blog

DVD novinky: Pre klasikov

streda 23. septembra 2009 10:00
St 23.09. 2009 10:00

a1Tento týždeň som spomedzi nových DVD titulov vybral tri, ktoré potešia, dovolím si tvrdiť, všetkých filmových klasikov. Meryl Streep, Robert Redford, Mel Gibson, Jodie Foster či Jaroslav Papoušek – to všetko sú významné mená dejín svetovej kinematografie. Ich výkony sú skvelým korením pridaným do pestrej zmesi humoru, akcie i drámy snímok, na tvorbe ktorých sa podieľali (či už ako herci alebo ako režiséri a scenáristi).

Majstrovsky nakrútený výpravný príbeh hlbokej lásky a bolestivej straty, v roku 1985 získal OSCARA® za najlepší film, réžiu, a6adaptovaný scenár, kameru, pôvodnú hudbu, za výpravu i za najlepší zvuk. Už viete, o akej snímke je reč? Áno, hovorím o filme Spomienky na Afriku. Sydney Pollack nám – ako režisér – rozpráva pútavý a pravdivý príbeh Karen Blixenovej (Meryl Streep), ženy pevnej vôle, ktorá so svojím neverným manželom (Klaus Maria Brandauer), vedie kávovú plantáž v Keni. Táto krajina ju zmení a zmení ju i stretnutie s tajomným bielym lovcom (Robert Redford).

Westernovka z prostredia hazardných hier plná humoru a prefíkaných trikov. Mel Gibson, Jodie Foster, Graham Greene. Určite už viete, o akej a7snímke je reč – ďalšou DVD novinkou je Maverick. Príbeh, ktorý si vás získa (i keď presnejšie mi príde napísať – získal) svojím šarmom, originálnym pohľadom na životy indiánov i belochov na rozsiahlych prériách západu. Tvorcom sa podarilo vniesť do príbehu ideálne množstvo akcie, napätia, podfarbiť ich ľstivým humorom a konečné dielo stojí naozaj za to. Je až prekvapivé, ako bravúrne je nám podaný tento príbeh plný satiry na ľudskú chamtivosť.

Nejkrásnější věk je tretím filmom, ktorý som sem jednoduca5ho musel zaradiť – veď československá kinematografia nám priniesla nespočetné množstvo hodnotných diel. Táto komédia patrí medzi cenné kúsky, pretože je debutom Jaroslava Papouška z filmárskej trojice FormanPasser Papoušek. Takmer celý príbeh sa odohráva v sochárskom ateliéri študentov Akademie výtvarných umění. Sú v ňom zobrazené tri úsmevné príbehy ľudí, ktorí sem chodia, aby si zarobili tým, že „sochaříkům“ stoja ako modeli. Milý námet vypovedá o dobrej dávke zábavy.

Zdroj foto: martinus.sk/internet