blog

Martinus.sk a elektronické knihy – začíname!

pondelok 13. decembra 2010 01:02
Po 13.12. 2010 01:02

Milí Martinusáci, tak je to konečne tu! Mnohí ste netrpezlivo očakávali príchod elektronických kníh už od novembrovej Bibliotéky, kde sme vám e-knihy a čítačky prvýkrát predstavili. Váš záujem nás veľmi tešil a inšpiroval zároveň. Aj vďaka nemu sme vedeli, že celé naše snaženie má zmysel. Spustením sme spravili náš prvý krok na ceste rozvoja e-kníh na Slovensku. Dúfame, že nás na tejto ceste budete sprevádzať, inšpirovať a tešiť naďalej, a že budeme spoločne skúmať a využívať úžasné možnosti, ktoré nám e-knihy prinášajú. Elektronické knihy na Slovensku ešte len začínajú a pred nami je ešte dlhá cesta neustáleho zvyšovania kvality ponúkaných služieb v tejto oblasti. Veríme však, že už teraz môžu byť elektronické knihy alternatívou, ktorá vás upúta množstvom svojich výhod.

E-knihy na Martinus.sk v kocke:

  • Dostupných je viac ako 50 titulov, ďalšie budú pribúdať prakticky každým dňom
  • V ponuke sú tituly viacerých vydavateľstiev, ďalšie sa k nám pridajú už čoskoro
  • Dostupné sú formáty PDF a EPUB. PDF je tradičný formát, ktorý verne kopíruje vzhľad tlačenej knihy, EPUB je široko podporovaný formát, optimalizovaný pre čítanie na obrazovkách rôznych veľkostí. Vďaka tomu sa obsah výborne prispôsobuje aj menším obrazovkám čítačiek a mobilných zariadení.
  • Pri niektorých tituloch je dostupný len jeden formát, to je však len dočasné, dopĺňame oba formáty
  • Ako prvú čítačku e-kníh na báze elektronického papiera sme do ponuky zaradili Bookeen Cybook Opus, ďalšie modely by mali pribudnúť čoskoro
  • Ukážky pri e-knihách pripravujeme, budú samozrejme zdarma dostupné na stiahnutie
  • Aby sme Vám mohli priniesť e-knihy, museli sme vyhovieť našim partnerom v otázke zabezpečenia obsahu. V dôsledku toho sú naše e-knihy chránené technológiou Adobe DRM. Toto riešenie sme zvolili, pretože je najštandardnejšie z dostupných riešení a vaše e-knihy si tak prečítate na najširšom možnom spektre zariadení
  • Zaplatiť sa dá len bezhotovostne, spôsobmi, pri ktorých je možné okamžite overiť transakciu. Je tým zachovaná jedna z najväčších výhod elektronických kníh – doručené Vám môžu byť okamžite po nákupe. V súčasnej dobe je možné  platiť kartou (VISA, MasterCard), TatraPay, Volksbank VeBpay. Zákazníci Orange Slovensko, a.s., tiež majú možnosť za e-knihy zaplatiť prostredníctvom SMS. Ďalšie spôsoby platby budeme zavádzať postupne.
  • Poštovné samozrejme neplatíte 🙂
  • E-knihy ponúkame ako výbornú alternatívu tlačených knižiek. Sú napríklad ideálnym spoločníkom na cestách.

Zoznam najčastejšie kladených otázok

Základná otázka – čo je to elektronická kniha?

Základná otázka – čo je čítačka elektronických kníh?

Aké tituly máte v ponuke?

Ako sa dostanem k elektronickej knihe?

Ako si zaobstarám elektronickú knihu na Martinus.sk? Ako ju dostanem do svojho zariadenia?

Ako to je s cenou elektronických kníh?

Dajú sa kúpiť aj novinky, alebo sú k dispozícií len staršie tituly?

A čo zahraničná literatúra, budete ponúkať aj tú?

Aké formáty e-kníh sú k dispozícií?

Musím platiť za každý formát zvlášť?

Sú e-knihy na Martinus.sk chránené proti nelegálnemu kopírovaniu?

Obsahujú e-knihy aj ilustrácie?

Nie je problémom diakritika v slovenských (českých..) e-knihách?

Bude Martinus.sk ponúkať aj čítačky elektronických kníh? Aké?

Dá sa na čítačke e-kníh robiť aj niečo iné, než čítať e-knihy?

Čo keď mám doma veľa kníh v PDF (.EPUB, .PDB, .DOC, .TXT atď..) formáte? Budem si ich vedieť prečítať?

Vlastním Amazon Kindle, budem si môcť prečítať e-knižky zakúpené u vás?

