blog

Man Bookerova cena

streda 5. augusta 2009 00:01
St 5.08. 2009 00:01

Man Bookerova cenaMan Bookerova cena je prestížne ocenenie za literatúru udeľované britskými novinármi, vydavateľmi a literárnymi kritikmi každoročne od roku 1968. Oceneným sa môže stať prozaik, či prozaička pochádzajúca z Veľkej Británie alebo ktorejkoľvek bývalej britskej kolónie. Románopisci amerického pôvodu majú smolu, o nominácií môžu len snívať, ocenenie získať nemôžu. Zlé jazyky hovoria, že zo strany britskej literárnej obce ide o pomstu za rovnaký postup Američanov voči Britom v prípade slávnej Pulitzerovej ceny. Medzi nositeľmi ceny sa vyskytujú také mená ako William Golding, Iris Murdoch či  Salman Rushdie. Ktoré meno sa ako víťazné zaradí medzi tie vyvolené, môžeme zatiaľ len hádať. Pokusov máte trinásť –  tohtoroční nominanti na cenu sú už známi.

A tento rok je podľa porotcov naozaj zaujímavý.“ Bookerov tucet“ sa totiž rozrástol o jedného šťastlivca, a tak namiesto zvyčajnej dvanástky svieti na nominačnej listine titulov trinásť. Aj to je celkom jasný dôkaz o tom, že to s výberom víťaza nebude také jednoduché. Samotné zloženie vybraných autorov je pestré. Úplným nováčikom budú totiž robiť konkurenciu aj skúsení „harcovníci“. Napríklad taký J. M. Coetzee by cenu mohol získať už tretí raz a bol by tak prvý autor, ktorému by sa tento „hattrick“ podaril. A je to práve Coetzee, ktorého dielo s názvom Summertime má podľa stávkarov najväčšie šance na získanie ceny. Z laureátov ceny bola opäť nominovaná aj spisovateľka A.S. Byattová za historický román The Children’s Book.

Podľa Jamesa Naughtieho, predsedu poroty, je tento ročník zaujímavý aj pestrosťou žánrov, zahŕňajúcich osobitý štýl autorov a široké spektrum tém. Jednou z tém je aj príbeh židovsko – kresťanskej rodiny Landauerových, žijúcichbrnenská vila Tugendhat v Československu, ktorí si nechali postaviť modernistický dom, ale v čase druhej svetovej vojny boli nútení krajinu opustiť. Simon Mawer, autor románu s názvom The Glass Room, sa pri písaní inšpiroval skutočnými osudmi brnenskej vily Tugendhat, na ktorej vo fiktívnom československom mestečku ilustruje peripetie Československa.  V širšej nominácií sa ocitli aj traja debutanti. Sú nimi: Ed O’Loughlin, James Lever a Samantha Harvey. Práve Lever, je ďalší z autorov, ktorého román vzbudil značnú pozornosť a kritikov azda najviac zaujal. Me Cheeta, ja názov úsmevného diela, ktoré podľa kritiky poskytuje naozaj trefný satirický pohľad na Hollywood. Že sa vám zdá meno Cheeta povedomé? Áno, ide presne o tú malú  chlpatú  šimpanziu spoločníčku Tarzana. A práve z jej pohľadu sa môžete na Hollywood 30-tych rokov pozrieť. Podľa poroty je Laverov debut mimoriadne dobre napísaný, a humor je nezvyčajné „hryzavý“. Oproti minulým rokom je tu aj ďalší rozdiel, je ním skutočnosť, že medzi nominovanými nie je žiaden autor indického pôvodu. Protiváhou sú však dvaja románopisci s miestom pôvodu Írsko.

Zoznam trinástich nominovaných sa okreše na číslo päť už 8. septembra, no a na samotného víťaza si budeme musieť počkať do 6. októbra.

No a tu je už zoznam tých šťastných a najmä dúfajúcich :

A. S. Byattová (laureátka z roku 1990): The Children’s Book

J. M. Coetzee (dvojnásobný laureát): Summertime

Adam Foulds: The Quickening Maze

Sarah Hallová: How to Paint a Dead Man

Samantha Harveyová: The Wilderness

James Lever: Me Cheeta

Hilary Mantelová: Wolf Hall

Simon Mawer: The Glass Room

Ed O’Loughlin: Not Untrue & Not Unkind

James Scudamore: Heliopolis

Colm Tóibín: Brooklyn

William Trevor: Love and Summer

Sarah Waters: The Little Stranger

Zdroj: Denik.cz / SME.sk
Zdroj foto: Wikipedia.org / Nicholasberwin.com