blog

Bibliotéka 2009: Deň po…

pondelok 9. novembra 2009 23:33
Po 9.11. 2009 23:33

Biblioteka 2009Tak a je to za nami! Štyri dni zasvätené knihám. Všetci milovníci kníh a ľudia, ktorí knihami žijú, sa zbehli na jedno miesto, aby si vzájomne povedali a ukázali, čo je nové. Spisovatelia sa stretli so svojimi čitateľmi, vydavatelia predstavili svoje novinky, kníhkupci ponúkali knihy za veľtrhové ceny, milovníci spoločenských hier mali možnosť vyskúšať si osvedčené hry, ale aj absolútne novinky, ale hlavne sme všetci svorne nasávali atmosféru, akú vie vyprodukovať len obrovská hromada kníh sústredená v jednom bode. Martinusáci na takejto akcii samozrejme nemohli chýbať, a takto sme Bibliotéku 2009 vnímali my.

Streda, 4.11.2009

Prší. Je hnusne, sychravo, škaredo. Proste hrôza.Firemné auto, ktoré dokáže poprieť fyzikálne zákony Nevadí. Niet počasia, ktoré by nám zabránilo stretnúť sa s našimi Martinusákmi! Knihy sú už „od výroby“ kvalitne zabalené vo fóliách a my nie sme z cukru! Firemná dodávka opätovne raz dokázala, že pre ňu neplatia žiadne fyzikálne zákony a zákon o zachovaní objemu hmoty už vôbec. Autíčko zhltlo stolíky, tuli vaky, kancelársku techniku a milión rôznych drobných darčekov pre vás, ale aj absolútne čerstvú, ešte teplú várku výtlačkov nášho spoločného  románu Minulosť ťa dostane. Aj by sme to oslávili, ale prší, treba pripraviť stánok a krst je až v piatok.

Na Bibliotéke sme už starí harcovníci, takže príprava stánku nám ide od ruky. Stačí pár hodín intenzívnej práce a všetko je pripravené. Minuloroční návštevníci už dobre poznajú naše tuli vaky, vďaka ktorým sa nám podarilo opäť vytvoriť najpohodovejší stánok na celej Bibliotéke. Veď kde inde majú návštevníci možnosť si posedieť/poležať, a popritom si prečítať, alebo aspoň prelistovať knižočku, ktorú si u nás práve kúpili? Nevieme sa dočkať zajtrajška! Už len vybrať miesto, ktoré by bolo hodné toho, aby tam stála maketa Edwarda a Jacoba (familiárne ich voláme Edo a Kubo) a pre dnešok je hotovo!

Štvrtok, 5.11.2009

10.00 – Brány veľtrhu sa otvorili. My už máme za sebou párovanie notebookov a finálne úpravy stánku. Srdečné úsmevy nám roztiahli tváre pri pohľade na prvých návštevníkov. Ako to už býva, začiatky sú pomalé, ale veľtrh sa má ešte len rozbehnúť. Veď aj my sme máme naplánované najväčšie udalosti až na ďalšie dni. To však nič nemení na tom, že už dnes to stojí za to!

Ľudí postupne pribúda, zastavuje sa stále viac známych, ale aj neznámych a naša šarmantná odborná pomoc pomáha každému, kto to potrebuje. A tých, ktorí žiadnu pomoc nepotrebujú, aspoň častuje pekným úsmevom. Niektorí z nás pre zmenu obiehajú nakladateľov, aby sme pre vás dosiahli čo najvýhodnejšie ceny a podrobujú nakladateľov krížovým výsluchom, v ktorých nám prezrádzajú svoje tajné tipy na novinky, ktoré stoja za to, alebo ktoré nás ešte len čakajú.

V poobedňajších hodinách sa už veľtrh rozbieha na plné obrátky, jednotlivé uličky sa plnia zákazníkmi a my vysvetľujeme, ponúkame, objednávame a obdarúvame.

