blog

Nový život so Zdochnutým srdcom

piatok 24. júla 2009 00:01
Pi 24.07. 2009 00:01

195286Po elegantnom rozvode môjho už menej elegantného manželstva s naplešatelým rezíduom mojej mladosti, som sa definitívne rozhodla, že budem s ľuďmi spať, prípadne chodiť, prípadne žiť, už len z lásky.“
Eli Elias je nový objav slovenského literárneho sveta. Je tajomný, neznámy, vtipný a cynický. Má preto všetky predpoklady na to, aby sa presadil. Jeho knihu Zdochnuté srdce chvália čitatelia, ale aj slovenské celebrity.

V roku 2002 Slovenskom prehrmel živel zvaný Maxim E. Matkin. Anonymný autor, ktorý začal uverejňovať svoj Polnočný denník. Netrápil sa s predajnosťou svojich kníh. V tom čase možno o knižnom vydaní svojich zápiskov ešte ani neuvažoval. Každú kapitolu svojho „denníka“ zavesil na internet a nechal čitateľov rozhodnúť sa, či si aj po prečítaní všetkých častí kúpia knižné vydanie.

O slávu ho tento experiment nepripravil. Práve naopak. Po obrovskom úspechu jeho prvotiEli Elias - Zdochnuté srdceny vydal ešte štyri knihy. Väčšinu z nich predtým uviedol aj na internete. Na popularite ani predajnosti mu to neubralo. Dnes je jedným z načítanejších slovenských autorov aj napriek tomu, že stále nik nevie s istotou povedať, kto sa za pseudonymom schováva.

Okrem nového štýlu Matkin odštartoval aj dovtedy na Slovensku nie veľmi populárny trend záhadných spisovateľov. Po Dominikovi Dánovi, anonymnom autorovi detektívok, sa objavuje Eli Elias. Elias má však okrem záľuby v pseudonymoch s Matkinom podobnú aj tému a štýl písania.

Celebrity sa o jeho novom románe Zdochnuté srdce vyjadrujú veľmi pozitívne. Hovoria o novom Matkinovi. A naozaj sa dajú medzi Eliasom a Matkinom nájsť viaceré paralely. Elias má rovnako ako Matkin v zmluve s vydavateľstvom ukotvenú svoju anonymitu. Ani Ikar teda nesmie prezradiť, o koho v skutočnosti ide. Aj keď už s prvou kapitolou románu sa vyrojili „zaručené“ tipy, kto by to mohol byť. Na internete sa spomínajú najmä mená Marianny Ďurianovej, Zuzany Fialovej a Adély Banášovej. Aj napriek tomu, že sa ľudia nevedia zhodnúť, sú si istí, že je to niekto zo šoubiznisu. Tým by sa vysvetlil aj dôvod, prečo daná osoba nechce byť menovaná.

Okrem anonymity ma Elias s Matkinom podobný aj štýl. Text je popretkávaný vtipom, častokrát až cynizmom. V mnohých prípadoch veľmi krutým. Postavy nepatria medzi predstaviteľky červenej literatúry. „Dobre vyzerajúca, šťastne rozvedená intelektuálka s ľahkou nadváhou, pekným trojizbovým bytom v dobrej štvrti, novým autom, trendovým účesom, zmyslom pre humor a navyše nefajčiarka, tesne pred štyridsiatkou,“ definuje sa hlavná hrdinka. Okrem seba má na starosti aj dospievajúcu dcéru. S takýmito predpokladmi sa snaží začať svoj život odznova. S vtipom, nadhľadom, naturalistickými spomienkami, náklonnosti k celibátu aj sexuálnym dobrodružstvám, so starými priateľmi a ešte staršími nepriateľmi, ale najmä so Zdochnutým srdcom.