blog

Knižné tipy: Príval švédskej detektívky a exkluzívny Evitabox!

utorok 7. septembra 2010 00:01
Ut 7.09. 2010 00:01
Tak a je to tu! Definitívne! Ak nepatríte k tomu mizivému percentu ľudí, ktorí si šetrili dovolenku až na toto prechodné septembrové obdobie, tak už máte/máme dovolenku za sebou. Študenti už boli skontrolovať, či ich škola náhodou cez prázdniny nevyhorela, a keď sklamane zistili, že nie, tak si aspoň spísali zoznam učebníc, ktoré budú v tomto školskom roku potrebovať. S tým vám pomôžeme našou 20% zľavou v akcii “Späť do školy“, ale nielen učebnicami je človek živý. Takže tu máme pár tipov aj pre tých, ktorí už síce do školy nemusia, ale potrebujú dobrú knihu, aby im toho konca leta nebolo tak ľúto. 🙂

Mediálny ošiaľ je spravidla zlý, zlý, zlý, ale občas je dobrý, lepší, najlepší! A to hlavne v prípade, keď si vďaka celosvetovému ošiaľu okolo (geniálnej) trilógie Millenium slovenské vydavateľstvá všimnú, že vo Švédsku žije oveľa viac kvalitných autorov ako len Stieg Larsson (ktorý už nežije). Medzi nich nepochybne patrí aj autorská a zároveň manželská dvojica dvojica Ahndorilovcov píšuca pod pseudonymom Lars Kepler. Ich prvotina sa volá Hypnotizér a je to čistokrvná severská detektívka ako sa patrí! Atmosféra sa v nej dá krájať, príbeh má spád a po dlhom čase je to opäť kniha, ktorú prečítate jedným dychom. Recenzia už čoskoro, aj keď je zbytočná. Ak máte radi detektívky, tak táto sa musí zaradiť do vašej knižnice! 🙂 (viac info)

A vo Švédsku ešte ostaneme! A to konkrétne pri najpredávanejšom švédskom žijúcom autorovi menom Henning Mankell. Preslávil sa najmä vďaka sérii detektívok s hlavným hrdinom Kurtom Wallanderom. Slovenskí čitatelia mali možnosť spoznať tvorbu tohto uznávaného spisovateľa v minuloročnom bestselleri Číňan a teraz na nás prvýkrát prehovorí po slovensky aj vyššie spomínaný komisár Wallander. Príbeh sa začína v zime 2008, kedy počas svojej každodennej prechádzky vysoký námorný dôstojník vo výslužbe H?kan von Enke zmizne. Detektív Wallander sa vydáva na stopu páchateľa. Nitky hľadania ho vedú do minulosti, do čias studenej vojny, pôsobenia pravicových extrémistov a nájomných vrahov z východnej Európy. Zdá sa, že sa dostal na stopu veľkého tajomstva. (viac info)

Máte radi maximálne vtipnú, ba priam ironickú literatúru, ktorá sa na nič nehrá? Potom už určite poznáte najhoršieho amerického tínedžera, aký kedy chodil po svete! Adrian Mole je oproti nemu nevinný intelektuál, Holden Caufield zaprdený konzervatívec. Nick Twisp je jednoducho stelesnením pohromy. Výnimočne inteligentný, výnimočne cynický, s dokonalým pozorovacím talentom vkladá celú svoju výnimočnú osobnosť do dvoch cieľov: vlastné pohodlie a Sheeni, jeho životná láska a túžba. V jeho veku je to vlastne to isté. A práve kvôli Sheeni zažíva Nick neuveriteľnú eskapádu všakovakých dobrodružstiev, ktoré balansujú na hranici zákona, aj dobrého vkusu. Nikdy však tieto hranice neprekročí, a preto je každá kniha jeho dobrodružstiev kráľovskou zábavou. Iný nie je ani druhý diel – Nick Twisp v putách. 🙂(viac info)

