blog

Nórska polícia opäť otvorila prípad pokusu o vraždu vydavateľa Satanských veršov

piatok 3. decembra 2010 00:53
Pi 3.12. 2010 00:53

Nórska polícia sa po sedemnástich rokoch opäť púšťa do pátrania po páchateľovi, ktorý postrelil Williama Nygaarda, vydavateľa nórskeho prekladu kontroverzných Satanských veršov anglického spisovateľa Salmana Rushdieho. Nórski vydavatelia zároveň vypísali odmenu 500.000 nórskych korún (cca 62.000 EUR) za akékoľvek nové informácie, ktoré povedú k odhaleniu páchateľa. Doterajšie vyšetrovanie však ukazuje, že by to nemuselo byť také ľahké. Za pokusom o atentát totižto stoja s najväčšou pravdepodobnosťou islamskí fundamentalisti.

Nórska špeciálna vyšetrovacia jednotka Kripos v tichosti otvorila prípad atentátu na nórskeho vydavateľa Williama Nygaarda, ktorý sa odohral pred sedemnástimi rokmi. Sám Nygaard na políciu tvrdo útočil kvôli ich údajnej neschopnosti počas vyšetrovania: “Do prípadu vykročili zlou nohou s nemej ako kompetentným tímom. Keď videli ako sa švédska polícia zasekla v prípade Olofa Palmeho, chceli sa do toho pustiť s oveľa väčším rozmachom.”

Výsledok sa však napriek tomu nedostavil. Ako konštatoval Nygaard: “Podcenili tú najdôležitejšiu stopu – fatwu, ktorá bola rozsudkom smrti pre každého, kto sa podieľal na vydaní Satanských veršov. Ako ďalej prehlásil slávny vydavateľ, ktorý sa len prednedávnom odobral na dôchodok, vypátrať tých, ktorí sa ho pokúsili zavraždiť, “je dôležité hlavne na obranu nórskych hodnôt slobody prejavu a práva na bezpečie v pluralitnej spoločnosti.”

Nygaarda zasiahli v roku 1993 tri výstrely pred jeho domom v okrsku Holmenkollen, časti Oslo. Útok však prežil a polícii trvalo päť rokov, kým dospela k záveru, že všetky stopy vedú k fatve, ktorú vyhlásil iránsky ajatolláh Chomejní na každého, kto sa podieľal na vydaní Satanských veršov. Nygaard obvinil z pokusu o atentát iránske veľvyslanectvo v Nórsku, ktoré toto obvinenie odmietlo.  Okrem Nygaarda fatva zasiahla talianskeho vydavateľa Satanských veršov, ktorý tiež prežil pokus o atentát a japonského vydavateľa, ktorý bol ubodaný na smrť. Samotný jej autor Salman Rushdie dostal policajnú ochranu a nasledujúcich desať rokov sa skrýval.

Ako uvádza nórsky žurnalista Odd Isungset vo svojej knihe Who shot William Nygaard? (Kto postretlil Williama Nygaarda?), celý prípad bol opätovne otvorený na popud generálneho prokurátora, ktorý trval na tom, aby bol odobraný polícii v Oslo, ktorá jednoducho zlyhala. Isungset vo svojej knihe vymenoval množstvo chýb, ktorých sa polícia dopustila. Od taktických a zákonných zlyhaní, cez chyby pri kontrole hraníc, až po neoprávnené a neuskutočnené zatknutia, nevraviac o tom, že prípad vôbec nevyšetrovala nórska tajná služba, ktorá bola v tomto prípade jediná kompetentná.

Tentoraz je však Isungset oveľa optimistickejší: “Myslím, že nórska polícia je oveľa bližšie k vyriešeniu prípadu než polícia v Taliansku alebo Japonsku. Toto je skutočne dôležitý prípad – je to jediný teroristický útok na pôde Nórska od druhej svetovej vojny. Aj keď už ubehlo 17 rokov odkedy sa to stalo, ešte stále tu možno sú ľudia, ktorí skrývajú nejaké tajomstvo, o ktoré by sa však už teraz mohli podeliť, a ktoré by nám pomohlo pri vyšetrovaní. A peniaze z odmeny by im mohli dopomôcť k rozhodnutiu začať rozprávať.”

Zdroj: newsinenglish.no

Zaujímavé linky:
Salman Rushdie píše memoáre o tom, ako ho chceli zabiť