blog

Knižné tipy: Poviedky, sonety a jedlo

pondelok 19. júla 2010 00:01
Po 19.07. 2010 00:01

Tak a je to tu! Tak dlho všetci fňukali, že im je teplo, že sa potia, že v tom horúcom počasí sa nič nedá robiť (akoby o nejaké veľké pracovanie stáli) až prišli hromy, blesky, búrky a dažde a zrazu sa nikto nepotíme, len častejšiemu kontrolujeme kalendár, kedyže to ujdeme z tejto zimy do tepla prímorských krajín. Ale tak to už býva a ľudskú povahu nezmeníme. Tak si o nej radšej prečítajme! 🙂 V tohto týždňovom výbere sa nám zišli hneď tri zbierky poviedok alebo iných krátkych literárnych útvarov od slávnych autorov a tri knihy, ktoré sa viac alebo menej zaoberajú jedlom. No dá sa takej ponuke odolať? 🙂

John Grisham – Mississippské poviedky

Slávnym americkým spisovateľom Johnom Grishamom sme sa naposledy zaoberali pri recenzii jeho posledného románu Hra o pizzu. Autor, ktorý sa preslávil hlavne románmi zo súdnej siene ako Kedy zabiť, Spoločník alebo Advokát chudobných sa v ňom sústredil na niečo úplne iné – rugby v Taliansku. Jeho najnovší počin je opäť tak trochu unikátny – John Grisham nám predstavuje svoju prvú zbierku poviedok v kariére s príznačným názvom Mississippské poviedky. Všetky poviedky majú spoločné len jedno – miesto, kde sa odohrávajú. Tým je fiktívny okres Ford, v ktorom sa už odohrávali predchádzajúce Grishamove romány – Zoznam, Kedy zabiť a Sudca. Inak sa každá poviedka zaoberá niečím a hlavne niekým iným – od troch mladíkov, ktorí sa rozhodnú namiesto darovania krvi zavítať do striptízového klubu, cez tichého úradníka, ktorý sa rozhodne zruinovať kasíno, ktorého majiteľ mu ukradol manželku, až po homosexuálneho syna, ktorý sa vráti domov zomrieť na AIDS. John Grisham nám aj v tejto zbierke dokazuje, že si plným právom patrí medzi najúspešnejších amerických spisovateľov súčasnosti.

Daniel Hevier – Sedemnásťtisíc smiešnych sonetov

Predstavovať slovenskému čitateľovi slovenského  básnika, prozaika, dramatika, scenáristu, textára, autora literatúry pre deti a mládež a v neposlednom rade aj nášho kolegu – Daniela Heviera, by bolo určite zbytočné. Veď na drobnom poli slovenskej literatúry sa nájde len málo tak všestranných osobností ako je práve Daniel. Odmysliac si množstvo kanálov, pomocou ktorých Daniel komunikuje so svojimi čitateľmi a prívržencami svojej tvorby, sme mali naposledy možnosť vychutnať si jeho tvorivosť vďaka Knihe, ktorá sa stane. Odvtedy už ubehol viac ako rok a Daniel medzitým nezaháľal. Konečne sa mu podarilo dokončiť jeho dlhoročné dielo Sedemnásťtisíc smiešnych sonetov. Autor v ňom vzal starú formu sonetu, ktorá môže pôsobiť archaicky, a naplnil ju súčasný obsahom, všetkým tým, čo ho znepokojuje, hnevá, nadchýna, rozvášňuje. Daniel hovorí vždy sám za seba, je „hovorcom samého seba“, ale s jeho výpoveďou sa môžu stotožniť aj iní. Jeho sonety sú formálne vybrúsené, plné netradičných rýmov, ale brilantná technika slúži iba ako prostriedok na vyslovenie naliehavého životného pocitu. Ak máte záujem vypočuť si samotného autora, tak stačí klinúť TU.

Frederick Forsyth – Žádné stopy

Všetci milovníci napínavých trilerov pozor! Dnes tu máme pre vás skutočný unikát! Zbierku poviedok od jedného z najslovutnejších majstrov tohto žánru –britského spisovateľa Fredericka Forsytha, ktorý má na svojom konte také bestsellery ako jeden z najslávnejších románov o profesionálnom zabijakovi – Šakal, alebo perfektný román z prostredia Púštnej búrky – Boží pěst, poprípade slávny politický triler o tom, čo by sa stalo, keby teroristi uniesli tanker – Diabolská alternatíva. Tentoraz to však nebude román, ale v duchu dnešného výberu – zbierka poviedok Žádné stopy , ktorá prvýkrát uzrela svetlo sveta už v roku 1982. Vďaka tejto zbierke zistíme, že Frederick Forsyth je nielen skvelý románopisec, ale aj výborný poviedkár, ktorý pomocou desiatich próz prevedie po celkom svete, pričom budeme mať možnosť sledovať príbehy v značnom žánrovom rozpätí – od nájomného vraha, cez príbeh krutého vydierania až po príbeh o dramatickom rybolove. Genialita spisovateľa sa pozná aj podľa toho, že jeho dielo nestráca nič zo svojej aktuálnosti ani po rokoch. A to sa Forsythovi bezpochyby podarilo.