Je možné čítať e-knihy na mojom mobilnom zariadení?

Ponúkate aj nahovorené (audio) knihy?

Základná otázka – čo je to elektronická kniha?

Elektronická kniha alebo e-kniha je digitálna verzia klasickej knihy. Znamená to, že obsah knihy je zaznamenaný prostredníctvom jednotiek a núl, podobne ako ostatné informácie, ktoré nosíme v mobiloch a počítačoch. Na prečítanie elektronickej knihy teda potrebujeme zariadenie, ktoré je schopné ju prečítať.

Veľmi vhodné sú špecializované čítačky elektronických kníh. Oproti klasickej knižke má e-kniha celý rad výhod:

  • Nič neváži. Okrem veľkosti dát, ktoré väčšinou nepresiahnu 1 – 2MB nemá e-kniha žiadnu veľkosť ani fyzické rozmery. Naraz je možné skladovať a prenášať enormné množstvo e-kníh. Na skladovanie e-kníh nie sú treba nové police, stačí virtuálna knižnica v zariadení podľa vášho výberu
  • S e-knihou sa dá ďalej pracovať.Vyhľadávať v nej, robiť si záložky, poznámky, zvýrazňovať, používať výkladové a prekladové slovníky.. Možnosti závisia len od zariadenia a softvéru, ktorým e-knihu čítate.
  • E-knihu máte doma okamžite. Nemusíte chodiť do kamenného kníhkupectva, e-knihu si stiahnete z pohodlia svojho domova. Kedykoľvek, aj po polnoci, keď vás prepadne chuť čítať 🙂
  • Pri e-knihách nie je obmedzené ich celkové množstvo. Znamená to, že váš obľúbený titul sa jednoducho nevypredá, ako to hrozí pri klasických, tlačených knihách.
  • Vzhľadom na to, že e-knihu nie je nutné tlačiť, fyzicky prevážaťa skladovať, vzniká priestor na pokles ceny. E-kniha tak môže byť dostupnejšia, ako tlačená kniha.
  • Environmentálne argumenty – samotná e-kniha nevyžaduje spotrebu papiera, vody a iných zdrojov, ktoré sa používajú pri výrobe klasických kníh. Samozrejme, nič sa nedá tvoriť a šíriť bez energie – ide však o to, v akom množstve, a tu e-knihy jednoducho vyhrávajú.

Späť na zoznam otázok

Základná otázka – čo je čítačka elektronických kníh?

Čítačka elektronických kníh je zariadenie určené špeciálne na čítanie e-kníh. Znamená to, že už pri výrobe takéhoto zariadenia je zohľadnená jeho primárna úloha – komfortné čítanie. Vďaka tomu čítačky disponujú obrazovkou založenou na technológii elektronického papiera, ktorá na rozdiel od bežnej obrazovky počítača alebo mobilu nie je podsvietená, ani nedisponuje obnovovacou frekvenciou. Obraz je zobrazený staticky a až keď dáte čítačke pokyn, obsah obrazovky prekreslí (napríklad obráti stránku). Výsledkom je, že čítanie je veľmi komfortné pre zrak (neporovnateľné s podsvietenou, kmitajúcou obrazovkou), zároveň sa šetrí batéria a čítanie je možné aj v slnečnom svetle bez toho, aby sa displej zmenil na “zrkadlo”, ako pri bežnej obrazovke. Jednoducho, elektronický papier vizuálnou kvalitou pripomína bežný papier, nie počítačovú obrazovku. Keď sa k tomu pridá fakt, že na jednej čítačke je možné naraz prenášať stovky až tisíce e-kníh, z čítačky sa zároveň stáva výborná mobilná knižnica.

Späť na zoznam otázok

Aké tituly máte v ponuke?

Našu ponuku si môžete prezrieť TU. O konkrétnych tituloch, ktoré sú a budú dostupné vo forme e-kníh, rozhodujú vydavateľstvá. Ide teda o rôzne tituly. Robíme všetko pre to, aby sme ponuku rozširovali, nebudeme zanedbávať žiadnu kategóriu ani žáner. Naším cieľom je ponúkať všetky “tlačené” tituly v elektronickej forme, a snáď aj nejaké navyše:-) Sú totiž diela, ktoré si cestu ku klasickému vydaniu hľadajú len ťažko, preto by mohli uzrieť svetlo sveta najskôr vo forme e-knihy.

Späť na zoznam otázok

Ako sa dostanem k elektronickej knihe?

