blog

V živote neustále bojujeme s pýchou, predsudkami a… zombie!

štvrtok 23. júla 2009 00:01
Št 23.07. 2009 00:01

Rozum a cit a morské monštráJe to hrozné, ale tzv. „povinnú literatúru“ nechce nikto čítať. Aspoň nie, kým je povinná. Väčšina študentov si k nej nájde cestu neskôr, ale na strednej škole by si dali radšej koleno vŕtať, než by mali stráviť večer nad Sofiinou voľbou, alebo Hlavou XXII. Ak sa už aj k čítaniu odhodlajú, tak to musí spĺňať aspoň niektoré základné predpoklady – musia tam byť upíry. Alebo monštrá. Alebo zombie. A tak dali vydavatelia hlavy dohromady a rozhodli sa, že sa zachovajú ako Psík a Mačička, keď varili tortu. Zobrali klasické dielo Pýcha a predsudok, jedného priemerne talentovaného autora, pridali zombie a výsledok sa objavil na pultoch kníhkupectiev Pride and Prejudice and Zombies (Pýcha a predsudok a zombie).

V rozprávke o Psíkovi a Mačičke bol výsledkom ich varenia veľký bruchabôľ. To však bolo dávno a dnešní čitatelia, odkojení na bulvárnych plátkoch, už majú podstatne silnejšie žalúdky, takže úspech na seba nenechal dlho čakať. V Británii sa predalo viac ako 55 tisíc výtlačkov a v Amerike viac ako 650 tisíc výtlačkov.

Vydavateľstvo Quirk Books sa rozhodlo, že vypršanie autorských práv na dielo Jane Austen zároveň znamená, že s pôvodným textom môžu urobiť naozaj čokoľvek. A tak si najali autora menom Seth-Graham Smith, ktorý už má na svojom konte také skvosty ako How to Survive a Horror Movie (Ako prežiť horor) a The Big Book of Porn (Veľká kniha porna). Ten zobral pôvodný text, pridal doň množstvo Pýcha a predsudok a zombiescén, v ktorých Elizabeth Bennetová bojuje s krvilačnými oživnutými mŕtvolami a nové dielo je na svete! Sám „autor“ prehlásil, že z pôvodného diela ostalo približne 85%, pričom sa dá len ťažko odhadnúť, či je to dobre, alebo nie.  Nakladateľstvo ešte pridalo dvadsať ilustrácií, ktoré sa podobajú na pôvodné ilustrácie od  C. E. Brocka, aby bola kaša dokonalá.

Ak sa vám to zdá hrozné a nechutné, vedzte, že ste staromódni. Okrem množstva predaných výtlačkov, sa už rokuje o sume, za ktorú budú predané filmové práva, o ktoré sa hollywoodske štúdia priam bijú. A onedlho vyjde samozrejme ďalšie dielo z tejto série. Tentokrát si to odnesie román Rozum a cit, v ktorom sa budú hlavní hrdinovia vyrovnávať s inváziou morských monštier v podobe obrovských homárov (!), zúrivej chobotnice (!!), dvojhlavých hadov (!!!) a iných príšer (ktoré sa výkričníkmi ani nedajú vyjadriť). Autori si tak veria, že kniha vyjde v rovnaký deň ako najnovší román Dana Browna Lost Symbol 15. septembra. Vydavateľstvo sa drží nepísaných pravidiel druhých dielov, a tak vyhlasuje, že v tejto knihe bude z pôvodnej Jane Austen už len 60% a monštrá ovládnu 40% románu. Jednoduchá matematika nám hovorí, že časom sa prepracujú až k pomeru 0% Jane Austen a 100% čohokoľvek iného (Jane Austen vydala len šesť kníh).

Akýkoľvek úspech má priam magnetickú príťažlivosť, preto niet divu, že predajnosť Pride and Prejudice and Zombies (Pýcha a predsudok a zombie) presvedčila aj iné nakladateľstvá. Seth-Graham Smith podpísal exkluzívnu zmluvu v hodnote pol milióna dolárov na knihu Abraham Lincoln, lovec upírov a ohlásená je aj kniha Kráľovná Viktória: Lovkyňa démonov – s podtitulom Milovala svoju krajinu, nenávidela démonov. Hlavný editor nakladateľstva Quirk Books Jason Rekulak, ktorý ako prvý prišiel s nápadom na skĺbenie klasiky a monštier, hovorí: „Myslel som si, že by to bolo zábavné, spraviť  ‘novú a vylepšenú’ verziu  klasiky, ktorú sú deti na stredných školách nútené čítať. Takže som si spravil zoznam klasických románov na jednej strane a zoznam elementov, ktoré by tieto diela mohli zdokonaliť – piráti, roboti, nindžovia, opice a tak ďalej. Keď som nakreslil čiaru medzi knihou Pýcha a predsudok a zombíkmi, vedel som, že mám svoj titul a bolo ľahké si predstaviť, ako bude kniha fungovať.“

Na záver už len dodám, že úprimne závidím pánovi Rekulakovi jeho predstavivosť, ktorá je očividne oveľa väčšia ako tá moja a stále sa neviem rozhodnúť, aké stanovisko zaujať k tomuto novému literárnemu smeru. A čo vy? Páči sa vám nápad „vylepšovania“ klasických diel, alebo nie? Prečítali by ste si niektorý z týchto románov?

Zdroj: EW.com