Luboš Bokštefl – Super Špek Me

A po sérií kníh s kratšími prózami sa pozrieme na úplne iný počin. Mnohí si ešte pravdepodobne spomínate na americký film Super Size Me, ktorého pointa bola veľmi jednoduchá. Podivný dobrovoľník sa rozhodol stravovať celučičký mesiac výlučne v reštauráciách najrozšírenejšej siete fastfoodov na svete  -McDonald’s. Celý ten čas nešportoval, vyhýbal sa fyzickej aktivite a nechal sa kontrolovať doktorom. Výsledok bol samozrejme otrasný a chalanisko tak len potvrdil to, čo sme už všetci dávno vedeli – jesť fastfood je hrozne nezdravé. Pôvodný nápad však bola očividne dostatočne inšpirujúci aj pre ľudí, ktorí žijú inde ako v USA. V Čechách sa rozhodol nasledovať jeho príklad Luboš Bokštefl s drobnou obmenou. Celý mesiac sa stravoval v akomkoľvek zariadení, ktoré ponúka stravu. Takže na raňajky “vlašák” v bufete na stojáka, na obed “menúčko” a na večeru “hotovka” v miestnej krčme. A to pod dohľadom MUDr. Lukáše Pollerta. A ako to celé dopadlo? To sa dozviete v knihe s príznačným názvom Super Špek Me.

Ladislav Špaček – Malá kniha etikety u stolu

A nový titul, ktorý by nemal ujsť pozornosti nikoho, kto sa nechce zaradiť medzi neandertálcov, ktorých stretávame denne, je aj veľkosťou malá, ale obsahom nedoceniteľná knižočka Malá kniha etikety u stolu. Jej autorom samozrejme nemôže byť nikto iný ako najväčší (a mám dojem, že v ČR a SR aj jediný) odborník na etiketu Ladislav Špaček. Jeho Nová veľká kniha etikety by nemala chýbať v žiadnej domácnosti, ale už svojou formou je určená skôr na dosiahnutie všeobecnej zbehlosti vo vymierajúcom umení slušného správania. Pre všetkých, ktorí si nechcú uhnať hanbu pri firemnej večeri, slávnostnom obede, recepcii alebo inej príležitosti, kedy sa konzumuje jedlo v spoločnosti, je určená v poradí už druhá zo série praktických príručiek – Malá kniha etikety u stolu. A ak ste sa práve rozhodli, že doma chcete mať celú sériu, tak si ešte rýchlo dokúpte príručku Malá kniha etikety pro rodinu, a potom sa už len môžeme spoločne tešiť na príručku, ktorá bude pojednávať o oblečení. 🙂

Zdeněk Pohlreich – Prostřeno bez servítků

Tak a na úplný záver som si nechal skutočnú chuťovku – a to priam doslova. 🙂 Zdeněk Pohlreich je v rodných Čechách skutočná kuchárska hviezda. Preslávil sa hlavne ako kuchár, ktorý v rámci televízneho programu Ano, šéfe! cestuje po českých reštauráciách a púšťa hrôzu na všetkých kuchárov, ktorí pri varení používajú kečup, dochucovadlá a neboja sa mať v menu “Katuv šleh”. 🙂 Jeho nekompromisný prístup, nabrúsený jazyk a osobná charizma mi priniesla desaťtisíce fanúšikov nielen v Čechách, ale aj na Slovensku. A práve preto všetci túžobne očakávali kuchárku z pera tohto urputného bojovníka proti menu, v ktorom je 150 vyprážaných jedál. Jeho prvý počin Bravo, šéfe! Zdeněk Pohlreich vaří mezinárodní kuchyni bol síce fajn, ale plnohodnotná kuchárka to veru nie je. O to väčšiu radosť preto všetci máme z jeho ďalšej publikácie – Prostřeno bez servítků. Plnohodnotná kuchárka pre všetkých, ktorí to myslia s varením aspoň trochu vážne. Alebo aspoň chutne… 🙂