blog

Od novembra môžete doma zažiť vzkriesenie krvavej legendy

streda 4. novembra 2009 10:00
St 4.11. 2009 10:00

b1Milovníci historických a dramatických filmov, konečne sme sa dočkali. Tento mesiac sa môžeme doma stretnúť s jedným z najočakávanejších historických filmov s názvom Bathory režiséra Juraja Jakubiska. Tento historický veľkofilm budeme mať k dispozícii na DVD i na Blu-ray diskoch a tiež v limitovanej edícii, čo uspokojí aj tých najnáročnejších z nás.

Napriek tomu, že prvá klapka filmu Bathory padla v roku 2005, na jeho príchod na strieborné plátna sme si museli poriadne počkať. A keď konečne dorazil do kín (pričom od júla 2008 do augusta 2009 ho v českých a slovenských kinách videlo rekordných 1 361 093 divákov), strhla  sa obrovská vlna ohlasov. Niektorých snímka nadchla a vychválili ju do nebies, iných veľmi pobúrila. Jakubiskovo nekonvenčné poňatie známeho príbehu o Čachtickej panej totiž umožňuje divákovi iný pohľad na jej osud doplnený hmatateľnou prítomnosťou jedinečného režisérovho štýlu. Príbeh sa odohráva v troch dejstvách, ktoré sa miestami prelínajú a plynule na seba nadväzujú. Rozpráva o jej láske k známemu talianskemu maliarovi Caravaggiovi, ktorá vzhľadom na to, že prelom 15. a 16. storočia neprial milostným happyendom, zostala nenaplnená, o manželskom pute najmocnejších uhorských rodov Báthory a Nádasdy a tiež intrigách palatína Juraja Thurzu. Postavu Alžbety Báthoryovej výborne stvárnila anglická herečka Anna Friel a okrem hercov zo vzdialenejšieho zahraničia sa na filme podieľali aj u nás známe a obľúbené filmové hviezdy ako Karel Roden, Bolek Polívka, Lucie Vondráčková či Jiří Mádl. Zo slovenských hercov boli k spolupráci prizvaní napríklad Monika Hilmerová, Marek Majeský či Andy Hryc.b2

BRICKBOX DIGITAL MEDIA, spoločnosť, ktorá stojí za realizáciou DVD a Blu-ray diskov, si s filmom dala riadne načas. Podľa slov spoločnosti bola príprava dvakrát dlhšia oproti štandardným projektom aj kvôli vysokej participácii režiséra Jakubiska s jeho zmyslom pre dokonalosť. Zdá sa ale, že čakanie sa vyplatilo – tento titul sľubuje skutočne kvalitný zážitok umocnený nadštandardnou bonusovou výbavou. Juraj Jakubisko sa spolu so svojou manželkou, producentkou a herečkou Deanou Jakubiskovou-Horváthovou aktívne zapájali napr. v rámci obsahu bonusovej výbavy, grafiky či v oblasti zvukového spracovania. Nadštandardná bonusová výbava znamená naozaj mimoriadnu škálu nabitú filmami, fotografiami a textom (rozhovory, profily hercov apod.), b3pri ktorej divák môže stráviť hodiny. Príkladom najzaujímavejších bonusov môže byť Film o Filme, Čo ste vo filme nevideli, fotogaléria z natáčania, Bathory zo zákulisia a mnoho ďalších. Súčasťou bonusu Bathory zo zákulisia sú filmové NAJ, ktoré ponúkajú najrozličnejšie informácie o celom natáčaní a rovnako aj o výrobe.

Blu-ray Disc™ Bathory, ktorý sa radí k obsahovo najrozsiahlejším, je vybavený českou a slovenskou zvukovou verziou formátu DTS Master Audio 5.1, českými a slovenskými titulkami vrátane titulkov pre nepočujúcich a širokouhlým obrazom Full HD 1080p/24 FPS (16:9), (1:2,35). DVD Bathory môže ponúknuť českú a slovenskú zvukovú verziu vo formáte DD 5:1, české a slovenské titulky spolu s titulkami pre nepočujúcich a obraz 16:9. Okrem štandardného DVD vychádza tiež limitovaná darčeková edícia, ktorá obsahuje DVD, knihu a dve hudobné CD (doteraz nevydaný soundtrack k filmu a CD Hudba, ktorú ste vo filme nepočuli). Súčasťou knihy sú fotografie, texty Juraja Jakubiska a Deany Jakubiskovej, množstvo zaujímavostí, text piesne Môj Bože a herecké obsadenie. Na dvoch priložených CD nájdete dosiaľ nevydaný soundtrack k filmu so 45 skladbami a vypočujete si všetky hudobné a zvukové záznamy, ktoré sa v konečnej verzii filmu neobjavili, napriek tomu sa objavili v súvislosti s jeho vznikom. Nuž, myslím, že tieto informácie sú viac než veľmi dobré!

Zdroj foto: internet