blog

Cenu Anasoft za rok 2010 získal Stanislav Rakús

piatok 17. septembra 2010 00:23
Pi 17.09. 2010 00:23

V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca si vo štvrtok večer po cenu Anasoft litera 2010 išiel spisovateľ Stanislav Rakús , ktorého porota odmenila sumou 10-tisíc eur za jeho zbierku štyroch poviedok Telegram . O tom, kto sa stane víťazom  rozhodli Zuzana Belková , Jana Cviková, Radoslav Passia, Jaroslav Šrank a Vladimír Petrík.

Stanislav Rakús, ktorý žije v Košiciach, je literárny vedec a prozaik. Prednáša na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity. Napísal viacero próz aj literárnoteoretických kníh. Za svoj Nenapísaný román bol ocenený Cenou Dominika Tatarku. Vo štvrtok večer k tomuto oceneniu pribudlo ďalšie v podobe ceny Anasoft litera 2010 za knihu Telegram. Porota ocenila najmä jeho rozprávačský talent a jazykový a situačný humor. Okrem toho je podľa nej výrazný aj autorov jazykový prejav a cit pre slovenčinu.

Rakús tak porazil svojich deviatich konkurentov.

Súťažili s ním:

Ivana Dobrakovová s knihou Prvá smrť v rodine

Peter Karpinský s knihou Nanebonevzatie

Laco Kerata so Zlým hercom

Márius Kopcsay a jeho Medvedia skala (Kopcsay bol na na cenu nominovaný už štvrtý krát. Od roku 2005 sa každá jeho kniha dostala do užšieho výberu, ocenenie sa mu však zatiaľ vyhýba)

Štefan Moravčík so Záhoráckym rajom

Viťo Staviarsky a jeho Záchytka

Veronika Šikulová so svojou knihou Domček jedným ťahom

Dušan Šimko s titulom Gubbio. Kniha udavačov

a Pavel Vilikovský s knihou Vlastný životopis zla (autor bol prvým víťazom ceny Anasoft, mohol sa tak stať prvým autorom, ktorý by bol nositeľom tohto ocenenia dvakrát).

Stanislav Rakús pri preberaní povedal, že cenu získal preto, lebo je už z predkremačnej generácie. Ostatní podľa neho môžu získať cenu aj nabudúce.

Cena Anasoft sa udeľuje za pôvodnú literárnu prózu. Tento rok vyberala porota desať finalistov zo 103 titulov. Počas piatich rokov sa do finále dostalo štyridsaťsedem kníh tridsiatich ôsmich autorov.

Cenu už v uplynulých rokoch získali:

Pavel Vilikovský,

Marek Vadas ,

Milan Zelinka

a Alta Vášová.

Najúspešnejším vydavateľstvom je za uplynulých päť rokov KK Bagala. Malo totiž najviac nominácií – v užšej nominácií 16 kníh. Marek Vadas vydal svoju víťaznú Liečiteľku tiež v tomto vydavateľstve. Rovnako v ňom vyšiel tohtoročný víťazný Telegram od Rakúsa.

Za KK Bagalom nasleduje Aspekt a Kaligram. Ak sa však pozrieme na to, v ktorom vydavateľstve vyšlo najviac víťazných kníh, tak KK Bagalu poráža Slovenský spisovateľ, kde z troch nominovaných titulov boli ocenené až dve – Čarovný papagáj a iné gýče od Pavla Vilikovského a od Milana Zelinku to bola Teta Anula.

Zdroj: Anasoft litera