blog

Nepriame pokračovanie Da Vinciho kódu prichádza

streda 22. júla 2009 00:01
St 22.07. 2009 00:01

Predstavenie obalu novej Brownovej knihy Lost SymbolZnámy český komik Petr Novotný kedysi rozprával príhodu o tom, ako stopoval v akejsi cudzej krajine, ktorej jazyk absolútne nevedel a všetci okoloidúci sa mu strašne smiali. Až naveľa ho jeden zobral a vysvetlil mu, že stál pod bildboardom, na ktorom bolo napísané: “Traste sa, pán prichádza!” No a presne tak sa cítia vydavatelia, keď na trh prichádza najnovší román Dana Browna, autora, ktorý zlomil všetky rekordy predajnosti a popularity. Potom, čo sa dozvedeli, že jeho nový román Lost symbol (Stratený symbol) má vyjsť 15. septembra, okamžite zmenili plán vydania svojich noviniek a všetci to chcú stihnúť pred Brownom. Anglickí čitatelia sa môžu tešiť na jesenný príval noviniek, aký ešte nezažili.

Predstavovať čitateľom knihu Da Vinciho kód je jednoznačným a úplným mrhaním písmeniek. Kniha, ktorej úspech sa smelo vyrovná aj Harry Potterovi, dobyla všetky rebríčky predajnosti po celom svete. Napriek tomu, že členovia Opus Dei majú pravdepodobne pri vchode do každého svojho sídla Brownovu fotku, do ktorej hádžu šípky, a že mnohí čitatelia len gúľali očami, vyhlasDan Brownujúc, že Dan Brown “objavil Ameriku”, v ktorej už dávno bol napríklad taký Michael Baigent alebo Umberto Eco, nič to nezmenilo na fakte, že kniha, ktorá vyšla v roku 2003, ostala dva roky v rebríčku bestsellerov a po celom svete sa jej predalo viac ako 81 miliónov kusov (Len pre porovnanie – v Británii sa pokladá kniha za mimoriadne úspešnú, ak sa jej predajú cca 3 milióny kusov). Úspech Da Vinciho kódu okamžite pritiahol pozornosť čitateľov aj na predchádzajúce romány tohto autora, ktoré sa tiež stali celosvetovými bestsellermi a v Británii obsadili jeho štyri romány prvé štyri miesta v rebríčku najpredávanejších paperbackových románov všetkých čias.

Niet preto divu, že keď nakladateľstvo Random House vyhlásilo, že nový román Dana Browna príde na trh 15. septembra, ostatných vydavateľov oblial studený pot. Vydaniu knihy Lost symbol (Stratený symbol) bude samozrejme predchádzať masívna kampaň, založená na rôznych hádankách a hlavolamoch, ktoré budú šírené prevažne pomocou sociálnych sietí Facebook a Twitter. Hlavným hrdinom románu bude opäť Robert Langdon,  harvardský vedec zaoberajúci sa symbolmi, ktorý riešil aj záhadnú vraždu v Da Vinciho kóde. V Británii už bol predstavený aj obal knihy, na ktorom je zobrazený kľúč s kružidlom a príložníkom nad washingtonskou Kapitulou. Kružidlo a príložník sú symboly slobodomurárstva a spolu s faktom, že Brown bol viackrát spozorovaný pri štúdiu washingtonských lóží slobodomurárstva sa dá predpokladať, že jeho najnovší román sa bude týkať práve slobodomurárov.

Samotný Brown prehlásil, že „tento román bol zvláštnou a úžasnou cestou. Dostať päť rokov výskumu do dvanástich hodín, v ktorých sa román odohráva, bolo vzrušujúcou výzvou. Život Roberta Langdona sa očividne hýbe oveľa vyššou rýchlosťou ako ten môj.“

Vzhľadom na úspech jeho predchádzajúceho románu vyjde Lost Symbol (Stratený symbol) v relatívne skromnom náklade 6,5 milióna kusov. Dobrá správa pre všetkých slovenských čitateľov, vládnucich anglickým jazykom – Martinus.sk neostane mimo a knihu si už môžete predobjednať , pričom predávať sa začne v ten istý deň ako všade vo svete tj. 15. septembra 2009. Neváhajte, k dispozícii je len 6,5 milióna kusov pre celý svet. 😉 Po ošiali okolo anglickej verzie posledného dielu Harryho Pottera to môže byť ďalším motivačným faktorom pre tých, ktorí po anglicky nevedia. Alebo si môžu počkať na slovenský preklad, ktorý má na starosti vydavateľstvo Slovart. Ako to už býva – slovenská verzia sa samozrejme trochu oneskorí a podľa vyhlásenia nakladateľstva by mala byť dostupná až po Vianociach. Treba to brať z tej lepšej stránky – nie je to fajn, mať Vianoce dvakrát do roka?

PS: Ak ste náhodou nepostrehli hyperlinky priamo v texte, tak knihu su môžete predobjednať tu.

Zdroj: Telegraph.co.uk / Slovart