K tejto knihe by úplne stačilo uverejniť obálku, na ktorej je napísané Paulo Coelho a aj tak by z toho bol bestseller. Je len málo autorov, ktorí majú takéto postavenie, a tak oddaných fanúšikov, ako práve najúspešnejší brazílsky autor na svete – Paulo Coelho. Román Piata hora je novým vydaním knihy z roku 2007. Autor sa v nej inšpiroval krátkou pasážou z Biblie, ktorá rozpráva príbeh proroka Eliáša. Paulo využil tento príbeh, v nemalej miere ho doplnil na základe svojej fantázie a vznikla nádherná kniha , ktorá rozpráva o Eliášovej púti, pri ktorej hľadal svoj vzťah k Bohu, o tom, ako vystúpil na svoju piatu horu a našiel lásku v podobe vdovy, ku ktorej ho vyslal Boh. Celý román je príbehom hľadania odpovedí a postojov vo vzťahu k Bohu a k vlastnému životnému poslaniu. Ak máte radi Paula Coelha a ešte ste nečítali tento román, tak… …ste túto krátku upútavku aj tak nedočítali do konca a knihu máte dávno objednanú… 🙂 (viac info)

Žáner detektívky je populárny na celom svete. Je to jeden z dôvodov, prečo sú na svete tisíce spisovateľov, ktorí zasvätili svoje diela tým, ktorí riešia zločiny. Za ich kráľa/kráľovnú sa však bezpochyby môže považovať len jedna osoba. Agatha Christie. Spolu so Shakespearom najpredávanejšia autorka, aká kedy žila. Do tejto chvíle sa odhadom predali 4 miliardy (!!!) jej kníh a predajnosť nijak neklesá. A niet divu, veď táto dáma má “na svedomí” také literárne postavy, ako je slečna Marplová alebo Hercules Poirot. O to hodnotnejšia je kniha Utajené zápisníky Agathy Christie. Jej autorovi sa totižto podarilo rozlúštiť príšerný (slušne tomu hovoríme “špecifický”) rukopis Agathy Christie, ktorá po sebe zanechala 73 ručne písaných zväzkov svojich denníkov a odkryl tak poklad. Poklad vysvetlenia, ako vlastne Agatha Christie písala svoje romány. Aké konce u niektorých románov zamýšľala a ako perličku v nich našiel aj dve doteraz nepublikované poviedky s Herculom Poirotom. (viac info)

A na záver si nechávame skutočnú perličku! Exkluzívne, len pre Martinus.sk a EvitaStore bol vytvorený špeciálny Evitabox! Súbor všetkých románov Evity Urbaníkovej v exkluzívnom balení a v limitovanom náklade 3000 kusov! Na Slovensku nie je druhá spisovateľka, ktorá by mohla v predajnosti súťažiť s Evitou Urbaníkovou. Z každého jej románu sa predali desaťtisíce kusov, každý jej román je bestsellerom. Ako však všetci vieme, takéto knihy kolujú, požičiavajú sa, čítajú sa znova a znova. A to ich chatrnému papierovému obalu veľmi nesvedčí. Preto máte teraz unikátnu možnosť kúpiť si všetky Evitine romány v tvrdej väzbe a to spolu s románom, ktorý v bežnom predaji nikdy nebol a ani nebude – Príliš osobná známosť. Okrem románov dostanete aj unikátny diár na rok 2011, ktorý obsahuje najlepšie výroky a citáty z knižiek vydavateľstva Evitapress, fotografie, ktoré ešte nikdy neboli zverejnené a v diári nájdete aj ukážky toho, ako to vyzerá, keď Evita píše knihu. V každom diári bude aj vlastnoručný Evitin podpis! Knižky aj s diárom sú zabalené v elegantnom boxe, ktorý po vybratí obsahu môžete aj naďalej používať ako šperkovnicu alebo škatuľku na cenné veci. Dokonalý darček na Vianoce pre každú fanynku Evitu Urbaníkovej! (viac info)