blog

Playboy + Nabokov = VL

streda 15. júla 2009 00:01
St 15.07. 2009 00:01

LolitaPánsky časopis Playboy sa počas svojej existencie stal ikonou sexu. Keby mali narásť zajačie ušiská každému chlapovi, ktorý sa v puberte schovával pod perinou s Playboyom a rozširoval svoje vedomosti v čisto mužských oblastiach ako golf, rýchle autá a estetické vnímanie fotografie, tak by sa klobúky stali najväčším hitom tohtoročnej sezóny. Tomu je však koniec. Odteraz môže každý prichytený tínedžer argumentovať, že si proste pozerá americkú verziu Literárnej revue a bude mať (svojím spôsobom) pravdu. Veď aký iný časopis by ako prvý publikoval úryvky z doteraz nepublikovaného posledného diela významného spisovateľa Vladimíra Nabokova?

Vladimír Nabokov sa po celom svete preslávil hlavne vďaka svojmu románu o dvanásťročnej nymfičke Lolite, ktorá udržovala sexuálny vzťah so svojím nevlastným otcom. Román, ktorý vzbudil rovnakou mierou nadšenie aj rozhorčenie po celom svete, zapríčinil nielen to, že Nabokov už do konca života nemusel pracovať, ale zároveň ho zaradil do prvej 50-tky ľudí, ktorí najviac ovplyvnili zmýšlanie ľudí o sexe. Preto asi niet divu, že časopis Playboy, ktorý vytvoril tento rebríček, už vo svojej histórii viackrát spolupracoval práve s týmto autorom. V roku 1964 publikoval Playboy obsiahly rozhovor s Nabokovom a o päť rokov neskôr uverejnil ako prvý úryvky z jeho románu Ada or Ardor.

Vladimír Nabokov zomrel v roku 1977 vo Švajčiarsku a zanechal za sebou svoje posledné, nedokončené dielo Laurin originál (The Original of Laura), ktoré pojednáva o mužovi totálne posadnutom jeho nevernou ženou, ktorá v mladosti udržiavala milostný vzťah s inou ženou. Vladimír NabokovV testamente jasne uviedol, že si nepraje, aby toto dielo bolo niekedy publikované a až do jari tohto leta sa zdalo, že jeho syn Dmitri Nabokov, bude jeho prianie rešpektovať. Ako to však už býva – “človek mieni, potomok po jeho smrti mení” – a tak Dmitri Nabokov zrazu zmenil názor a začal hľadať vydavateľa pre toto dielo. Nájsť vydavateľa pre posledné existujúce a doteraz nevydané dielo Vladimíra Nabokova muselo trvať asi dve minúty. Literárny agent Andrew Wylie predal práva za bližšie neurčenú sumu vydavateľstvu Knopf, ktoré ho okamžite zaradilo do edičného plánu na jeseň roku 2009.

V momente, ako sa o tom dopočula Amy Grace Loyd, šéfredaktora časopisu Playboy, okamžite sa skontaktovala s Andrewom Wyliem a požiadala ho o práva na publikovanie prvej série úryvkov, ktoré budú predchádzať vydaniu diela. Andrew Wylie dostával z Playboya množstvo orchideí, ktoré mu mali pripomenúť dlhoročnú históriu spolupráce Playboya a Vladimíra Nabokova, ale nezdalo sa, že by táto taktika prinášala ovocie. Niet divu – Andrew Wylie si proste nebol istý, či je práve Playboy tým správnym miestom na premiérové predstavenie poslednej Nabokovej knihy, aká kedy môže byť publikovaná.

Koncom mája dostala Amy Grace Loyd ponuku na druhý seriál tj. iný časopis by publikoval úryvky ako prvý a o niekoľko týždňov neskôr by ich mohol publikovať Playboy. Šéfredaktorka bola samozrejme sklamaná, tušiac, že práva na prvú sériu dostane asi skôr The New Yorker, ktorý má tiež dlhú históriu spolupráce s Nabokovom, a ktorý minulé leto publikoval ako prvý nový preklad Nabokovej krátkej poviedky. Amy Grace Loyd je skúsená redaktorka, preto tušila správne. The New Yorker bol oslovený už pred niekoľkými mesiacmi, ale nakoniec prekvapivo nemal záujem. V tej chvíli svitla nádej pre Playboy.

Hugh Hefner, zakladateľ Playboya a zároveň 83-ročný pán, ktorý sa rád obklopuje vhodne umiestneným silikónom, dal zelenú snahe získať toto právo za každú cenu. Tri týždne prebiehali rokovania medzi Andrewom Wyliem a Amy Grace Loyd, pričom hlavným problémom bolo, že Andrew Wylie požadoval, aby Playboy navrhol cenu ešte predtým, než si román prečíta. Nakoniec sa však dohodli, Playboy zaplatil za práva na prvé úryvky doteraz najvyššiu sumu vo svojej histórii (aj keď sa nepochválil akú) a všetci milovníci Nabokova ich budú môcť nájsť v decembrovom čísle Playboya, ktoré vyjde týždeň pred knižným vydaním.

Vladimír Nabokov bezpochyby pomohol ľuďom uvedomiť si, že na svete existujú aj jedinci, ktorých vnímanie lásky a sexu sa výrazne líši od priemeru. Jeho posledný román Original Of Laura nám zatiaľ pomohol uvedomiť si, že ani testament, ani spoločná história, ani romantické gestá vo forme kvetov neznamenajú toľko, ako peniaze.

Zdroj: Internet