blog

DVD novinky: Legendárna sláva

streda 16. septembra 2009 10:00
St 16.09. 2009 10:00

a1Niektoré snímky sa stali legendami z hodiny na hodinu, niektorým to trvalo celé roky. Ale jedny aj druhé majú spoločné to, že posunuli hranice kinematografie a divákom ponúkli čosi nevídané. Následne ich tvorcovia ťažili z úspechu, niekedy až príliš komerčným spôsobom. Vybral som tri veľmi zaujímavé tituly, pričom každý z nich má svoj vlastný príbeh. Posúďte sami.

Skvelý komik Steve Martin sa vracia v úlohe inšpektora Jacquesa a2Clouseau-a, legendárneho a svojského vyšetrovateľa francúzskej polície, ktorý je znovu povolaný kvôli slávnemu diamantu Ružovému panterovi. Tento raz však nepôjde len o jednu krádež a len o jedného inšpektora – Clouseau sa zaradí do tímu špičkových detektívov z celého sveta a okrem toho, že sa pokúsia nájsť sériového zlodeja, prinesú so sebou množstvo scén, pri ktorých sa slušne pobavíte. Hviezdne obsadenie je taktiež veľkým lákadlom – predstavia sa nám i Jean Reno (podobne ako v predošlej časti), Alfred Molina a Andy Garcia. Film Ružový panter 2 je určený pre celú rodinu i keď je fakt, že ťaží z úspechu pôvodnej ságy a vydáva sa skôr komerčnou cestou (ako som už načrtol v úvode), no napriek tomu prináša ľahkú a vydarenú zábavu.

a3Strážci – Watchmen. Jeden z najlepších komixových príbehov všetkých čias bol dlho považovaný za dielo, ktoré nie je možné prerobiť do filmovej podoby. Ale vizionársky režisér Zack Snyder ukázal celému svetu, že je majstrom svojho umenia a tak snímka uzrela svetlo sveta. Práve on a jeho originálny štýl, skvelé scény a tiež úžasná zápletka dodávajú filmu obrovský potenciál. Kto zachráni strážcov? Touto otázkou začína celý príbeh. Píše sa rok 1985 a superhrdinovia, ktorí odišli do exilu zažívajú rušné chvíle – niekto sa rozhodol, že ich zlikviduje. Preto sa musia zjednotiť a postupne zisťujú, že nebezpečenstvo nehrozí len im, ale celému svetu. Táto akčná sci-fi dráma plná napätia i filozofických úvah vás doslova pohltí.

Do tretice by som rád uviedol film, ktorý sa len po týždni predaja zaradil na tretie miesto v rebríčku najpredávanejších titulov. Ide o snímku, nad ktorou pôvodne viselo mnoho otáznikov, tvorcovia mali problémy s finančnými prostriedkami, ale verili pôsobivému scenáru a boli plní odhodlania. a4Ich odmenou bol divácky úspech a taktiež 8 OSCAROV®. Určite už (aspoň zhruba) viete, o akom filme je reč. Ide o Milionára z chatrče. Danny Boyle natočil tento film s nesmiernou dávkou ľudskosti – príbeh je plný emócií a vy sa vžijete do role hlavných hrdinov, ktorí sa musia pretĺkať životom v slume (osada plná chatŕč, pričom zábery na ňu pôsobia natoľko autenticky, že v istých miestach máte pocit sledovania dokumentárneho filmu) i mimo neho a okrem chudoby musia bojovať aj so sebou samými. Jamal Malik, sirota, sa dostane do horúceho kresla a čoraz viac sa približuje k výhre 20 miliónov indických rupií. To sa ale nepozdáva moderátorovi vedomostnej súťaže Milionár a taktiež polícii. Preto je Jamal vzatý do väzby a brutálnym spôsobom nútený odhaliť tajomstvo svojho úspechu. Tak sa dozvedáme o jeho životnom príbehu i o tom, že jeho cieľom, hoc je chudobný, nie je rozprávková peňažná suma. Oslava krásy života – presne týmto spojením by som charakterizoval toto majstrovské dielo.

Zdroj foto: martinus.sk