blog

Literárna revue s Dadom Nagyom (6.8.2010)

piatok 6. augusta 2010 12:34
Pi 6.08. 2010 12:34

Každý druhý týždeň vám prinášame ďalší diel Literárnej revue so známym slovenským moderátorom, odborníkom na literatúru, ale hlavne milovníkom dobrých kníh – Dadom Nagyom.

Prajem vám príjemné piatkové popoludnie, milí priatelia. Vitajte pri počúvaní prázdninovej Literárnej revue rádia Slovensko. Dnes som si pre vás pripravil mojich päť obľúbených súťažných ukážok, ktoré ste už v Literárnej revue mohli počuť počas uplynulého zhruba trištvrte roka. Najskôr sa nám pripomenie Neil Gaiman – autor kníh Nikdykde a Americkí bohovia, a to poviedkou Môžeme to pre vás zariadiť vo veľkom, ktorá pochádza z výnimočnej zbierky poviedok Dym a zrkadlá. Po ňom to bude literárny vedec a prozaik Stanislav Rakús, ktorý získal tento rok za svoju najnovšiu poviedkovú zbierku Telegram množstvo ocenení. My si z nej prečítame poviedku Básnici.

Tretia dnešná ukážka pochádza z jednej z nových kníh môjho obľúbeného amerického prozaika a scenáristu Paula Austera Muž v tme alebo Man in the Dark. Po ňom bude nasledovať nositeľ Nobelovej ceny za literatúru – Kolumbijčan Gabriel García Márquez a ukážka z útlej knihy Spomienka na moje smutné pobehlice. Poslednú dnešnú ukážku som vybral z útlej knihy dvoch autorov Pera Le Kveta – známeho slovenského patafyzika a výtvarníka Remiho Kloosa. Ich spoločné dielo obsahuje krátke príbehy o fajčení a volá sa výstižne – Minule, keď som (výnimočne) fajčil.

Našim hudobným hosťom bude česká pesničkárka Radúza. Nech sa vám teda dobre počúva – to vám želajú Ľubica Olšovská a Dado Nagy.

[powerpress]

Vypočujte si aj ďalšie diely Literárnej revue s Dadom Nagyom. Všetky uverejnené diely nájdete TU.