blog

DVD novinky: História trochu inak

streda 21. októbra 2009 10:00
St 21.10. 2009 10:00

a1Aj tento týždeň prinášam prehľad zaujímavých DVD-čiek – filmových DVD noviniek. Teraz poteším hlavne milovníkov historických filmov (i keď nie všetky vybrané tituly sú historickými filmami v pravom slova zmysle). Nech je tak či onak, tieto snímky si zaslúžia pozornosť nielen tých, ktorí poznajú roky významných bitiek druhej svetovej vojny.

1941. Áno, aj mne okamžite príde na um asociácia ku druhej svetovej vojne. Ale toto číslo neoznačuje len vojnový rok, je i názvom aa1pre slávny film Stevena Spielberga. Atmosféra snímky vyzerá asi takto – Los Angeles len niekoľko dní po útoku na Pearl Harbor, strach z japonskej invázie uvrhol mesto do stavu Pandemonia – totálneho chaosu. Masa zmätených postáv pobieha po Hollywood Boulevarde – rozčúlení vojaci, horliví obchodníci, uplakané dievčatá i hádaví nacisti – a všetci dohromady tvoria sladký nákyp plný vtipu, v ktorom si navyše Spielberg dovolil sparodovať i úvodné zábery zo svojho vlastného filmu Čeľuste. Bláznivý komediálny veľkofilm režiséra Stevena Spielberga bol nominovaný na tri Ceny Akadémie. Okázalé a efektné scény spoločne s hercami svetovej extratriedy sú hlavnými prednosťami tejto kultovej aa2snímky.

Aby som vyhovel aj tým, ktorý čakajú niečo naozaj historické, založené na reálnych faktoch, je tu kolekcia 6 DVD z edície II. svetová vojna, nad ktorou drží záštitu BBC. Za zavretými dverami. Myslím, že názov (a obálka, na ktorej sa vyníma fotografia Stalina) hovoria za všetko – veď tých pár slov a obrázok v sebe skrýva celý komplot druhej svetovej vojny a my sa môžeme len tešiť, že sa dozvieme také veci, ktoré mali ostať pred bežnými smrteľníkmi (civilistami) prísne utajené. Vrele odporúčam všetkým tým, ktorých (aspoň trochu) zaujíma, čo sa dialo na pozadí veľkolepých udalostí meniacich tvár sveta.aa3

Napokon ešte niečo z talianskej kuchyne. Na svitaní, 30. apríla 1945, päť dní po oslobodení, sa na periférii Milána objavia dve krvavé telá: Osvaldo Valenti a Luisa Ferida, ktorých popravili partizáni. Známa herecká dvojica, zbožňovaná verejnosťou, slávny a škandálny pár patriaci medzi hviezdy fašistickej kinematografie. V reálnom živote drogovo závislí umelci, ich súkromný život bol divoký a nerestný. A k tomu krásna Monica Bellucci. Skrátka, pokrm, ktorý si vychutnajú tí, čo holdujú dramatickým príbehom, pokrm, ktorého názov je Zbesilá krv.

Zdroj foto: martinus.sk