať. Preto verím, že projektom Slovensko píše román zároveň spolu objavíme nové literárne talenty.“

Internetové kníhkupectvo Martinus.sk prednedávnom predalo svoju milióntu knihu. Jej autorkou je Eva Urbaníková, ktorej kniha Stalo sa mi všetko bola na Martinus.sk najpredávanejším slovenským titulom za minulý rok. „Pri tejto príležitosti sme oslovili Evitu s myšlienkou spoločného románu a ja som veľmi rád, že sa s nadšením zapojila,“ vysvetľuje Michal Meško. „Tento projekt je jedinečný, lebo nielenže nepriamo podporí ľudí čítať, ale inšpiruje mnohé talenty k písaniu. Ak sa objaví na Slovensku len jeden nový skvelý autor, projekt stál za to,“ približuje Eva Urbaníková. Tá položila základy pripravovanej knihy napísaním prvej kapitoly a zároveň bude editorkou celého románu. To znamená, že práve ona bude pravidelne vyberať a zostavovať  zo zaslaných príspevkov pokračovanie príbehu. Nových kapitol sa čitatelia dočkajú vždy v utorok o 12:00 na webovej stránke www.slovenskopiseroman.sk.  Na tejto adrese si zároveň oddnes môžu literárni nadšenci prečítať Evitinu úvodnú kapitolu.

Okrem širokej verejnosti sa do písania zapoja aj známe tváre slovenskej literárnej scény, kultúrneho a spoločenského života. Každý autor, ktorého príspevok sa do knihy dostane, bude pri svojej časti románu menovaný. Vďaka tomu si doteraz neobjavené talenty nakoniec môžu nájsť svoje meno na jednej strane spolu s menom niektorej známej osobnosti. 

Tak ako v reálnom živote, tak aj v príbehu spoločného románu sa objavia  križovatky, na ktorých sa  treba rozhodnúť, ktorou cestou sa vydať. Aj tí, ktorí nechcú určovať vývoj deja písaním,  budú môcť v  kľúčových momentoch rozhodnúť o tom, ako sa hrdinovia zachovajú a čo prelomové sa v ich životoch udeje. Priamo na stránke vyberú z niekoľkých možností pokračovania príbehu.


Koniec projektu je naplánovaný na neskorú jeseň, tak aby si Slováci hotovú knihu prípadne aj s vlastným príspevkom mohli nájsť pod vianočným stromčekom. Martinus.sk tak celému Slovensku pripravil pútavú, tvorivú a netradičnú zábavu na najbližšie mesiace.