blog

Existuje spôsob ako sa stať dobrým

utorok 28. júla 2009 00:01
Ut 28.07. 2009 00:01

„Bolo to veľmi dávno a to, čo sa vraví o minulosti, nie je pravda. Naučil som sa, ako ju pochovať. No minulosť sa aj tak prederie na povrch.“

Khaled Hosseini bol v minulom roku najpredávanejším autorom. Tento afgansko-americký spisovateľ sa stal vďaka svojej prvotine Majster šarkanov známym na celom svete. Tento rok vydal svoju druhú knihu Tisíc žiarivých sĺnk, ktorá opäť vychádza z jeho domáceho afganského prostredia.

Len máloktorý autor známy v Európe alebo Amerike situuje svoje diela do prostredia Afganistanu. Najmä do prostredia krajiny zmietanej vojnou. Khaled Hosseini sa však do tohto prostredia vracia. Táto krajina je mu blízka najmä kvôli detstvu, ktoré v nej prežil. Z neho vychádza aj v svojej prvotine – Majster šarkanov.

Najpredávanejšia kniha minulého roku prináša príbeh malého chlapca Amira, z ktorého sa stáva muž. Aj napriek tomu, že prekonáva prekážky, rastie, vzdeláva sa a stáva sa úspešným spisovateľom, nevie sa vyrovnať so svojou minulosťou. Hľadá cestu ako sa stať opäť dobrým a napraviť tak starú krivdu, ktorej sa dopustil.

Jeho skutok, ktorý si nevie odpustiť, mal korene v neskutočnej túžbe, aby ho jeho otec miloval a považoval ho za muža. Hosseini tu ukazuje silu rodových stereotypov. Zvýrazňuje, ako môže čiernobiele videnie sveta ničiť ľudské životy. „Chybou bolo, že otec videl všetko čierno-biele, a musel sa rozhodnúť len pre jedno. Takého človeka nemožno milovať bKhaled Hosseiniez toho, aby ste ho zároveň i trošku nenávideli.“

Tak ako rastie Amir, rastie s ním aj jeho krajina. Aj napriek tomu, že v nej už nebýva, cíti sa byť jej súčasťou. V Amerike, do ktorej utiekol s otcom pred ruskými vojskami, žije v afganskej komunite. V krajine, ktorá uctieva iné pravidlá a zvyky, si tak udržujú a chránia svoje naučené typy správania a tradície.

Nová krajina však zlomila mnohých prisťahovalcov. Medzi nimi aj Amirovho otca. Zo silného muža, ktorý vždy zvládol každú situáciu sa stáva utrápený strhaný starec, ktorého zmáha rakovina. Na sklonku života sa však ešte postará o svadbu svojho syna, a tým spraví poslednú vec, o ktorú sa pred smrťou musel postarať.

Amir sa v Amerike aklimatizuje, ale aj napriek tomu nedokáže žiť pokojne so svojím svedomím. Chcel, aby jeho hriechy ostali zabudnuté v krajine za oceánom. Ako posolstvo a spomienka na staré časy, ktoré ho prenasledovali prichádza správa od starého rodinného priateľa. Amir sa musí vrátiť. Vrátiť a postaviť sa zočí voči krajine, ktorá už existuje len v jeho spomienkach. Postaviť sa priateľovi, ktorého zradil. Postaviť sa zlým snom, ktoré ho prenasledovali veľa rokov.

V Afganistane ho nik nevíta. Krajina sa zmenila na nepoznanie. Jeho domov prežil za pár rokov vpád ruských vojsk, vojakov Aliancie a nakoniec ničivú silu Talibanu. „Do Afganistanu, ktorý mi ostal v pamäti, priniesli smrť. Začalo sa nekonečné prelievanie krvi, ktoré pokračuje dodnes.“ Taliban nastolil tvrdý režim, ktorý spôsobil chudobu a biedu vznešeného národa. Amir spoznáva mesto, v ktorom vyrastal odznovu. Pri prejazde ulicou sa mu pred očami mihajú obrázky ozbrojených Talibancov v džípoch  a žobrajúcich chudákov na krajniciach.

Aj napriek rozdielom a zmene mesta sa však jedna vec nezmenila. Amirova minulosť. Práve tá, ktorá ho doviedla naspäť, aby videl zničené mesto, v ktorom zažil najkrajšie roky svojho detstva. Minulosť, ktorá mu v Amerike nedopriala pokojný spánok aj keď mal rodinu, úspech a všetko, čo si prial. Minulosť, ktorá mu dala možnosť napraviť staré krivdy a oľutovať zradu, ktorej sa z nerozvážnosti dopustil.

„Niekedy bolí povedať pravdu, ale je lepšie pocítiť bolesť pravdy ako mať dobrý pocit zo lži.“

Verdikt: Kniha jednoznačne stojí za prečítanie. Okrem neobvyklého príbehu prináša historické pozadie jedného z najdlhšie trvajúcich vojenských sporov, aké pretrvávajú v 21. storočí. Hosseini je unikátny autor, ktorý dokáže do beletrie nenásilne zakomponovať literatúru faktu, za čo si od nás vyslúžil 5 hviezdičiek.  *****/*****

Zdroj foto: smh.com.au / martinus.sk