blog

Musel prísť Karika, aby sa mafia na Slovensku prestala karikovať

piatok 5. marca 2010 00:01
Pi 5.03. 2010 00:01

Môže byť vôbec nejaká akcia úzko súvisiaca s mafiou príjemná? Samozrejme! Napríklad krst knihy V tieni mafie. Ten sa odohral v stredu, 4.3.2010 a hrdými krstnými rodičmi sa stali hudobníci Oskar Rózsa a Boboš Procházka. Večerom sprevádzal novinár Marián Leško za výdatnej pomoci herca Mariána Geišberga a kniha bola pokrstená ako sa na poriadny mafiánsky román patrí – pušným prachom!

Jozef Karika nie je na spisovateľskom poli žiadnym nováčikom. Na svojom konte má už sedem kníh, ale do povedomia bežných čitateľov sa pravdepodobne prepracuje až teraz. O jeho románe V tieni mafie sa rozpráva veľa a čo je dôležitejšie – veľmi pozitívne. Kto neverí, nech si prečíta našu recenziu. 🙂

Napriek tomu, že kniha sa zaoberá pekne temnou tematikou, na atmosfére krstu sa to neodrazilo. Ten sa začal hudobným vystúpením renomovaného slovenského hudobníka, producenta a skladateľa Oskara Rozsu, ktorému asistovala legenda slovenskej bluesovej scény Erich „Boboš“ Procházka. Ich spoločné vystúpenie bolo natoľko výborné, že keby prítomní neprišli kvôli krstu knihy, pokojne by počúvali ich hudbu celý večer. Vystúpenie dvoch legiend slovenskej hudobnej scény nebolo náhodné, veď ako sa vyjadril samotný Oskar Rozsa: „Môžem za Boboša a za mňa povedať, že tvorba Jozefa Kariku je najdôležitejšia literatúra, ktorou sa zaoberáme už niekoľko rokov a myslím si, že je to pre nás česť stáť tu a krstiť túto skvelú knihu.

A neboli sami. Výnimočnosť tejto knihy si uvedomovali všetci prítomný, veď aj moderátor večera, novinár Marián Leško vypichol podstatu jej dôležitosti absolútne presne: „Tu sa trocha ako keby zaužívalo, že sa nás organizovaný zločin, naša mafia, karikuje. Považujem za pekný fór, že musel prísť Jozef Karika, aby mafiu nekarikoval, ale napísal o nej vážny román.“ A presne v tom spočíva jadro jej významu – na Slovensku sme si už akosi zvykli na rôzne karikatúry typu Mafstory a English is Easy, Csaba is Dead, ale popritom akosi zabúdame, že to je len paródia krutej reality. Reality, ktorá sa týka každého z nás a nielen majiteľov reštaurácii a kaviarní, lebo mafia má svoje chápadlá všade. Veď ako sa vyjadril samotný autor: „Veď ako je možné, že takúto knihu dokáže napísať slušný, normálne pracujúci človek ako som ja, ktorý sa o mafiu špeciálne nezaujíma? V živote som ukradol iba magnetky na základnej škole a dodnes ma z toho občas hryzie svedomie. A ako je tiež možné, že stovky a tisíce prevažne slušných ľudí, ktorí tú knihu už prečítali, presne vedia o čom to je?!“

Ostáva nám len dúfať, že citát, ktorý sprevádzal knihu pri jej propagácii „Úspech bude, keď prežijem.“ ostane naozaj len promo citátom a Jozef Karika bude schopný a ochotný napísať aj pokračovanie svojho románu.  Ten sa vyjadril pomerne neurčito: „„Je skoro o tom hovoriť. Navyše, keď ešte stále nie je ani ujasnená otázka mojej ďalšej životnosti, ale mám nápady a určite by som ešte chcel ukázať viac.“ Ako ďalej naznačil, rád by postavil hlavného hrdinu proti protivníkom, ktorí  budú rovnakí ako on. Máme sa na čo tešiť. Snáď bude úspech knihy (už teraz je druhá v rebríčku bestsellerov Martinus.sk) dostatočne motivujúcim faktorom na napísanie pokračovania.

Zaujímavé linky:

Buď si sviňa alebo nula – recenzia knihy V tieni mafie