blog

DVD novinky: Majstri

streda 7. októbra 2009 10:00
St 7.10. 2009 10:00

a1Tituly s označením NOVINKA, ktoré som vybral na tento  týždeň, majú spoločné (hneď na prvý pohľad), že ich tvorcovia sú, ako už nadpis článku hovorí, majstri svojho remesla. Áno, tentokrát je reč o slávnych režiséroch, ktorých mená sú doslova pojmami. Tituly nakrútené pod taktovkou spomínaných osobností jednoznačne patria medzi cenné kúsky svetovej kinematografie. No, dosť bolo chvál, pozrime sa na ne bližšie.

Prvým majstrom je Steven Spielberg. A film, o ktorom teraz bude reč, je vzácny zberateľský kúsok, pretože ide o Spielbergovu z5prvú celovečernú snímku. Sugarlandský expres, v hlavnej úlohe s hviezdnou stálicou filmového neba – Goldie Hawn – uzrel svetlo sveta už v roku 1974. Rozpráva príbeh páru zlodejov, ktorých dvojročný syn je, kvôli rozhodnutiu súdu, umiestnený na výchovu do pestúnskej rodiny. Lou Jean (Goldie Hawn) sa ale nechystá vzdať svojho dieťaťa, utečie z väzenia, k úteku dopomôže i manželovi a vydávajú sa na dlhú cestu s cieľom uniesť vlastného syna. Tento film, dalo by sa povedať, naštartoval Spielbergovu hviezdnu kariéru a určite má čo povedať i dnešnému divákovi.

Ďalší vybraný film je z iného súdka, no to z neho robí nemenej zaujímavé dielo. Jeho tvorcom nie je nik iný ako režisér, ktorému prischol prívlastok vizionár. Hovorím o Zackovi Snyderovi, režisérovi kultovej snímky 300 a z6snímky Strážci – Watchmen, ktorá vznikla podľa komiksovej predlohy (a treba dodať, že dlhú dobu sa hovorilo, že spomínaný komiks je veľkolepé no nesfilmovateľné dielo). Vybraným filmom (DVD novinkou) je Úsvit mŕtvych a nesie typický Snyderov rukopis. Zdravotná sestra, policajt, predavač elektroniky a pouličný chuligán so svojou tehotnou priateľkou – zvláštna skupinka ľudí. Spojí ich nevysvetliteľná epidémia – mŕtvi ale neumierajú, stávajú sa z nich zombie bažiaci po krvi a mäse ľudí, ktorí sa epidémii vyhli. Úkrytom pre normálnu časť populácie sa stáva nákupné stredisko – no musia sa naučiť spoločnému životu v uzavretom priestore, čo je, na prvý pohľad, ľahké, ale opak sa stáva pravdou. Ako sa dostanú z bezvýchodnej situácie? Film vznikol podľa predlohy slávneho hororu Dawn of the dead (z roku 1978), z7ktorého autorom je George A. Romer.

Napokon som vybral titul, ktorý je mnohým určite veľmi známy. Chris Tucker a Charlie Sheen pod taktovkou Bretta Ratnera (X-Men: Posledný vzdor, Križovatka smrti 2,3). Zvučné mená a príbeh priekupníka lístkov Franklina Hatcheta (Chris Tucker), ktorý je neprávom obvinený z vraždy a jeho jedinou nádejou je reportér James Russell (Charlie Sheen). V pätách im nie je jedine polícia, ale prenasleduje ich aj mafia a banda zlodejov. Reč peňazí – to je meno tejto komédie s veľkým K.

Zdroj foto: martinus.sk