Do sveta elektronických kníh na Martinus.sk môžete vstúpiť na adrese http://www.martinus.sk/eknihy/ . Čaká Vás tu naša ponuka elektronických kníh, ako aj podrobný návod, týkajúci sa nakupovania aj čítania e-kníh.

Stále platí, že na internete je množstvo legálne dostupných e-kníh, ktoré sú zdarma, vzhľadom na fakt, že ich autorské práva vypršali. Zo zahraničných zdrojov je známy predovšetkým projekt Gutenberg (www.gutenberg.org), zo slovenských Zlatý fond SME (zlatyfond.sme.sk)

Späť na zoznam otázok

Ako si zaobstarám elektronickú knihu na Martinus.sk? Ako ju dostanem do svojho zariadenia?

Tak, ako máte možnosť kúpiť si na Martinus.sk klasickú, tlačenú knihu, pribudla aj možnosť stiahnuť si elektronickú. Zaplatíte a namiesto toho, aby Vám knižka prišla poštou, bude Vám doručený odkaz na stiahnutie e-knihy. Po jeho otvorení prostredníctvom aplikácie Adobe Digital Editions sa Vám kniha stiahne do počítača. Vy si ju následne prostredníctvom USB kábla, Bluetooth alebo Wi-Fi (podľa toho, akou pripojiteľnosťou disponuje vaše čítacie zariadenie) prenesiete do svojej čítačky. Samozrejme, môžete ju čítať aj priamo na počítači, ale z vlastnej skúsenosti vieme, že komfort a pôžitok z čítania na čítačke elektronických kníh je neporovnateľne lepší.

Späť na zoznam otázok

Ako to je s cenou elektronických kníh?

Základné cenové podmienky určujú predovšetkým vydavateľstvá. Vo svete sú používané rôzne modely – niekde je cena rovnaká pre e-knihy aj printové knihy, niekde sú e-knihy dokonca drahšie. Myslíme si, že to nie je cesta, ktorou je dobré sa uberať. U nás sa zatiaľ vo všetkých prípadoch potvrdil predpoklad, že e-knihy budú lacnejšie. Vo väčšine prípadov je e-kniha približne o 30% lacnejšia, ako jej tlačená verzia. Pri niektorých tituloch je e-kniha ešte lacnejšia.

Späť na zoznam otázok

Dajú sa kúpiť aj novinky, alebo sú k dispozícií len staršie tituly?

Naše obavy, že k dispozícií budú len staršie tituly, sa vďaka niektorým vydavateľom nepotvrdili. Dostupné sú aj niektoré novinky. Tomuto rozhodnutiu vydavateľov sa veľmi tešíme a tlieskame mu, veríme, že ho oceníte aj vy.

Späť na zoznam otázok

A čo zahraničná literatúra, budete ponúkať aj tú?

Pri prekladovej literatúre je väčšinou problematickejšia otázka práv. Ak vydavatelia vysporiadajú práva, veľmi radi do ponuky zaradíme prakticky akýkoľvek titul. Radi by sme ponúkli čo najširšie portfólio e-kníh. Dostupnosť e-kníh v cudzích jazykoch závisí len od toho, či budeme schopní vyjednať prijateľné podmienky so zahraničnými agregátormi obsahu, prípadne priamo vydavateľmi (napríklad čo sa týka Českej republiky).

Späť na zoznam otázok

Aké formáty e-kníh sú k dispozícií?

Štandardne ponúkame formáty EPUB a PDF. EPUB je celosvetový, otvorený štandard elektronického publikovania, za ktorým stojí koalícia najväčších svetových vydavateľstiev a vedúcich technologických spoločností. Je optimalizovaný na čítanie na obrazovkách rôznych veľkostí, takže vždy maximálne využije veľkosť obrazovky. PDF je veľmi rozšírený formát, ktorý verne kopíruje formátovanie tlačenej knihy a umožňuje tak zobrazovanie náročných konfigurácií obsahu. Drvivá väčšina čítacích zariadení dnes umožňuje čítanie e-kníh v oboch týchto formátoch, preto sme sa pre ne rozhodli aj my – aby ste si mohli naše e-knihy prečítať na čo najširšom spektre elektronických čítačiek.

Späť na zoznam otázok

Platím za každý formát zvlášť?

Martinus.sk Vám spolu s príchodom elektronických kníh prináša exkluzívnu možnosť stiahnuť si e-knihu vo formáte, ktorý Vám aktuálne vyhovuje – bez dodatočných poplatkov. Veríme, že sa nám bezplatné sťahovanie rôznych formátov podarí presadiť aj do budúcnosti, alebo že prípadná cena za sprístupnenie dodatočného formátu bude vždy maximálne na úrovni zanedbateľného manipulačného poplatku.
Späť na zoznam otázok

Sú e-knihy na Martinus.sk chránené proti nelegálnemu kopírovaniu?

