blog

Európu ovládla švédska detektívka

štvrtok 28. januára 2010 08:01
Št 28.01. 2010 08:01

Rok 2009 už je síce za nami, ale na poriadnu štatistiku máme stále času dosť. A preto britský magazín Bookseller, venujúci sa knihám a hlavne ich predaju, uverejnil rebríček najpredávanejších európskych bestsellerov minulého roku. Ako teda vyzerá rebríček zostavený podľa siedmych najväčších európskych trhov a to (samozrejme) bez Dána a „Evitoviek“?

Pre každého, kto aspoň trochu sleduje knižný trh sa žiadne veľké prekvapenia nekonajú. Minulý rok rebríčku kraľoval Khaled Hosseini, ktorý bol zároveň najpredávanejším autorom na svete. Ten však už pomerne dlho nenapísal nič nové, a tak sa prepadol nielen z čela rebríčku, ale aj z prvej päťdesiatky. Na prvé miesto tak vystúpila švédska „post-mortem“ hviezda detektívok Stieg Larsson. Len v polovici roka 2009 mal na svojom konte viac ako 21 miliónov predaných výtlačkov.

Uvoľnené druhé miesto obsadila suverénna Stephenie Meyerová, ktorej k vysokej predajnosti pomohla nielen neuveriteľná popularita upírskej ságy Twilight, ale aj hollywoodske filmy natočené na motívy jej románov.

„Len“ na tretie miesto sa prepracoval Dan Brown, ktorého dlho očakávaný bestseller Lost Symbol (Stratený symbol) vyšiel prakticky až ku koncu roka (15. september – nezabudnite, že slovenský preklad vyjde o necelé dva týždne!). Dá sa predpokladať, že táto kniha ešte nepovedala svoje posledné slovo a že rebríčkom výdatne otrasie aj v roku 2010.

Ďalšie miesta rebríčka sa dajú brať ako prierez autormi, na ktorých sa rozhodne oplatí sústrediť svoju pozornosť. Či už je to veľmi populárny a výborný španielsky spisovateľ Carlos Ruiz Zafón alebo ďalší švédsky autor detektívok Henning Mankell.

Rebríček bol zostavený na základe predajnosti siedmich najväčších knižných trhov Európy, pričom autori dostávali body za každý mesiac, ktorý sa udržali v TOP10 rebríčkoch Nemecka, Francúzska, Talianska, Holandska, Španielska, Švédska a Veľkej Británie.

Rebríček odhalil pokračujúcu dominanciu anglicky píšucich autorov, ktorí obsadili 21 z 50 pozícií, pričom v prvej dvadsiatke obsadili polovicu miest. Rovnako sa ukázalo, že pre spisovateľov je extrémne náročné presadiť sa na viac ako jednom trhu. Len 20 autorov prvej päťdesiatky sa presadilo vo viac ako jednej krajine, len deviati uspeli vo viac ako dvoch krajinách a len štyria (Larsson, Meyerová, Brown a Carlos Ruiz Zafon) sa presadili vo viac ako troch európskych krajinách.

Rebríček desiatich najúspešnejších autorov beletrie Európy v roku 2009:

  1. Stieg Larsson
  2. Stephenie Meyerová
  3. Dan Brown
  4. Paolo Giordano
  5. Carlos Ruiz Zafón
  6. Camilla Läckberg
  7. Herman Koch
  8. Tatiana de Rosnay
  9. Henning Mankell
  10. John Grisham

Súvisiace linky:

Moderná detektívka a jej autori: Muž, ktorý zomrel príliš skoro

Twilight sága láme rekordy predajnosti

Prvá slovenská recenzia pokračovania Da Vinciho kódu

Zdroj: abebooks.com / thebookseller.com