blog

DVD novinky: V novom šate

streda 17. februára 2010 00:01
St 17.02. 2010 00:01

a1Prišiel čas na zmenu! Nie, niet sa čoho báť, naša rubrika o nových filmoch na DVD nekončí, práve naopak! Rozbiehame sa na plné obrátky, čo znamená, že každý týždeň prinesieme prehľad o ešte väčšom počte noviniek, z ktorých si vyberie naozaj každý – tínedžeri i seniori, milovníci romantiky a drámy i tí, čo holdujú mysterióznym či akčným príbehom. Jednoducho povedané – máme niečo pre každého. Presvedčte sa sami.

Začnime pekne doma. Posledné mesiace totiž ožíva slovenská filmová tvorba a niektoré kúsky naozaj stoja za to – medzi nimi aj film Muzika. Jadrom príbehu je tragikomický osud mladého muzikanta, ktorý si svoj talent a a2možnosti uvedomuje len okrajovo, no o to jednoduchšie a divokejšie sa zaplieta do deštruktívnych vzťahov, ktorých skutočný rozmer a dosah si len postupne uvedomuje. Nie je to len retrofilm o jazze, láske a slobode v Československu, ani úsmevná komédia, ale archetypálny príbeh o hriešnych ľuďoch, ktorí sa snažia obstáť v skúškach života. Námetom pre film sa stala novela známeho slovenského autora Petra Pišťaneka. Do podoby scenára ju previedol Ondrej Šulaj a réžie sa ujal oceňovaný slovenský režisér Juraj Nvota. Nemalý podiel na úspechu a kvalitách filmu má istotne aj skvelé herecké obsadenie. Hlavných úloh sa zhostili Ľuboš Kostelný, Táňa Pauhofová, Petra Polnišová, Jana Oľhová, Marián a Marek Geišbergovci, Ady Hajdu, Lukáš Latinák či Jan Budař. Muzika bola ocenená množstvom filmových cien, a to nielen na domácej pôde. V prvom rade to bolo 9 národných filmových cien Slnko v sieti v roku 2008 (pre najlepšieho producenta, najlepšieho režiséra, za najlepší scenár, najlepší strih a najlepší zvuk, za najlepšiu originálnu filmovú muziku a najlepší art work, ale tiež pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe a najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe). Ľuboš Kostelný si v roku 2007 odniesol cenu Igric za najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Juraj Nvota dostal rovnakú cenu za najlepšiu réžiu. Okrem toho film dostal Cenu Ruda Slobodu za najlepší scenár (2007), Zlatú kameru (2008), scenáristovi Ondrejovi Šulajovi bolo udelené Krištáľové krídlo (2008). Muzika získala hlavnú cenu na 49. MFF v Zlíne a špeciálnu cenu poroty na 24. MFF vo Varšave. A to zďaleka nie je všetko, čo nás, ako divákov, má nalákať na tento skvost slovenskej kinematografie! Ako býva dobrým zvykom, divák si na DVD nájde okrem samotného filmu aj zaujímavé bonusy, akými sú napríklad kinotrailer, videoklip GOL DEN LIP, Film o filme Muzika, rozhovor s Petrom Pišťanekom či výber z motívov z nakrúcania spoza kamery.

a3Poďme ďalej! Teraz je na mieste predstaviť film, ktorý dozaista poteší všetkých milovníkov kultu tanca a streetlife-u. Tanečno – dramatický film Dokáž to! je skvelou zmesou hudby, života a tanca, ktorý znamená život. Dokážete se postaviť svojim obavám? Presne na túto otázku hľadáme odpoveď sledujúc príbeh mladej Lauryn, ktorá pomáha po predčasnej smrti svojich rodičov bratovi Joelovi s prevádzkou autoservisu, ktorý vlastnila ich rodina. Lauryn súčasne ale trénuje na skúšky do tanečnej školy v Chicagu. Keď ju na skúške odmietnu, nedokáže sa vrátiť späť domov. Dana, s ktorou sa zoznámi, jej ponúkne možnosť ubytovania a zoženie jej prácu účetnej v miestnom tanečnom klube. Jedného dňa po záverečnej nedokáže Lauryn odolať pokušeniu a zatancuje si na prázdnom pódiu. Miestny a4DJ Russ ju pri tanci uvidí a zistí, že je dosť dobrá. Zanedlho sa mu podarí presadiť, aby Lauryn dostala šancu naostro, tá po krátkom zaváhaní súhlasí. Cesta za snami ale obvykle nebýva tak jednoduchá…

