blog

Knižky (a nielen tie), ktoré pod stromčekom zaručene potešia

streda 9. decembra 2009 00:01
St 9.12. 2009 00:01

Ideálny vianočný stromčekVianoce sa blížia míľovými krokmi a je to veru vidno. Veď v tomto hektickom predvianočnom období môžeme ľudí rozdeliť do dvoch základných kategórií. Na tých strhaných, uponáhľaných, s vystresovanými tvárami, ktorí sa neustále niekam ženú a nič nestíhajú, a potom na tých, ktorí už objavili čaro nakupovania cez internet. To sú tí, čo trávia dlhé zimné večere nad dobrou knihou a jediným vyrušením z ich vianočnej pohody je občasná potreba vstať a „dočapovať“ si vianočný punč, prípadne prebrať od kuriéra balíček z Martinus.sk, ktorý obsahuje darčeky pre celú rodinu. Že vy ste ešte žiadny nedostali? Máte najvyšší čas sa o jeden postarať a dať slovenskej pošte aspoň pár dní rezervu, aby vám balíček bezpečne doručila do Vianoc. A tu máme niekoľko tipov (nielen) na knihy, ktoré pod vianočným stromčekom zaručene potešia.

Pre ňu (lebo nikto si tak nezaslúži pár hodín relaxu nad dobrou knihou ako žena na Vianoce):
Pavel Hirax BaričákSekundu pred zbláznením (Všetko je, ako je) „Hirax? To je čo? Názov nejakého lieku?“ Takto a podobne reagujú ľudia, ktorí ešte nikdy nepočuli o slovenskom autorovi Pavlovi „Hiraxovi“ Baričákovi. A tí znalejší zrazu s úžasom zisťujú, že Hiraxa opísať nevedia. Nevedia vysvetliť, prečo je taký populárny, aké knihy to vlastne vydáva a už vôbec ho nevedia zaradiť do akejsi kategórie, alebo škatuľky. Hirax je proste „živel“. Jeho knihy sú predchnuté jeho špecifickou životnou filozofiou, sú to knihy, ktoré otvárajú oči, alebo poburujú, záleží len na vás. A rovnaký je aj jeho najnovší román, v ktorom si zobral na paškál samotnú lásku. Aj keď lásku mierne nezvyklú – ide o lásku staršieho chalana k neplnoletému dievčaťu. Lásku, ktorá stojí proti celému svetu šermujúcemu s pravidlami, so systémom a zákonmi. A to všetko v jedinečnom Hiraxovom podaní.

Michal VieweghPovídky o lásceKaždá nová kniha českého spisovateľa Michala Viewegha je literárnou udalosťou, ktorá sa nedá prehliadnuť. V súčasnosti najznámejší a najobľúbenejší český autor vydáva knihy pomerne pravidelne, ale vždy to stojí za to. Svoj talent a spisovateľskú zručnosť už potvrdil mnohokrát, či už v legendárnych románoch Báječná léta pod psa, Účastníci zájezdu, alebo môj najobľúbenejší – Vybíjená. Tentoraz zvolil formu poviedok, ktoré združuje jedna spoločná téma – láska. A to láska v každej podobe. V jednej poviedke rozpráva o prvej pubertálnej láske štrnásťročných, kým v ďalšej popisuje zložitý vzťah umierajúceho otca a jeho syna. Ako sme si už pri Vieweghovi zvykli – autor sa rozhodne nevyhýba témam bolestným, alebo jednoducho smutným, ale vždy si zachováva svoj zmysel pre humor, ktorého podtón neustále cítiť v každom jeho diele.

