blog

DVD novinky: Pravda, pravidlá a spravodlivosť

streda 18. novembra 2009 10:06
St 18.11. 2009 10:06

a1Filmy, ktoré som vybral do prehľadu DVD noviniek na tento týždeň, sa naozaj dajú charakterizovať slovnou hračkou použitou v nadpise. A faktom je, že pravda býva krutá, pravidlá potrebujú aj profesionálni vrahovia a spravodlivosť býva slepá a niekedy je ťažké ju nájsť. O to lepšie pre nás, pretože filmy s takouto tematikou sľubujú veľa strhujúcich zážitkov. Tak sa na ne pozrime bližšie.

Jeden z najkontroverznejších a najlepších režisérov súčasnosti – Roman Polanski – dlho fascinoval celý svet. Avšak nie len svojimi b1pôsobivými majstrovskými snímkami, ale i osobným životom. Film Roman Polanski: PRAVDIVÝ PRÍBEH znovu otvára prípad, ktorý pred troma desiatkami rokov šokoval svet. Áno, hovorím o veľmi (ešte i v súčasnosti) medializovanom nezákonnom sexuálnom styku režiséra s maloletou. Ako som už načrtol v úvode, pravda bolí a v tomto prípade to naozaj platí – zvlášť, keď tvorcovia dokumentu mali k dispozícií prístup nielen k právnikom figurujúcim v celej kauze, ale aj k médiám referujúcim o prípade i k samotnej obeti. Mal by mať Polanski i naďalej zakázaný vstup na územie Spojených štátov? Tento film môže zmeniť váš názor.

Sylvester Stallone a Antonio Banderas ako protivníci v strhujúcom akčnom b2filme od režiséra Richarda Donnera rozprávajúcom príbeh Roberta Ratha. Rath (Stallone) je najlepší profesionálny vrah široko ďaleko, kódex a zmysel pre povinnosť, ktoré boli kedysi neodmysliteľnou súčasťou jeho smrtiacej kariéry, sa ale strácajú vo svete, ktorý po skončení studenej vojny ovládli nájomní strelci nedbajúci na staré tradície remesla. Rath chce teda skončiť. Ale Miguel (Banderas) má iné plány – aj on je profesionálny zabijak, no aby dosiahol vrchol, musí urobiť jediné – zabiť súčasného kráľa ich profesie – a tým je Rath. Čaká nás akcia, ktorá nás vtiahne do sveta, kde nie je dôležité urobiť prví krok, ale prežiť ten ďalší. Čakajú nás b3Zabijaci.

A napokon klasický film, síce trochu starší, ale naozaj dobrý – preto ma teší, že sa dočkal DVD podoby. Tango a Cash, dvaja muži bojujúci za spravodlivosť. Sylvester Stallone a Kurt Russell v roli dvoch policajtov, ktorí sa chytili do pasce nastraženej bossom podsvetia a dostali do väzenia. Ale komickú dvojicu, ktorej dialógy sú nabité sarkastickými poznámkami len tak niečo nezastaví a tak utekajú z väzenia chystajúc sa očistiť svoje meno. Akcia, humor a skvelé situácie, to sú tie pravé ingrediencie pre kvalitný akčný film.

Zdroj foto: martinus.sk