Pri tituloch, kde o to vydavatelia požiadajú, sme povinní zabezpečiť e-knihy proti nelegálnemu kopírovaniu. Hlavným motívom vydavateľov je chrániť svojich autorov, aby neboli poškodzovaní nelegálnym šírením diel, na ktorých tvrdo pracovali. V súčasnosti sa to týka všetkých diel v ponuke. Zvolili sme technológiu Adobe DRM (digital rights management – manažment digitálnych práv), ktorá sa stala celosvetovým štandardom. Používajú ju nielen zahraniční kníhkupci, ale napríklad aj knižnice vo Veľkej Británii. Podporu Adobe DRM má priamo zabudovanú väčšina čítačiek elektronických kníh, ktoré sú dostupné. Preto sme ju zvolili aj my, aby ste si e-knihy prečítali na čo najširšom spektre čítačiek od rôznych výrobcov. Medzi najznámejšie čítačky s podporou Adobe DRM patria napríklad modely SONY, francúzsky Bookeen či americký Nook od kníhkupectva Barnes&Noble. Prakticky to znamená, že Vami zakúpená chránená e-kniha bude registrovaná na Vaše osobné číslo. Na toto číslo budete mať možnosť registrovať si až 6 počítačov a 6 prenosných zariadení (napríklad počítač,notebook a čítačku..), na ktorých môžete e-knihy bez problémov čítať. Ak by Vám však niekto poslal svoju chránenú e-knihu napríklad e-mailom, už by ste si ju nemohli prečítať, keďže by nesúhlasili registračné čísla.

Späť na zoznam otázok

Obsahujú e-knihy aj ilustrácie?

Samozrejme. Elektronické čítačky kníh vybavené obrazovkou na báze elektronického papiera však zatiaľ štandardne zobrazujú ilustrácie v šestnástich odtieňoch šedej, technológia farebného elektronického papiera zatiaľ nedosiahla potrebné parametre, aby bolo možné ju hromadne nasadiť. 16 odtieňov ale stačí, aby boli ilustrácie veľmi pekne čitateľné.

Späť na zoznam otázok

Nie je problémom diakritika v slovenských (českých..) e-knihách?

Nie je, slovenčina, čeština a iné jazyky, obsahujúce špeciálne znaky sa zobrazia korektne. Naše e-knihy sú korektne čitateľné aj na čítačkách, ktorým chýba podpora špeciálnych znakových sád – napríklad modely SONY, a to bez zásahu do predinštalovaného softvéru. Môže sa stať, že v systémových menu na čítačke, nad ktorými nemáme kontrolu, budú miesto niektorých znakov napríklad otázniky, samotný obsah knižky však bude zobrazovať všetky znaky tak, ako má.

Späť na zoznam otázok

Bude Martinus.sk ponúkať aj čítačky elektronických kníh? Aké?

Áno. V ponuke bude zatiaľ Bokeen Cybook Opus. Ponuku čítačiek chceme samozrejme rozšíriť. Akonáhle získame prijateľné podmienky distribúcie ďalších čítačiek, radi ich ponúkneme. Základnou požiadavkou je pre nás kvalitný elektronický papier a podpora Adobe DRM. Radi by sme zaradili niečo pre každého. 5, 6, 9 – 10 palcové modely, modely s dotykovým ovládaním, modely s klávesnicou, modely obsahujúce wi-fi, bluetooth, dodatočnú funkcionalitu ako výkladové a prekladové slovníky, tvorbu poznámok… Budeme sa snažiť zabezpečiť, aby si každý našiel zariadenie, ktoré mu vyhovuje.

Späť na zoznam otázok

Dá sa na čítačke e-kníh robiť aj niečo iné, než čítať e-knihy?

Okrem samotného čítania je na mnohých modeloch možné vyhľadávať v texte, vyznačovať, robiť si poznámky, používať výkladový či prekladový slovník, prezerať si obrázky v 16 odtieňoch šedej. Niektoré modely vedia prehrávať hudbu, respektíve audio knihy. Môžu obsahovať aj internetový prehliadač, ale je to skôr doplnková funkcia, keďže elektronický papier je určený predovšetkým na čítanie e-kníh.

Späť na zoznam otázok

Mám doma veľa kníh v PDF (.EPUB, .PDB, .DOC, .TXT atď..) formáte? Budem si ich vedieť prečítať?