Teraz trošku mystiky. A možno fikcie. Alebo reality? Rok 2012 má byť posledným rokom vyspelej civilizácie dnešnej doby. Na dátume 21. decembra sa zhodli všetci významní veštci (od Sibyly po Nostradama), predpovedali ho Mayovia i významní matematici 20. storočia. Čo sa stane tento deň? Koniec sveta? Nástup novej éry? Pozrime sa na príbeh a predpovede jedného z najvýznamnejších veštcov ľudstva – NOSTRADAMA, ktorý nás pred nastávajúcimi udalosťami už dávno varoval! Stanú sa jeho veštby realitou? Možno film 2012: Nostradamus napovie viac.

a5Romantická dráma z brooklynskej Brighton Beach určite nenechá nikoho chladným. Príbeh Leonarda (Joaquin Phoenix), ktorý sa po neúspešnom pokuse o samovraždu vracia žiť s rodičmi, ktorí ho majú radi, ale nerozumejú mu.  Postupne poznáva dve ženy: tajomnú a krásnu susedku Michelle (Gwyneth Paltrow), ktorá, ako Leonard čoskoro zisťuje, vedie boj s vlastnými démonmi minulosti, a milú a starostlivú Sandru (Vinessa Shaw), dcéru obchodníka, s ktorou sa ho snažia zoznámiť rodičia. Leonard ich predstave nie je spočiatku príliš naklonený, ale postupne kúzlu Sandry pozvoľna podlieha. Situácia sa však skomplikuje vo chvíli, keď ho Michelle požiada o pomoc so svojim súčasným vzťahom, ktorý ju ničí. Ako sa zdá, Michelle Leonarda priťahuje, ale jeho rodičia sa ho súčasne snažia primäť k vážnemu vzťahu so Sandrou. Leonard je nútený riešiť neľahkú dilemu – vybrať si medzi inštinktívnou túžbou a láskou, alebo riskovať pád späť do temnoty, ktorá ho v minulosti takmer pripravila o život. Dramatický film Milenci ponúka naozaj silnú zápletku.

A napokon si dáme trochu dramatickej akcie. Názov filmu hovorí za a6všetko – Elitná jednotka. Rio de Janeiro, rok 1997. Kapitán Nascimento (Wagner Moura) velí alfa tímu BOPE, priradenému k obmedzovaniu rizík drogových dealerov v nebezpečnej chudobnej štvrti, v blízkosti ktorej sa má objaviť Pápež v priebehu svojej návštevy. Kapitán Nascimento chce kvôli svojej tehotnej žene od tímu odísť, potrebuje za seba ale nájsť vhodného nástupcu z rád kadetov. Najväčšie nádeje vkladá do Matiasa (André Ramiro) a Neta (Caio Junqueira). Tí sú dobrými kamarátmi už od detstva a spája ich i predchádzajúce zamestnanie u polície, odkiaľ odišli práve k elitnej jednotke BEPO. Majú vyššie ciele než sa len zahadzovať s bývalými skorumpovanými kolegami a policajnými nadriadenými. Nascimento váha s výberom medzi impulzívnym Netom a inteligentným Matiasom. Ktorý z nich vie ovládať svoje emócie, ale pritom ukáže, že má srdce? Dramatická zápletka poskytuje ideálne zázemie pre akčné scény s inteligentným rozuzlením.

Zdroj foto: internet