Pre neho (lebo aj muži si nájdu čas na čítanie, stačí im podsunúť dobrú knihu):
Dominik DánMucha – Všetky ženy čítajú Twilight, všetci muži čítajú Dána. Extrémne zjednodušené, ale z časti pravdivé. Veď tajomný Dominik Dán je momentálne najznámejší slovenský autor kriminálnych príbehov. Dán má však v rukáve viac tromfov ako len vynikajúco napísané a napínavé príbehy. Jeho detektívky sa totiž odohrávajú na Slovensku, a teda sú pre čitateľov blízke. Inak tomu nie je ani v jeho novinke – Mucha. V Našom meste nájdu mladé pekné dievča. Mŕtve. Zviazané ruky jej pokope držia jej pančuchy. Sama je uškrtená a v počiatočnom štádiu rozkladu, v ktorom sa už nedá zistiť, či ju vrah aj znásilnil. Vraždu samozrejme automaticky “vyfasuje” už dobre známa dvojica detektívov Kraus a Chosé. Tentoraz však budú  mať veľmi ťažkú úlohu. Možno im však v jej rozlúštení pomôže mucha.

Dacre Stoker, Ian HoltDracula – knieža nemŕtvych – Ktorá literárna postava by mala vstať z mŕtvych, ak nie najznámejší upír na svete – samotný Dracula? Tentoraz za to môže prasynovec autora tohto slávneho románu – Dacre Stoker, ktorý nám spolu so scenáristom Ianom Holtom prerozprávajú najnovší príbeh krvilačného baróna.Spoločne sa rozhodli vzkriesiť príbeh legendami opradenej krvilačnej bytosti, ktorá sa nečakane objaví v Paríži a Londýne. Od posledného románu uplynulo už štvrťstoročie a doba sa zmenila. V Londýne opäť vyčíňa Jack Rozparovač, nikto si nie je istý, či Drakula skutočne zomrel a do popredia sa dostáva aj čachtická pani – Alžbeta Bátoriová. Áno, doba sa zmenila, ale ľudia a ich démoni ostávajú rovnakí a nad životmi bývalých hrdinov sa opäť sťahujú mračná. Ak aj vám behali príjemné zimomriavky po chrbte pri čítaní pôvodného Drakulu, tak si toto pokračovanie rozhodne nesmiete nechať ujsť!

Pre dcéru (lebo aj v súčasnosti existujú krásne romány o láske):
L. J. SmithováUpírske denníky: Prebudenie & Upírske denníky: Súboj – Aj vaša dcéra už podľahla Twilight mánii a nevie sa nabažiť romantických upírov? V tom prípade neexistuje kniha, ktorou by ste ju potešili viac, ako je táto. Upírske denníky sú celosvetovo uznávanou ságou, ktorá rozpráva príbeh mladej a krásnej stredoškoláčky, do ktorej sa zamilujú dvaja upíry. Celá séria pozostáva zo štyroch samostatných kníh, z ktorých si momentálne môžete objednať prvé dve. Napriek tomu, že Upírske denníky sú o 14 rokov staršie ako Twilight sága, kritici sa zhodujú, že táto séria je oveľa kvalitnejšia ako jej mladšia a slávnejšia sestrička. A niet divu, veď v tejto sérií nejde len o nebezpečnú a zakázanú lásku. Jej posolstvo leží niekde úplne inde. Záleží na každom z nás, ako sa rozhodneme naložiť s kartami, ktoré nám do rúk vložil osud a len my sa rozhodujeme, či sa vydáme cestou dobra alebo zla.

Stephenie MeyerováHostiteľ Stephenie Meyerová, jedna z najpodmaňujúcejších spisovateliek našich čias, napísala okrem Twilight ságy aj tento nezabudnuteľný román o pretrvávajúcej láske a o samej podstate toho, čo znamená byť človekom. Ľudstvo podľahlo invázii votrelcov, ktorí ovládli ľudské telo a pôvodné vedomia nahradzujú vlastnými. Hlavná hrdinka románu Melanie sa však odmieta vzdať svojho vedomia. Namiesto toho zaplní myseľ votrelkyne myšlienkami na muža, do ktorého je zamilovaná. Postupne sa doňho zamiluje aj votrelkyňa  a z Melanie a votrelkyne sa stávajú nedobrovoľní spojenci na výprave za mužom, ktorého obidve milujú. Ako to celé dopadne sa dozviete v tomto neobyčajnom románe, v ktorom autorka dokázala, že dokáže napísať pútavé a romantické knihy aj na inú tému než sú upíri.

