blog

Knižné tipy: Aj na Slovensku je o čom písať

pondelok 31. augusta 2009 00:01
Po 31.08. 2009 00:01

Milan LasicaLeto je tým najlepším dôkazom platnosti teórie relativity. Celý rok sa ho nevieme dočkať, neskutočne sa tešíme na dovolenku, pláž, slnko a všetko ostatné, čo sa nám s letom automaticky spája. Konečne sa dočkáme a zrazu sa čas záhadne rozbehne. Dovolenka preletí rýchlosťou japonského šinkanzenu, zvyšok leta rýchlosťou pendolína, ktoré práve funguje, a zrazu s hrôzou zisťujeme, že dni sú opäť akési kratšie, že večer sa nám už zíde aj dlhý rukáv, a že študenti pri pohľade do kalendára získavajú taký podivný prázdny výraz v tvári, nie nepodobný odsúdencom na trest smrti. V takých chvíľach je potrebné nájsť si na konci leta niečo pozitívne. Napríklad fakt, že konečne začnú vychádzať tie najväčšie knižné novinky. Prvé lastovičky už dorazili…

Neil Gaiman – Záhrobná kniha

„Bravó! Konečne! Hip-hip-hurá!“, chce sa mi skandovať, kričať, tlieskať a inak sa tešiť. Slovenské nakladateľstvá (vlastne len jedno) si konečne všimli, že po svete chodí pán spisovateľ, pred ktorého fantáziou sa skláňa celý svet – od tých najmenších detí, cez milovníkov komiksov až po veľké hollywoodske štúdia. Áno, presne tak. Neil Gaiman je v súčasnosti pojem, je to ikona a rozhodne to je spisovateľ, ktorého by ste si nemali nechať ujsť. Pred nedávnom sme mali možnosť vidieť v kinách „rozprávku“ Koralína, natočenú podľa jeho knihy pre deti. Jeho najnovšia „rozprávka“ Záhrobná kniha, vyhrala jednu z najprestížnejších literárnych cien – Hugo Awards, spolu s množstvom ďalších ocenení. A nie náhodou – príbeh o malom dieťati, ktoré po vyvraždení jeho rodiny vychovávajú duchovia (preto tie úvodzovky na slove rozprávka), je presne taký, ako by sme od Gaimana očakávali – plný vampírov, duchov, strašidiel, ale hlavne nekonečnej fantázie, ktorá tohto autora tak preslávila.

Niňo Ďurech – Mimozemšťan a Malá čertica

Nakladateľstvo Evitapress sa zapísalo do povedomia čitateľov hlavne svojimi románmi pre ženy. Či už to boli úspešné príbehy Evy Urbaníkovej, alebo bestsellery Bez dcéry som neodišla a Mal to byť pekný život. Teraz však, milé dámy, nastal čas, aby sme sa ponorili do sveta mužov, ktorý vie byť tiež plný problémov, hľadania lásky a neskutočného talentu na komplikovanie si života. Áno, táto kniha je určená hlavne pre mužov, ale na základe hesla „poznaj svojho nepriateľa“ verím, že zaujme každého (a každú), kto hľadá ľahký, vtipný román, zaoberajúci sa pomerne všednými problémami, ktoré môžu postretnúť každého z nás. Niňo Ďurech si nedáva servítku pred ústa a v prekvapujúco úprimne spovedi nám odhaľuje svet tak, ako ho vnímajú muži. Áno, ten pohľad sa líši od toho ženského, ale nie je o nič menej zábavný, alebo dojemný.

Milan Lasica – Bodka 2

Milan Lasica je taký slovenský národný poklad. Je to osobnosť, akú by sme druhú na Slovensku hľadali len veľmi ťažko. Výborný herec, dokonalý moderátor, legendárny zabávač a v neposlednom rade aj nadaný fejtonista a spisovateľ. A práve vďaka tomuto jeho talentu máme opäť možnosť vychutnať si jeho nadhľad, jemný humor a iróniu v ďalšej zbierke fejtónov. V roku 2007 vyšla jeho prvá zbierka Bodka, ktorá obsahovala jeho fejtóny z rokov 2003-2006 publikované v časopise .týždeň. Teraz je tu druhá časť s originálnym názvom Bodka 2, ktorá nám opäť dokazuje, že Lasica je ako víno – čím je starší, tým je lepší. Po prečítaní jeho fejtónov sa v nás bude miešať radosť so smútkom. Radosť z toho, že na Slovensku máme Lasicu a smútok z toho, že je na Slovensku v kategórii inteligentného humoru tak hrozne sám.

