blog

Zlaté české knižočky

piatok 10. júla 2009 06:00
Pi 10.07. 2009 06:00

Codex GigasUž dávnejšie sme si všimli, že ľudstvo náramne rado vedie štatistiky. Už len taká Guinessova kniha rekordov je toho dôkazom. A tak si zrejme aj českí knihovníci povedali, že nebude na škodu pospájať nejaké tie čísla súvisiace práve s knihami do zaujímavých štatistík. A čo im z toho vyplynulo? Napríklad fakt, že nielen v pití piva je Česká republika v prvej desiatke na svete, ale aj v počte vydaných knižných titulov.  Práve  v množstve vydaných kníh na počet obyvateľov sa naši západní susedia radia do elitnej svetovej desiatky. A to aj navzdory televízii, počítačom a čomukoľvek, na čo si miesto knihy spomeniete, a práve preto sa Česko môže chváliť: „Čteme hodně a všechno“

Ochrancovia zvierat, prosím, tento stĺpček pre vlastné dobro preskočte. V stredoveku okrem zničeného zraku mníchov padali za obeť literatúre a jej šíreniu aj zvieratká. Najväčšia kniha stredoveku Codex Gigas, ktorá vznikala začiatkom 20.-tych rokov trinásteho storočia v podlažickom kláštore na Chrudimsku, si vyžiadala za obeť 160 oslíkov. To je totiž počet koží, z ktorých bola vyrobená. Tento gigant s rozmermi 50 x90 centimetrov obsahuje na 309 pergamenových listoch opisy Starého a Nového zákona a na dôvažok aj Kosmovu kroniku. Ak si v nej budete chcieť zalistovať, budete k tomu potrebovať ešte minimálne dvoch asistentov, pretože na jej zdvihnutie sú potrební traja ľudia. No nielen svojou veľkosťou je kniha zaujimavá, ale aj osudom. Paradoxne dielo, ktoré obsahuje náboženské texty, je označené za diabolské. Takúto nálepku po svojom zrode totiž Codex Gigas dostala, pretože povesti o jej autorovi hovoria, že veru sám po nociach nepísal, ale pomáhal mu pritom sám diabol, ktorému sa upísal. Nuž, čo človek, pre šírenie viery neurobí… No a možno práve toto tvrdenie spôsobilo, že kniha o svoj život musela bojovať a to hneď niekoľkokrát. Len o vlások unikla skaze pred požiarom na pražskom hrade počas husitských vojen. Záchrany sa pritom dočkala spôsobom, ktorý by tety z knižnice určite pobúril – vyhodením z okna. No a ešte jeden útek ma Codex Gigas za sebou a to počas drancovania švédskych vojsk v časoch Tridsaťročnej vojny. Útek to však nebol až tak úspešný, keďže na konci tridsaťročných vojen si Švédi knihu odviezli so sebou a vo Švédsku už aj ostala. Momentálne je tento stredoveký skvost súčasťou Štokholmskej Kráľovskej knižnice a Česká republika sa musí uspokojiť s maketou.

A na záver ešte posledná štatistika, ktorá by mohla zaujímať aj tých najmenších, týka sa totiž rozprávok. Tisícdvesto detských respondentov sa zúčastnilo prieskumu, v ktorom išlo o to, ktorá rozprávka je medzi českými deťmi najobľúbenejšia. A poradie?

  1. miesto – Popoluška
  2. miesto – Snehulienka
  3. miesto – Perníková chalúpka
  4. miesto – Zlatovláska
  5. miesto – Červená čiapočka

Iste ste si všimli, že dnešný článok bol venovaný Českej republike. Nuž, nešlo nám o nič viac, ani o nič menej, ako o snahu dokázať, že napriek naším vzájomným hokejovým výsledkom sme na bratov Čechov nezanevreli. A že im doprajeme. Veď práve vďaka nim máme k dispozícii jednu z najširších knižných ponúk na svete.

Zdroj: Internet