Pre syna (lebo najväčšie dobrodružstvo zažije vo svojej fantázii a nie pri hraní počítačovej hry):
Neil GaimanZáhrobná knihaNeil Gaiman je v súčasnosti pojem, je to ikona a rozhodne to je spisovateľ, ktorého by ste si nemali nechať ujsť. Či už máte pätnásť alebo päťdesiat. Jeho najnovšia „rozprávka“ Záhrobná kniha, vyhrala jednu z najprestížnejších literárnych cien – Hugo Awards spolu s množstvom ďalších ocenení. A nie náhodou – príbeh o malom dieťati, ktoré po vyvraždení jeho rodiny vychovávajú duchovia, je presne taký, aký by sme od Gaimana očakávali – plný vampírov, duchov, strašidiel, ale hlavne nekonečnej fantázie, ktorá tohto autora preslávila. Veď kde inde by ste hľadali hlavného hrdinu, ktorý žije na cintoríne, jeho učiteľom je vlkodlak a vampír a adoptívny rodičia sú duchovia? Napriek zdanlivo drsnému námetu je kniha plná láskavosti, hľadania svojho miesta na zemi a posolstva, že tým najhodnotnejším, čo môžu ľudia v živote získať je ľudskosť.

Guillermo del Toro, Chuck HoganŽihadlá – Autor podivného mena Guillermo del Toro sa už dávno preslávil v Hollywoode vďaka svojím filmom plným fantázie. Či už to bol Hellboy, alebo Faunov labyrint, Guillermo vždy znova a znova dokazoval, že jeho fantázia je prakticky nekonečná. A teraz sa ju rozhodol využiť aj v literatúre. Napínavý román Žihadlá rozpráva príbeh lietadla, ktoré pristane na newyorskom letisku.   Všetky elektronické systémy v okamihu zlyhajú a piloti na výzvy riadiacej veže neodpovedajú. Po násilnom vniknutí na palubu objavia v tmavom lietadle štyroch pasažierov na pokraji života a smrti. Ostatní sú mŕtvi, ibaže ich telá sa odmietajú podriadiť biologickým zákonom rozkladu. A preživší dostávajú neodolateľnú chuť na ľudskú krv. Tajomstvo by mohla poodhaliť veľká vyrezávaná truhla v nákladnom priestore lietadla – lenže tá záhadne zmizla. Začína sa boj o záchranu ľudstva, ktoré ani netuší, že stojí na pokraji vyhynutia.

Pre starých rodičov (lebo aj oni si radi oddýchnu od telenoviel pri čítaní dobre knihy):
David LodgeAko, prosím? Najnovší román jedného z najpopulárnejších britských autorov dneška je prešpikovaný jeho svojským, typicky britským, zmyslom pre humor, jeho výborným rozprávačským talentom a jeho schopnosťou zachytiť britské univerzitné prostredie tak autenticky ako nikto iný. Profesor Desmond Bates odchádza do predčasného dôchodku. Vôbec si ho však nevie užívať. Chýba mu zmysluplná rutina akademického života, no vedecká práca ho už nenapĺňa. Kým on sa lúči s profesionálnym životom, manželkina kariéra začína prekvitať. Jeho úloha sa zredukuje na muža v domácnosti. Monotónne dni mu narúšajú len únavné návštevy Londýna, kde chodí kontrolovať svojho tvrdohlavého 89-ročného otca. To všetko však nie je nič v porovnaní s jeho problémami so sluchom. Hovorí sa, že hluchota je smiešna a slepota tragická. Je to naozaj tak? Práve vďaka svojej hluchote sa Desmond nechtiac zapletie s mladou ženou, ktorej správanie ho vyvedie z rovnováhy. Ako, prosím? je vtipný a zároveň dojemný román. Je to skvelá úvaha o snahe muža vysporiadať sa s hluchotou a smrťou, starnutím a smrteľnosťou, komédiou a tragédiou v ľudskom živote.

Rozhovory s Jánom ŠtrasseromLadislav Chudík – Žijem nadstavený časNa slovenskú umeleckú scénu môžeme nadávať koľko chceme. Môžeme sa smiať hudobnej scéne, ktorej smutným vrcholom je Demod, môžeme sa uškŕňať nad slovenskou kinematografiou, ktorá len pomaličky vstáva z mŕtvych, ale jedno sa jej nedá uprieť – aj na Slovensku sa narodili herci, ktorým v celosvetovej sláve zabránilo len miesto narodenia. Či už spomenieme Jozefa Kronera, Michala Dočolomanského, alebo herca, ktorý si vyslúžil oslovenie Majster so všetkou úctou, ktorá k tomuto slovu patrí – majstra Ladislava Chudíka. Pred nedávnom vyšla jeho monografia, a teraz si ho zobral „na paškál“ známy slovenský básnik, esejista, textár, prekladateľ Ján Štrasser, ktorý už pri rozsiahlych rozhovoroch s Milanom LasicomZdenou Studenkovou potvrdil, že na vedenie rozhovorov má talent. A potvrdil to aj tentoraz – Ladislav Chudík odpovedá aj na tie najintímnejšie otázky bez rozpakov a s vyrovnanosťou človeka, ktorý sa nehanbí za svoje názory, za svoje obavy, ani za svoje pochybnosti.

Pre celú rodinu (lebo čas strávený v kruhu svojich blízkych sa nedá ničím nahradiť):
Carcassonne
legendárna spoločenská hra, ktorá navždy zmenila rodinný život mnohých. K lepšiemu. Rodičia, aj ich pubertálne deti si zrazu s úžasom uvedomili, že objavili spoločnú kratochvíľu, na ktorú sa tešia, ktorá ich všetkých neskutočne baví, a do ktorej sa rád zapojí naozaj každý. Ak čakáte bezduché hádzanie kockou, tak sa mýlite. V tejto hre budete potrebovať hlavne dobrú predstavivosť a zmysel pre stratégiu. A nebuďte prekvapené, ak vás porazí vaša desaťročná dcéra.  Nabudúce vyhráte možno zase vy. A že budete hrať znovu a znovu je zaručené. Veď každá nová hra je iná, ale vždy vyvážená a nikdy sa nekončí totálnym víťazstvom jedného hráča. Ak ste ešte neobjavili svet moderných spoločenských hier, tak toto je ten najlepší štart, aký si môžete želať.

Pre každého (lebo všetci máme kamarátov a známych, ktorých chceme na Vianoce potešiť):
Zápisníky a diáre PaperblanksNech už sa jedná o kamaráta, kamarátku, šéfa, svokru, susedu, kolegyňu, alebo kohokoľvek iného, jedno je isté – zápisník Paperblanks ich určite poteší. Veď diáre Paperblanks sa preslávili nielen vďaka neopozeranému dizajnu s poctivou ručnou výrobou, ale aj vďaka metóde šitia väzby, ktorá má už viac ako storočnú tradíciu. Papier, z ktorého sú vyrobené stránky, neobsahuje žiadne kyseliny a zabraňuje presvitaniu textu z opačnej strany. Každý Paperblanks má na zadnej strane praktickú kapsu, kde si môže jeho majiteľ uložiť svoje poznámky alebo fotografie. Obálky sú inšpirované najrôznejšími motívmi z celého sveta. Či už sa jedná o hodvábny prepych z Číny, ornamenty z Perzie, rukopisy slávnych osobností alebo francúzske kvetinové vzory, z motívov Paperblanks si určite vyberie každý. Paperblanks nie je len zápisník, je to zároveň vyjadrenie štýlu a osobnosti človeka.

A na záver niečo špeciálne (lebo všetci radi prekvapíme niečím výnimočným):
Knihy, podpísané autormi
Ak hľadáte niečo skutočne špeciálne, určite sa pozrite do sekcie kníh, podpísaných autormi. Nájdete tam množstvo slovenských autorov, medzi ktorými nechýbajú ani tajomný spisovatelia, ktorých autogramiádu ste zažiť nemohli – či už sa jedná o Dominika Dána alebo Maxima. E. Matkina. Okrem nich tam však nájdete aj klasikov žánru typu Milan Lasica, alebo Dušan Dušek.

Foto: greenmystyle.com / Martinus.sk