Rozhovory s Jánom Štrasserom – Ladislav Chudík – Žijem nadstavený čas

Na slovenskú umeleckú scénu môžeme nadávať koľko chceme. Môžeme sa smiať hudobnej scéne, ktorej smutným vrcholom je Demod, môžeme sa uškŕňať nad slovenskou kinematografiou, ktorá len pomaličky vstáva z mŕtvych, ale jedno sa jej nedá uprieť – aj na Slovensku sa narodili herci, ktorým v celosvetovej sláve zabránilo len miesto narodenia. Či už spomenieme Jozefa Kronera, Michala Dočolomanského, alebo herca, ktorý si vyslúžil oslovenie Majster so všetkou úctou, ktorá k tomuto slovu patrí – majstra Ladislava Chudíka. Pred nedávnom vyšla jeho monografia, a teraz si ho zobral „na paškál“ známy slovenský básnik, esejista, textár, prekladateľ Ján Štrasser, ktorý už pri rozsiahlych rozhovoroch s Milanom LasicomZdenou Studenkovou potvrdil, že na vedenie rozhovorov má talent. A potvrdil to aj tentoraz – Ladislav Chudík odpovedá aj na tie najintímnejšie otázky bez rozpakov a s vyrovnanosťou človeka, ktorý sa nehanbí za svoje názory, za svoje obavy, ani za svoje pochybnosti.

Stanisław Andrzej Sroka – Jánošík (Pravdivá história karpatského zbojníka)

Prakticky každý národ má svojho národného hrdinu. Veľmi často je to vodca domáceho odboja (William Wallace v Škótsku, alebo William Tell vo Švajčiarsku), občas je to vojvodca (Tadeusz Kosciuszko v Poľsku) a sem-tam sa na tento závideniahodný post prepracuje aj zbojník – ako napríklad Juraj Jánošík na Slovensku. Postava Juraja Jánošíka je tu veru veľmi populárna – švárny mládenec, ktorý sa preháňal po slovenských horách, „bohatým bral a chudobným dával“, a popritom mal ešte aj parádny klobúk a valašku, má proste niečo do seba. Je preto pomerne zvláštne, že slovenská historiografia a populárno-náučná literatúra sa mu venujú až zúfalo málo, ba priam vôbec. O to vzácnejšou je preto kniha Jánošík (Pravdivá história karpatského zbojníka) z pera poľského historika Stanisława Andrzeja Sroka, ktorá nám ponúka nielen životopis tejto nepochybne zaujímavej historickej postavy, ale aj trochu inú perspektívu, než je tá naša – slovenská. Od 4. septembra sa bude v kinách premietať nový film o Jánošíkovi, ktorý sa pýši podtitulom Pravdivá história. Aj vďaka tejto knihe si môžete overiť, nakoľko sa film držal doložených historických faktov.

Michael Genelin – Siren of the Waters / Dark Dreams

No a na záver som si ponechal dvojicu kníh, ktoré sme si už obsiahlejšie predstavili, ale ktoré si ešte trochu pozornosti rozhodne zaslúžia. Dominik Dán nám už predstavil, ako to v slovenskej kriminálke chodí, a s akými problémami sa musia slovenskí vyšetrovatelia potýkať. Michael Genelin nám však poskytuje perspektívu cudzinca, ktorý na Slovensku síce chvíľu žil, prišiel do styku so slovenským právnym systémom, ale ktorého kultúrne zázemie je predsa len iné. A práve preto sa aj jeho detektívky tak líšia od tých Dánových – jeho Bratislava je drsnejšia, neľútostnejšia, možno menej realistická tým, ako je priam prepchatá zločincami, ktorí si idú tvrdo po krku, ale o to zábavnejšia a napínavejšia. Takže ak viete po anglicky a milujete detektívky, tak neváhajte.

Foto: Martinus.sk