blog

Večný boj Dobra a Zla

piatok 31. júla 2009 00:01
Pi 31.07. 2009 00:01

Paulo Coelho - Démon a slečna PrymováNa svete neustále prebieha boj Dobra a Zla. Pri pohľade na správy by človek mohol usúdiť, že tento boj prebieha hlavne na Blízkom východe, ale my dobre vieme, že to tak nie je. Ten skutočný boj prebieha v každom z nás. Každý jeden z nás v sebe ukrýva bojisko, kde o víťazovi rozhodujeme len my sami. A práve o tomto boji je román svetoznámeho brazílskeho autora Paula CoelhaDémon a slečna Prymová.

Hovorí sa, že aby autor mohol písať skutočne dobré knihy, ktoré nezapadnú do šedého priemeru, musí mať veľa „odžité“. Musí prekypovať životnými skúsenosťami, mať za sebou množstvo zážitkov, životných úspechov, aj prehier. Paulo Coelho toto všetko bezpochyby spĺňa. Ako dieťa navštevoval jezuitskú školu, kde sa rozhodol, že bude spisovateľom. Tento sen ho už nikdy celkom neopustil a to ani napriek dvoj internáciám na psychiatrickej liečebni, kam ho poslal jeho otec, aby mu páni doktori vyhnali spisovateľskú kariéru z hlavy elektrošokmi. Nepomohlo. Paulo síce začal študovať právo, ale štúdium nedokončil. Namiesto toho sa stal extrémne úspešným textárom brazílskej rockovej skupiny, učarovalo mu hnutie hippies (aj so všetkými medikamentmi, ktoré boli v tomto hnutí populárne), bol uväznený a nakoniec sa „spamätal.“ Počas cestovania po Európe navštívil koncentračný tábor v Dachau, kde zbadal vidinu muža, ktorého neskôr stretol v Amsterdame (áno, presne takto to uvádza jeho oficiálny životopis). Na základe tohto stretnutia sa opätovne prinavrátil ku katolicizmu, vydal sa na púť do Santiaga de Compostela a o rok neskôr napísal svojuPaulo Coelho prvú knihu. A ešte o rok neskôr Alchymistu

Je mnoho autorov, ktorých osobný život sa odzrkadľuje v ich dielach. V Coelhovom prípade je toto zrkadlenie priam absolútne. Jeho knihy sú pretkané jeho osobitou životnou filozofiou, fascináciou mysticizmom, ale aj neochvejnou vierou v ľudskú dobrotu. Iný nie je ani román Démon a slečna Prymová. Príbeh začína príchodom tajomného cudzinca do malého mestečka Viscos, kde sa všetci dobre poznajú. Cudzinec ich životy však navždy zmení, keď najkrajšej obyvateľke mestečka – slečne Prymovej, ktorá túži dostať sa z mesta, oznámi, že ak obyvatelia mestečka niekoho do týždňa zabijú, dostanú do neho toľko zlata, že z nich všetkých budú boháči. Je jedno, koho si vyberú, je jedno, ako to zariadia – dôležitá je len vražda. Vražda s jediným motívom – byť bohatými. Príbeh sa rozbieha a nezadržateľne sa blíži k finále, ktoré ma rozhodnúť cudzincovu dilemu. Sú ľudia naozaj v skutočnosti zlí? Skrývame v sebe zlo, ktoré len potrebuje príležitosť, aby sa predralo na povrch? Alebo bola tragická smrť cudzincovej rodiny len nešťastnou zhodou okolností a nie všetci ľudia sú ako teroristi, ktorí zabili jeho rodinu?

Coelhove knihy sa dajú rozdeliť na knihy filozofické, ako je napríklad Alchymista alebo Piata hora, a potom na knihy, ktoré na podklade pomerne jednoduchého príbehu podsúvajú čitateľovi rôzne životné pravdy, múdra a zamyslenia. Román Démon a slečna Prymová sa radí skôr do druhej kategórie. Príbeh je pútavý, ako sme si už u tohto autora zvykli, výborne napísaný a číta sa veľmi ľahko. Popritom nám Coelho nenápadne a nenásilne podáva svoje filozofické výroky. Nič nevysvetľuje, nič do hĺbky nerozoberá. Jeho prehlásenia sú skutočne len výrokmi bez hlbšieho rozoberania a je na čitateľovi, či s autorom súhlasí, alebo nie. A práve taký je aj pôžitok z tohto románu. Ak s Coelhovými názormi súhlasíte a páčili sa vám jeho predchádzajúce knihy, tak vás ani táto nesklame. Ak s ním nesúhlasíte, tak sa na tento román môže pozerať ako na jednoduchú alegóriu boja Dobra so Zlom a nebudete sklamaní. Je trochu škoda, že autorov svetonázor aj v tomto románe pôsobí ako gravitácia čiernej diery – príbeh, do ktorého je zabalený, ku koncu deformuje a ohýba tak, aby s ním súhlasil bez ohľadu na predchádzajúce udalosti, ktoré sa v jeho rámci udiali. Ale aj to patrí ku Coelhovým špecifikám, ktoré majú jeho fanúšikovia tak radi.

Román Démon a slečna Prymová bol v Rusku dokonca ešte úspešnejší ako jeho najznámejšie dielo Alchymista. Odoláme špekuláciám, že to je pravdepodobne spôsobené tým, že v Rusku majú s bojom proti Zlu obrovské skúsenosti. Faktom ostáva, že aj na Slovensku vychádza tento pôsobivý príbeh už tretíkrát, čo je len ďalším dôkazom, že ak ste ešte od Paula Coelha nič nečítali, toto by mohol byť vhodný začiatok. V príbehu slečny Prymovej a obyvateľov mestečka Viscos nájdete všetky ingrediencie, pre ktoré je Coelho taký zbožňovaný – jeho životnú filozofiu, rôzne múdra, ale aj pútavý príbeh, podaný s obdivuhodným vyprávačským talentom. A ak ste Coelhov fanúšik a tento román vám z nejakého dôvodu ušiel, nechápem, na čo ešte čakáte – predobjednať si ho môžete tu.

Verdikt: Rokom napísania trochu starší román, ktorý svojou témou ostane navždy nesmrteľným. Jedna hviezdička dole za násilnú deformáciu príbehu pod tlakom autorovho svetonázoru. ****/*****

Zdroj foto: paulocoelhoblog.com / martinus.sk

61668_coelho_demon