To závisí od konkrétneho modelu čítačky. Ak podporuje formát, ktorý sa snažíte prečítať, nemal by byť problém. Treba však mať na pamäti, že obrazovky čítačiek sú relatívne malé (štandardne 6’’), preto môže byť PDF v základnom zobrazení veľmi drobné. Záleží od softvéru v čítačke, akým spôsobom si poradí so zväčšovaním. Niektoré “zoomujú”, to znamená že zväčšia určitú časť strany a čitateľ sa následne po strane posúva. Iné zvládajú takzvaný reflow, čiže ak je PDF textové (dá sa vyznačiť text, nie je skenované vo forme obrázkov), čítačka je schopná zväčšovať písmo a celý text prispôsobovať veľkosti obrazovky, takže je síce porušený pôvodný vzhľad stránky, ale text je výborne čitateľný.
Späť na zoznam otázok

Vlastním Amazon Kindle, budem si môcť prečítať e-knižky zakúpené u vás?

Veľmi nás to mrzí, ale pri chránených e-knihách to zatiaľ žiaľ možné nebude. Spoločnosť Amazon používa uzavretý, vlastný systém. Na čítačky Kindle je preto možné nakupovať e-knihy jedine cez Amazon, alebo nechránené e-knihy (tých je ale zatiaľ minimum). Ak sa vydavatelia rozhodnú ponúkať aspoň niektoré tituly nechránené, v princípe pre nás nie je problém ponúknuť ich aj v mobi formáte, ktorý Kindle podporuje.

Problém nastáva pri chránených tituloch. Keďže vydavatelia vo všetkých prípadoch ochranu proti nelegálnemu kopírovaniu požadujú (a zatiaľ vo väčšine prípadov aj požadovať budú), sme povinní ju zabezpečiť. Vydavatelia a autori ako tvorcovia obsahu majú samozrejme plné právo určiť podmienky, akým spôsobom bude možné s týmto obsahom zaobchádzať. Technológia DRM ochrany používaná na Kindle patrí spoločnosti Amazon, nemáme ju k dispozícií a nemôžeme s ňou ani samovoľne narábať. Aby sme teda mohli ponúkať chránené tituly na Amazon Kindle, je nutná spolupráca spoločnosti Amazon. Na našu žiadosťou o takúto spoluprácu spoločnosť Amazon zatiaľ nereagovala.

Amazon nedovoľuje svojim zákazníkom kupovať chránené e-knihy od iných kníhkupcov už niekoľko rokov, je to teda žiaľ súčasť ich stratégie. Nepodporuje ani celosvetový štandard EPUB. Kým Amazon nezmení svoju stratégiu, nemáme ako zabezpečiť, aby boli chránené e-knihy čitateľné aj na Kindle. Chápeme, že pre zákazníkov, ktorí už do Kindle investovali, je to veľký problém, ale zmeniť to môže jedine Amazon, my (a nielen my, ale aj ostatní kníhkupci) sme bezmocní. Zostáva nám len odporúčať čítačky, ktoré takto obmedzené nie sú a umožnia Vám čítať e-knihy od väčšiny kníhkupectiev, vydavateľstiev a knižníc. Tých je veľké množstvo – ich zoznam sa navyše stále rozrastá: http://blogs.adobe.com/digitalpublishing/supported-devices

Späť na zoznam otázok

Je možné čítať e-knihy na mojom mobilnom zariadení?

Chránené knižky bude možné čítať prostredníctvom aplikácií tretích strán na zariadeniach s operačnými systémami iOS (iPhone, iPad) a Android. Postup nájdete TU. Zároveň vyvíjame vlastné aplikácie, aby sme maximálne uľahčili nielen čítanie, ale aj nákup a získanie e-kníh prostredníctvom mobilných zariadení s týmito operačnými systémami.

Späť na zoznam otázok

Ponúkate aj nahovorené (audio) knihy?

Ponúkame ich už dlhší čas. Je možné, že keď sa budú e-knihy tešiť záujmu, pristúpia vydavatelia ochotnejšie aj k nahovoreným, audio knihám. Našu kompletnú ponuku audiokníh nájdete TU.

Späť na zoznam otázok

V prípade, že máte akékoľvek ďalšie otázky, problémy, pripomienky, alebo sa len chcete podeliť o dojmy z elektronických kníh, neváhajte a mailujte priamo na eknihy@martinus.sk Vítame všetky vaše podnety, ktoré nám pomôžu skvalitniť našu ponuku elektronických kníh. Ďakujeme za vašu priazeň!

Zaujímavé linky:

Kompletná ponuka e-kníh na Martinus.sk

Knižné tipy: E-knihy pre každého! – niekoľko tipov na e-knihy, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti