blog

DVD novinky: V znamení divočiny

streda 27. januára 2010 00:01
St 27.01. 2010 00:01

a1Tento týždeň sa pozrieme bližšie na jeden špecifický žáner. Síce sa na prvý pohľad zdá byť trochu neatraktívny, pod pozlátkou nudy sa ukrývajú pútavé príbehy dotýkajúce sa nás všetkých.

Hovorím o dokumentárnych filmoch. Konkrétne o tých, ktoré sa zaoberajú prírodnými krásami nášho sveta. Tie totiž dominujú výberu DVD noviniek na tento týždeň. Milí milovníci dobrých filmov, veľmi rád vám predstavujem sériu dokumentov Divoká Čína, Divoká Európa, Divoká India, Divoká Australázia.

c1Divoká Čína – geograficky aj biologicky jedna z najbohatších krajín na Zemi. Vďaka filmu získame prístup k jej tajomstvám a odhalíme miesta prekvapujúcej prírodnej rozmanitosti. Trblietavé vrcholy Himalájí sa týčia nad Tibetskou náhornou plošinou, rieky sa hadia cez nížiny a vytvárajú kaskády na zalesnených svahoch. V rozsiahlych džungliach prírodopisci neustále objavujú nové druhy živočíchov. Dravé vtáky krúžia nad stepou a číhajú na svoju korisť, v lesoch sa darí rhododendrónom a kaméliám v ich prírodnom prostredí. Celé stáročia rozprávali pútnici, ktorí navštívili Čínu, príbehy o čarovnej krajine. A o prekvapujúcich tvoroch. Čínska civilizácia je najstaršia na svete – a s viac ako miliardou obyvateľov je v súčasnosti aj najväčšia. Je domovom viac než 50-tich rôznych etnických skupín a širokej škály tradičných životných štýlov často v úzkom spojení s prírodou. Čína čelí obrovským sociálnym a environmentálnym problémom, no nachádza sa v nej aj mnoho krás. Čína je domovom najvyššieho pohoria na svete. Rozsiahlym pustatinám dominuje pestrá klíma: od spaľujúcich horúčav, až c2po ochromujúci chlad. Oparom pokryté lesy obývajú vzácne živočíchy. Po prvý raz mal štáb príležitosť preskúmať celú túto obrovskú krajinu. Ponúkol nám tak možnosť zoznámiť sa s niektorými prekvapujúcimi a exotickými tvormi, ktoré tu žijú. A zamyslieť sa nad vzťahom medzi ľuďmi a voľne žijúcimi zvieratami Číny k pozoruhodnej krajine, v ktorej žijú.

Od svojho vzniku prešiel európsky kontinent obrovským a mnohokrát dramatickým vývojom. Táto jedinečná štvordielna séria ukazuje zmeny, ktoré prebehli v krajine a zasiahli aj divokú prírodu Európy od jej začiatku až k dnešku. V prvej časti sa zoznámime s pradávnymi procesmi, ktoré formovali budúcu Európu. Druhý diel ukazuje vplyv extrémnych klimatických podmienok. V tretej časti objavíme, ako c3sa európska krajina postupne menila vplyvom ľudskej činnosti, a nakoniec sa pozrieme, ako sa c3dokázala divočina vysporiadať s ľudským pôsobením a aké problémy jej človek priniesol. Presne toto ponúka Divoká Európa.

Divoká India. Príroda Indie ponúka úchvatné koralové útesy pozdĺž východného a c4západného pobrežia. Nájdeme tu vlhké dažďové lesy ale aj vyprahnuté púšte. Okrem pravidelne zaplavovaných c4rovinatých regiónov tu vyčnievajú do výšky Himaláje, ktoré tvoria severnú hranicu. Pozrieme sa na ojedinelé zábery z fascinujúcej krajiny.

Austrália a priľahlé ostrovy – Divoká Australázia. Dramatické objavovanie najväčšieho ostrova na svete a jeho priľahlých morí. Austrália je kontinent s úplne jedinečným prírodným bohatstvom. Predstavuje izolovaný svet, v ktorom sa vyvíjala špeciálna fauna i flóra. Austrália je jediným miestom na Zemi, kde dominujú vačkovce. Invázia nových obyvateľov aj nepôvodných druhov mala na divoký život v Austrálii úplne zásadný vplyv, ktorý navždy zmenil tvár tohto výnimočného kontinentu.

Zdroj foto: martinus.sk