Piatok, 6.11.2009

Konečne piatok! Aj keď tentoraz sa netešíme na koniec pracovného týZľava: Jozef Heriban, Evita Urbaníková, Alena Heribanová, Michal Meškoždňa. Skutočná práca pre nás vlastne ešte len začína. Aj keď… Je to práca, keď nás to tak neskutočne baví? Každopádne na piatok sme sa tešíme ako na posledný diel Twilightu. Veď dnes má nastať vyvrcholenie nášho spoločného polročného úsilia – krst románu Minulosť ťa dostane, ktorý je výsledkom spoločnej spolupráce čitateľov, ktorí sa pre tentokrát zmenili na pisateľov a pod vedením Evity Urbaníkovej vytvorili román, aký na Slovensku ešte nebol.

14.00 – Chvíľu pred druhou ovládneme hlavné pódium. Stoličky sa utešene plnia, krstní rodičia –  manželia Heribanovci sú tu a spolu s nimi konečne stretávame na živo aj samotných autorov. O priebehu krstu si budete môcť prečítať samostatný článok, takže sa nejdem zbytočne rozpisovať. Snáď len v skratke. Všetci sa tešia, autori sa tvária spokojne, Evita, ktorá hovorí, že „román sa predáva ako teplé rožky“ sa tvári ešte spokojnejšie, manželia Heribanovci sú šarmantní ako vždy a moderátorka tejto udalosti Iveta Malachovská zvláda celý priebeh s bravúrou, ktorej nič neuberá ani moment, keď si na pár sekúnd pomýli pohár šampusu s mikrofónom. 🙂

Super! Krst sa vydaril, nové hviezdy slovenského literárneho neba poskytujú svoje prvé interview, aj keď veľa času nemajú. Za chvíľu bude totižto prebiehať autogramiáda ich spoločného diela. Veď by bol hriech nevyužiť jedinečnú príležitosť, kedy sú takmer všetci pokope. Román sa utešene predáva, autori podpisujú a my sa tešíme, ako výborne tento nápad vypálil. Ďakujeme vám všetkým, ktorí ste umožnili, aby vzniklo niečo tak výnimočné!

Sobota, 7.11.2009

S jedlom rastie chuť. A po včerajšom krste sa veru budeme musieť snažiť, aby sme dokázali udržať nastavenú latku. Škaredé počasie sa drží, ale teraz sme možno aj radi. Veď aj knihomoli sú len ľudia, a tak ich aspoň prípadné pekné počasie neláka do prírody, ale radi sa prídu pozrieť na Bibliotéku. Zľava: Edo, Kubo, Bella, HiraxA je to vidieť. Hala D praská vo šíkoch, ľudia zaplnili všetky možné uličky, sedačky, pódiá a v zásade každú voľnú plochu, na ktorej sa dá stáť a kurizovať o knihách.

12.00Pavel „Hirax“ Baričák prichádza tak, ako sa na správneho umelca patrí – na poslednú chvíľu, či ešte o kúsok neskôr. Tomu však nijak neuberá na rozlete. Hirax sa vrhá do čítačky po hlave a hneď na začiatku nasadí latku vysoko a už ju nespustí. Dokonca aj postarší pán len gúľa očami, keď naňho Hirax upriami 1000 wattov svojej pozornosti. Čítačka zaznamenáva obrovský úspech, a treba uznať, že zaslúžene. Zažiť Hiraxa, to je ako skočiť z lietadla – zážitok, ktorý si zapamätáte do konca života.

