blog

Knižné tipy: Rôzne podoby lásky

pondelok 16. augusta 2010 00:01
Po 16.08. 2010 00:01

Minulý týždeň sa v médiách zjavila informácia, že všemocnému Googlu sa poradil ďalší husársky kúsok. V rámci svojho ambiciózneho projektu sa im vraj podarilo zrátať všetky tituly na svete a momentálne ich máme 129,864,880, čo je také pekné, oficiálne znejúce číslo. Samozrejme, netrvalo ani dva dni a už ani samotný Google na tomto čísle netrval. Veď konečným cieľom projektu má byť digitalizácia miliardy kníh. V konečnom dôsledku nám môže byť jedno, koľko kníh je na svete. Dôležité je, že stále vychádzajú nové a že sa medzi nimi vždy nájde mnoho takých, po ktorých sa oplatí siahnuť. Napríklad po niektorej z našich noviniek…

Na knižnom priemysle je krásne, že Vianoce môžete mať kedykoľvek. A občas dokonca úplne nečakane. To vám len tak kolega medzi rečou spomenie, že Tatran sa rozhodol preložiť do slovenčiny najlepší román britského spisovateľa Juliana Barnesa, ktorý je nielen brilantnou štúdiou viktoriánskeho Anglicka, ale zároveň aj beletrizovaným životopisom jedného z najslávnejších spisovateľov v histórii – sira Arthura Conana Doyla a už je to tu! Radosť, prekvapenie, už len bradatý obézny pán v červenom chýba! Namiesto toho tu ale máme poctivý, takmer 500-stranový román, v ktorom sa autor sústredil na jediný moment v živote Doyla, kedy sa sám pokúsil stať Sherlockom Holmesom a pomôcť neprávom obvinenému Georgovi Edaljimu, ktorý si ani sám neuvedomil, že sa stal obeťou rasovej diskriminácie. Ak máte chuť na kúsok z toho najlepšieho, čo súčasná svetová literatúra ponúka, tak určite siahnite po tomto románe. (viac info)

A od toho najlepšieho zo svetovej literatúry sa dostávame k tomu najlepšiemu z tej našej, slovenskej. Veď Dušan Dušek už patrí medzi klasikov a stálice slovenského literárneho neba. Je preto večná škoda, že sa mu nedostáva od verejnosti toľko pozornosti, koľko by si zaslúžil. Dúfajme, že sa to zmení aspoň s príchodom jeho najnovšieho počinu. Holá veta o láske je súbor troch noviel, ktorých spoločným menovateľom je práve láska. No nejde v nich len o lásku, či lásky medzi ženami a mužmi, o všetky jej láskyplné podoby. Autor sa pokúša dotknúť, dostihnúť a dolapiť aj všetky ostatné prejavy vrúcnej a úprimnej náklonnosti k tomu, čo človek v živote robí, čo okolo seba vidí, čo všetko zažíva, čo pri tom cíti, aby to mohol podať, posunúť, či pošepkať aj ostatným ľuďom. Potešiť ich. Proste: ponúknuť holú vetu o láske. (viac info)

Tak a teraz kúsok ľahšej literatúry, aj keď stále slovenskej. Ak sa vám zdá, že ste doteraz na Slovensku nestretli veľa chlapíkov s menom Buless, nič si z toho nerobte. Pod týmto pseudonymom sa skrýva autorská dvojica, ktorá si praje ostať v utajení. Asi v tom nie som sám, kto si už želá, aby táto podivná slovenská záľuba v utajovaní autorov románov vyšla z módy, ale inak sa zdá, že sa máme na čo tešiť. Román Nový život bez chlapa vzišiel z projektu vydavateľstva Ikar, ktorého cieľom je odhaliť nové talenty. Hmotným dôkazom jeho dôvery voči autorom je vydanie toho románu, ktorý sa odohráva predovšetkým v Bratislave, v blízkosti Pezinka a okolí Banskej Bystrice. Novela sľubuje dynamický príbeh s neočakávaným rozuzlením a vraj je ozajstnou lahôdkou pre každého, kto má rád napínavé čítanie, v ktorom však zaiskria aj humor a irónia. (viac info)

V poslednom čase akoby sa roztrhlo vrece s románmi, ktoré riešia tému homosexuality a ťažkostí, s ktorými sa homosexuáli stretávajú pri snahe integrovať sa do spoločnosti. Aj tieto romány sa však orientovali skôr na problému mužskej homosexuality. Akoby sa to žien netýkalo! Situáciu sa rozhodla zmeniť až Laura Filipová. Vo svojej prvotine Milenky sa venuje práve téme lesbickej lásky a vzťahov. Ako to však už u žien býva – nič nie je také jednoduché, ako to vyzerá. A tak sa pred nami rozvíjajú príbehy žien, ktoré sa milovali so ženami. Možno by im nikdy nenapadlo, že v ich vzťahu je aj viac ako priateľstvo. A možno to ani nebolo priateľstvo, len sila chémie, ktorej nedokázali čeliť. Čo sa stalo potom, keď ochutnali pery inej ženy? Niektoré považovali svoj zážitok so ženou za náhodný rozmar, niektoré za spestrenie sexuálneho života a niektoré bojovali s prijatím svojej bisexuality. (viac info)

A na záver ešte trochu romantiky. Tentoraz v prvotine americkej spisovateľky Zoë Kleinovej, ktorá nám ponúka strhujúci ľúbostný príbeh, v ktorom sa biblické časy prelínajú s našou prítomnosťou. Američanka Page Brookstoneová riskuje svoju profesijnú kariéru archeologičky, keď iba na základe prosby arabského páru rozbehne výskum v izraelskom Anatote. Manželia tvrdia, že vo svojom dome vídavajú duchov dvoch milencov. Každého, kto sa v ňom ocitne, vraj zachváti láska a túžba. Priamo pod ich obývačkou Page objaví kosti osudom ťažko skúšaného proroka Jeremiáša a záhadnej ženy Anatiye, zakliesnené vo večnom objatí. Spolu s pozostatkami milencov Page odhalí aj starobylý zvitok, ktorého autorkou je práve Anatiya. Jej mystické slová otrasú pevnými základmi po stáročia známeho Jeremiášovho príbehu. Aj Page uviazne v sieťach zakázanej lásky, nástojčivej a občas málo zrozumiteľnej. Postupne zo seba striasa prach mŕtvych, ktorými sa celé roky zaoberá, a pokúša sa hľadieť na seba aj okolitý svet inými očami. Odvážne sa pustí do neľahkého zápasu s tými, ktorí chcú navždy umlčať Anatiyinho náruživého ducha. (viac info)

Zaujímavé linky:
Recenzia českého prekladu románu Arthur & George z pera Eleny Akácsovej