blog

DVD novinky: Predvianočná nádielka smiechu – antistresová kúra

streda 2. decembra 2009 14:17
St 2.12. 2009 14:17

c6Blížia sa Vianoce a nás neustále zahŕňajú najrozličnejšie darčekové ponuky a tipy. A, samozrejme, poriadna dávka predvianočného zhonu a stresu. Ale verím, že čas na dobrý film sa nájde i teraz. A nič nezaženie stres lepšie ako dobrá komédia nabitá skvelými hercami, ktorí sa dostávajú do všemožne nemožných situácií a riešia ich svojským spôsobom.

Ako prvú novinku predstavujem tohoročnú skvelú komédiu Vo štvorici po opici. Film rozpráva zážitky partičky kamošov, c1ktorí si plánovali nezabudnuteľné lúčenie so slobodou v Las Vegas. Teraz si ale naozaj potrebujú spomenúť, čo sa presne stalo! Koho je to dieťa v šatni ich apartmánu v Caesars Palace? Ako sa dostal do kúpeľne ten tiger? Prečo jednému z nich chýba zub? Ale hlavne – kde je ženích? Nech už títo mládenci behom večierku urobili čokoľvek, nie je to nič v porovnaní s tým, čo musia v tejto nezabudnuteľnej komédií urobiť triezvi, keď si z nejasných náznakov začnú skladať dohromady spomienky na všetky zlé rozhodnutia minulej noci. Celým týmto chaosom nás sprevádza hviezdne herecké obsadenie a o slzy v očiach a kŕče v bruchu spôsobené riadnou dávkou smiechu núdza rozhodne nebude.

Teraz niečo netradičnejšie. Armáda temnôt Sama Raimiho. Áno, názov hovorí za všetko, jedná sa o vydarený horor. Ale práve tu narazíme na spomínanú netradičnosť – film je totiž zároveň skvelou komédiou. Armáda temnôt je fantastický príbeh meča a mágie o nevysloviteľnom zle, ktoré ohrozuje c2ľudstvo. Príbeh o starodávnom Necronomicone, knihe mŕtvych, ktorá je viazaná v ľudskej koži, napísaná krvou a čítať ju nahlas je životu nebezpečné. Bruce Campbell sa vracia vo svojej skvelej roli z hororovej série Smrteľné zlo ako Ash, príťažlivý mladík z obchodného domu S-Mart, ozbrojený puškou a motorovou pílou. Démonické mocnosti ho prenesú do temného Anglicka, kde sa zamiluje do krásneho dievčaťa a musí sa postaviť tvárou v tvár zástupom oživených beštií i desivej armáde kostlivcov. Podarí sa Ashovi zachrániť si vlastný život, vyslobodiť svoju novú lásku zo spárov temnôt a vrátiť sa späť do svojej doby? Film je doslova nabitý špeciálnymi efektmi a to len stupňuje skvelý hororový zážitok. Ale chýbať nebudú ani scény nabité poriadnou dávkou humoru.c3

Teraz mám ďalšiu skvelú správu – Bontonfilm vydáva kultovný britský televízny seriál Monty Pythonov lietajúci cirkus v darčekovej edícií a náš online obchod ho už má zaradený do DVD noviniek. Kompletné vydanie obsahuje 8 DVD. Myslíte si, že britský humor je suchý? Slobodomyseľné skeče a svojrázny britský humor pobavia každého z nás.

A na záver čerešnička na torte – limitovaná edícia 10 DVD Nejlepší česká komedie. V tejto skvelej zmesi slávnych filmov, pod ktoré sa podpísal doslova zástup slávnych hercov a režisérov, nájdeme nasledovné filmy:

Hoří má panenko
Tretí celovečerný film Miloša Formana z roku 1967, v ktorom sa tancuje, losuje, kradne a hasí. Všetko sa točí okolo hasičského bálu v malom mestečku a voľby kráľovnej krásy. Film bol natočený v koprodukcií s významným talianskym producentom Carlom Pontim.

c4Marečku, podejte mi pero!
Aj pod touto komédiou z roku 1976 sú podpísaní režisér Oldřich Lipský a autori scenára Z. Svěrák a L. Smoljak. Majster v továrni na stroje (Jiří Sovák) sa musí zapísať na večernú priemyslovku. Rovnaký ústav cez deň navštevuje i jeho syn (Jiří Schmitzer).

Ecce Homo Homolka
Nudná letná nedeľa roku 1969. Dopoludnia si rodinka Homolkových vyjde do lesa, ale kľud a pohodu tam nenájdu. A to ešte ženská časť rodiny netuší, že páni chcú ísť poobede na futbal. Scenár napísal a tiež režíroval Jaroslav Papoušek.

Jáchyme, hoď ho do stroje
Luděk Sobota sa ako nesmelý dedinský mládenec František vydáva hľadať šťastie do Prahy. Pomáha mu v tom počítačom zostavený kondiciogram jeho šťastných a kritických dní. Film natočil režisér Oldřich Lipský v roku 1974 podľa námetu Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka.

Na samotě u lesa
Chalupársku komédiu natočil c6režisér Jiří Menzel v roku 1976 podľa scenára Z. Svěráka a L. Smoljaka. Obaja si vo filme aj zahrali. Rodina Lavičkových si vyhliadne vhodný objekt na dedine. V domčeku ale žije samorost děda Komárek (Jiří Kemr).

S tebou mě baví svět
Jednu z najobľúbenejších českých komédii natočila režisérka Marie Poledňáková v roku 1983. Každoročná pánska jazda troch otcov sa vplyvom razantného zásahu manželiek stáva niečím ako materskou škôlkou na horskej chate. V hlavných úlohách Pavel Novy, Václav Postránecký a Július Satinský.

Sněženky a machři
Režisér Karel Smyczek natočil v roku 1983 komédiu podľa námetu Radka Johna a Iva Pelanta. Študenti gymnázia vyrážajú na lyžiarsky kurz pod vedením profesora Kardy (R. Brzobohatý), ktorý so sebou berie i svoju dcéru. Na tú má zálusk i triedny rebel Viki Cabadaj a jeho parta.

Vrchní, prchni!
Réžie tejto komédie sa v roku 1981 ujal Ladislav Smoljak. Scenár pochádza z pera jeho tradičného spolupáchateľa Zdeňka Svěráka. Josef Abrhám ako kníhkupec Vrána sa stáva fantómom českých reštaurácií, keď kasíruje hostí c5ako falošný vrchný. Musí totiž platiť alimenty na svoje početné potomstvo.

Slunce, seno, jahody
Režisér Zdeněk Troška prichádza už v roku 1983, teda dlho pred zahájením prestavby socialistického hospodárstva, s revolučnou metódou zvýšenia dojivosti kráv. A to za pomoci hudby. Zavedenia tohto zlepšováku sa ujme malé dedinské družstvo.

Vesničko má, středisková
Nestarnúca komédia režiséra Jiřího Menzela a scenáristu Zdeňka Svěráka bola nominovaná na Oscara za najlepší zahraničný film za rok 1986. Hlavnú úlohu stvárnil nezabudnuteľným spôsobom maďarský herec Janos Ban.

Zdroj foto: internet