blog

Ladislav Ballek: Rodák

utorok 22. februára 2011 00:01
Ut 22.02. 2011 00:01

Inšpirácie rodným mestom v literatúre, to obyvateľov toho – či onoho mestečka nemusí vždy potešiť. Dôvod je prostý, ľudia sa totiž môžu v dielku spoznať a už je na svete galiba. Pranierovanie miestnych pomerov, satirické komentáre, na toto bývajú miestni veľmi citliví. Nuž, trafená hus zagága. O to vtipnejšia situácia nastáva, keď autor vonkoncom na nikoho nemieri a rodáci sa s hrdosťou hlásia. Takouto milou kuriozitou sa nemôže pochváliť veľa spisovateľov. Ladislav Ballek ale patrí k tomu málu, čo sa môže…

Ladislav Ballek sa síce narodil v Teranoch, no svoje detstvo prežil v Šahách, mestečku, kde sa miesila slovenská a maďarská kultúra v pokojnej znášanlivosti. Tu absolvoval základné a stredoškolské štúdium. Po skončení gymnázia sa rozhodol študovať pedagogiku v Banskej Bystrici v odboroch dejepis, slovenský jazyk a výtvarná výchova. Ako učiteľ však dlho nepôsobil. Po prezenčnej vojenskej službe nastúpil na miesto učiteľa v základnej škole v Habovke, no len na jeden rok. Učiteľské miesto vymenil za post redaktora Československého rozhlasu v Banskej Bystrici. Redakčná práca mu bola asi súdená. Po dvoch rokoch v rozhlase odišiel do redakcie regionálneho denníka Smer. A odtiaľ jeho roky smerovali rovno do hlavného mesta a vydavateľstva Slovenský spisovateľ, kde sa usadil v redakcii pôvodnej tvorby. Hlavné mesto ponúkalo viac možností pre literárnu a redakčnú činnosť, a tak sa sem Ballek nastálo presťahoval.

Písať začal počas práce v rozhlase. Jeho prvotinu Útek na zelenú lúku a ďalšie dve nasledujúce novely priradila kritika k pokračovaniu lyrizovanej prózy. Ballek sa v týchto dielach sústredí na kritiku morálnych hodnôt spoločnosti a rebéliu proti nej. Byrokracia a mašinéria spoločenských vzťahov založených často na pokrútených princípoch, mladého vzdorujúceho človeka nakoniec zomelie. Mladý hrdina hynie nepochopený. Všetky tri diela jeho rannej tvorby sa sústreďujú na etické konflikty hrdinu so spoločnosťou, v ktorej je nútený fungovať. Už svojimi prvotinami zaujal kritiku , ktorá jeho diela označila za literárny prínos. Ballek nepatril k stagnujúcim autorom a po novelách sa rozhodol skúsiť aj „dlhšiu trať“ – román. Prvý pokus a úspešný.

Román Južná pošta nesie značne autobiografické črty. Autor poskytuje pohľad na  rodinný život v pohraničnom mestečku očami mladého chlapca. Sledujeme „pravidlá“ života na hraniciach a zároveň mladého dospievajúceho hrdinu, ktorýsi hľadá miesto vo svete dospelých.

Asi najzrelším Ballekovým dielom je Pomocník. Práve v tomto románe sa ukazuje autorova majstrovská schopnosť vystihnúť atmosféru malomesta. Hlavným dejiskom príbehu je opäť pohraničný Palánk v povojnových rokoch. Majster mäsiar, Štefan Riečan, prichádza do mesta predsavzatím, že začne nový a poctivý život. S prideleným mäsiarstvom však dostáva nešťastný podarúnok v podobe pomocníka Volenta. Ballekove postavy sú mimoriadne plastické. Mimoriadne verne sú zobrazené predovšetkým sociálne motivácie postáv a akási až naturalistická zmyselnosť. Pri čítaní tak nemáte pocit, žeby román „šušťal“ papierom, ak si teda odmyslíte vlastné náruživé obracanie stránok.

O vplyve rodného kraja na autorov sa viedlo mnoho diskusii. To, že tento vplyv je nezanedbateľná konštanta v živote spisovateľa Ballek iba potvrdzuje. Obyvatelia mestečka Šahy sa k románovým kulisám a postavám Balleka hrdo hlásia. Keby ste pátrali po Riečanovom mäsiarstve, iste sa nájde ochotná duša, ktorá vás ta zavedie. Prakticky akúkoľvek udalosť z Ballekovho diela menujete,  pamätníci si radi zaspomínajú ako to bolo a možno pošepnú aj nejaké to meno. Ak máte teda chuť na literárnu turistiku a chystáte sa do juh Slovenska, tak sa pokojne stavte v odľahlých Šahách. Ak nieste práve výletné typy, nevadí. Aj tak stačí chytiť do ruky jeden z románov a atmosféru juhoslovenského malomesta máte doma v obývačke a to bez nákladov za pohonné hmoty… Tak čo to bude? Šahy, Palánk – alebo obojo?

Foto: TASR