Po čítačke nasleduje autogramiáda na našom stánku. Hirax okamžite strháva úzky reklamný prúžik, ktorý robí prebal jeho najnovšieho románu „mládeži prístupným“ a necháva na ľuďoch, aby sa rozhodli, či ich nahé poprsie poburuje alebo nie. On sám v tom má už očividne jasno. Okrem podpisovania svojich románov a básnickej zbierky stíha ešte vyspovedať väčšinu osadenstva nášho stánku, spraviť si pár emotívnych záberov s Edom a Kubom a nakoniec nám ešte aj predviesť, ako vysoko vyskakuje predavačka, keď ju niekto náhle rypne medzi rebrá. 🙂

14.00 – Už dávna čínska filozofia rozprávala o opačných a navzájom sa dopĺňajúcich silách. Rovnako je to aj s našimi autogramiádami. O druhej strieda Hiraxa spisovateľ úplne iného založenia. Jozef Heriban prichádza na autogramiádu aj so svojou krásnou dcérou, ktorá mu robí garde na priam až diplomatickej úrovni. S pánom Heribanom sa bavíme o jeho ďalších spisovateľských plánoch, čas príjemne ubieha, a tak sa ani nenazdáme a už musí ísť.

V rámci proaktívneho prístupu sa rozhodujeme, že náš stánok bude nielen pohodový, ale aj antistresový! A čo viac odbúrava stres ako pukanie bublinkovej fólie? Jasné, že nič! Britskí doktori začiatkom 20. storočia síce navrhovali laudanum, ale my dobre vieme, že bublinková fólia je lepšia, účinnejšia a je s ňou väčšia zábava! Edo a Kubo musia tentoraz ustúpiť a stena, ktorú doteraz zaberali, dostáva zbrusu novú, bublinkovú výzdobu. A aby toho nebolo málo, tak aj každý okoloidúci dostáva kúsok vlastnej bublinkovej fólie, aby si trochu zapukal, uvoľnil sa a zbavil sa predvianočného nákupu. A keby fólia nefungovala, tak môže nakúpiť darčeky priamo u nás a zbaviť sa stresu definitívne.

Nedeľa, 8.11.2009

Včera bolo síce škaredo, ale dnes je ešte škaredšie. A to nás čakajú hneď dve smutné udalosti. Dnes nastáva ten deň, kedy sa rozlúčime s Kubom a Edom, ktorí nám veru prirástli k srdcu. Nevraviac o tom, že sa Martinus.sk na Bibliotéke 2009jedná o posledný deň veľtrhu. Na ľuďoch sa už síce mierne ukazuje „únava materiálu“, ale to neznamená, že by sme boli radi, že sa veľtrh končí.

O druhej nastáva ta smutno-veselá chvíľa. Posledné zbohom a Edo s Kubom nás opúšťajú, aby potešili šťastnú výherkyňu súťaže o najkrajšiu fotku s maketou. Potom nás už čaká len postupný záver. Vo vzduchu už je cítiť, že veľtrh sa pomaly končí. Sprievodné akcie už nebežia, najnetrpezlivejší vystavovatelia pomaly balia svoje knihy a ľudí postupne ubúda. O šiestej sa pridávame k všeobecnému trendu a tiež začíname baliť. Balenie nám ide od ruky, takže pred ôsmou poslednýkrát zamávame Inchebe a vyrazíme do noci a našich domovov.

Záver: Nemám k dispozícii žiadne presné čísla, takže vám neviem povedať, či bola Bibliotéka 2009 lepšia/horšia, väčšia/menšia, úspešnejšia/menej úspešná, ako jej predchádzajúce ročníky. Subjektívny pocit mi hovorí, že bola väčšia a snáď aj úspešnejšia. Pre nás určite. Veď sme na nej zorganizovali krst románu, na ktorom sme sa podieľali všetci – vy aj my. Podarilo sa nám spraviť perfektnú čítačku, dve autogramiády zaujímavých autorov, odovzdali sme maketu Eda a Kuba, rozdali množstvo drobných darčekov pre našich zákazníkov a hlavne sme mali opäť príležitosť stretnúť sa s vami osobne. A to je hlavné. Veď vaša spokojnosť je tým motorom, ktorý nás poháňa. Kvôli ktorému sa snažíme, aby sa vám u nás nakupovalo stále lepšie a lepšie. A preto sa už teraz nevieme dočkať budúceho ročníka. Vidíme sa tam! 🙂