blog

Ďalší diel Larssonovej trilógie Millennium existuje. Jeho osud je však otázny.

streda 2. februára 2011 00:01
St 2.02. 2011 00:01

Aj vy patríte k miliónom fanúšikov série detektívnych trilerov Millennium, ktorí ľutujú, že ich autor – Stieg Larsson už nikdy nenapíše pokračovanie? Potom pre vás máme dobrú správu. Larssonov brat potvrdil, že ďalší diel skutočne existuje. Stieg Larsson ho stihol z väčšej časti dokončiť ešte pred svojou náhlou smrťou. Teraz už len ostáva doriešiť jeden problém. Ako donútiť bývalú družku autora Evu Gabrielssonovú, aby rukopis odovzdala. Tá s ním však má úplne iné plány – ako sama vyhlásila, knihu je schopná dokončiť.

Stiegovi Larssonovi sme sa už neraz venovali. A niet divu. Veď jeho životný príbeh by si zaslúžil samostatnú knihu. Celý život strávil bojom proti neonacistom a iným pravicovým extrémistom. Vo voľnom čase písal do zásuvky detektívne romány, ktoré sa nakoniec odhodlal vydať. Len pár týždňov potom, čo tak spravil, však dostal infarkt a úplne nečakane zomrel, netušiac, že sa z neho stane najúspešnejší autor roku 2010 na svete. Jeho smrť však narobila mnoho problémov aj jeho najbližším.

Stieg Larsson žil viac ako 30 rokov so svojou družkou Evou Gabrielssonovou, ktorú si však nikdy nezobral za manželku. Dôvod bol jednoduchý – neustále vyhrážky neonacistov, kvôli ktorým sa neustále sťahoval, menil miesto pôsobenia, aj telefónne čísla. Svoju životnú lásku jednoducho nechcel uvádzať do zbytočného nebezpečenstva. Žiaľ, švédsky právny systém s podobnými situáciami neráta, a tak všetky práva na jeho knihy automaticky zdedili jeho brat a otec napriek tomu, že Stieg s nimi príliš dobre nevychádzal. Eve ostali len oči pre plač… A notebook, na ktorom je uložená jediná kópia takmer dokončeného ďalšieho dielu mega-úspešnej série Millennium. Boj o práva sa mohol začať…

Eva Gabrielssonová samozrejme od začiatku ťahala v spore za kratší koniec. Larssonova rodina jej nakoniec ponúkla 2,75 milióna dolárov a miesto v správnej rade spoločnosti, ktorá ma na starosti celý “Larssonovský priemysel”, ktorý okolo kníh vznikol vďaka ich enormnému úspechu a filmovým spracovaniam. Eva to vehementne odmietla a zdalo sa, že diskusia je definitívne u konca. Aj tak nikto nikdy nepotvrdil, že ďalší diel skutočne existuje.

To sa však práve zmenilo. Larssonov brat Joakim vystúpil v americkej televízii CBS, kde prehlásil, že ďalší diel skutočne existuje: “Desať dní predtým, než zomrel, mi Stieg poslal email, v ktorom spomenul, že štvrtá kniha je takmer  hotová. A aby to bolo ešte komplikovanejšie, tak štvrtá kniha je v skutočnosti kniha číslo päť, lebo sa mu zdala byť zábavnejšia na písanie ako tá štvrtá.” Informácia je to určite zaujímavá, netreba však zabúdať, že notebook, na ktorom je román pravdepodobne uložený, má v rukách Eva Gabrielssonová, pričom oficiálne je “nezvestný”, aby ho nemusela vydať súdnym nariadením.

Celú situáciu komplikuje aj Evine verejné prehlásenie, že je schopná a ochotná dopísať tento štvrtý diel, ak sa jej podarí získať práva. Podľa vlastných slov často pomáhala Stiegovi aj pri písaní predchádzajúcich kníh, takže by nemala mať problém dotiahnuť do konca jeho nedokončené dielo. Či sa jej však podarí získať práva je viac ako otázne. Larssonova rodina zatiaľ vyhlasuje, že vydanie ďalšieho dielu si rozhodne neprajú, argumentujúc vôľou samotného Stiega (áno, presne toho, ktorý žiadny testament nezanechal). Ako to však už býva, peniaze sú pomerne silným motivátorom na zmenu názoru. Že by to mala kniha obrovský úspech je nepochybné.

Nech to už dopadne akokoľvek, aj tak ostáva z celej záležitosti zvláštna pachuť na podnebí literárneho vkusu. Stáli by ste o to, aby vyšiel obľúbený diel vašej série napriek tomu, že ho namiesto pôvodného autora dopíše niekto iný? Chceli by ste ďalší diel dobrodružstiev Lizbeth Salanderovej a Mikaela Blomkvista?

Zdroj: thelocal.se

POZOR! Len teraz máte príležitosť objednať si túto vynikajúcu trilógiu so zľavou 35%!

Trilógia Millennium švédskeho autora Stiega Larssona sa skladá z troch samostatných románov – Muži, ktorí nenávidia ženy, Dievča, ktoré sa hralo s ohňom a Vzdušný zámok, ktorý vybuchol, ktoré spájajú hlavné postavy. Sú nimi nekonformný investigatívny žurnalista malého nezávislého časopisu Millennium – Mikael Blomkvist a extrémne asociálna hackerka Lisbeth Salanderová, ktorá je jednou z najvýnimočnejších literárnych postáv, aké sa kedy mihli detektívnym žánrom. Autor na týchto postavách vystaval strhujúce trilery, ktoré sú výborným mixom detektívky a špionážneho románu, zároveň im však nechýba ani sociálny podtext. Výborne vystavaný príbeh strhne čitateľa od úplného začiatku a udrží si jeho pozornosť počas celých 1400 strán, na ktorých sa trilógia rozkladá.

POZOR! Len teraz máte príležitosť objednať si túto vynikajúcu trilógiu so zľavou 35%!

Zaujímavé linky:

Moderná detektívka a jej autori: Muž, ktorý zomrel príliš skoroprofil Stiega Larssona, ktorého život bol minimálne rovnako zaujímavý ako jeho romány

Európu ovládla švédska detektívka

Trilógia detektívok Millennium dobyla svet