blog

Neodmietajte mladých autorov! Nikdy neviete, či to nie je Tim Burton…

piatok 4. marca 2011 00:50
Pi 4.03. 2011 00:50

Vždy keď sa pozrieme na meno slávneho umelca, vidíme za ním všetky jeho úspechy, slávu a (v ideálnom prípade aj) peniaze. Len málokedy si uvedomíme, že aj on musel niekedy začínať a že začiatky neboli vždy jednoduché. Ako sa asi cítil 18-ročný mladík menom Tim Burton, keď čítal zamietavú odpoveď štúdia Walt Disney Production, ktoré sa rozhodlo, že jeho ilustrovaná rozprávková knižka The Giant Zlig nie je vhodná na vydanie? Ani jedna strana vtedy asi netušila, že už o pár rokov bude mladý Tim plnoprávnym členom štúdia a neskôr slávnym filmovým režisérom.

V roku 1976 poslal Tim Burton, mladý, vtedy len 18-ročný stredoškolák s vysokými umeleckými ambíciami, kópiu svojej ilustrovanej rozprávkovej knižky The Giant Zling do štúdia Walt Disney Production. Po niekoľkých týždňoch čakania mu prišla veľmi slušná, ale zamietavá odpoveď. Editorka štúdia T. Jeanette Krogerová mu veľmi milo vysvetlila, čo sa jej na práci páčilo a čo nie, pričom ho na záver nezabudla povzbudiť, aby vydržal vo svojom úsilí.

Ako to už býva, osud miluje iróniu. Preto to netrvalo ani tri roky a po ukončení štúdia na Kalifornskom inštitúte umenia bol Tim Burton prijatý presne do toho štúdia, ktoré odmietlo vydať jeho rozprávkovú knižku. Aj keď sa veľmi rýchlo ukázalo, že Tim, ktorý sa mal neskôr presláviť pomerne temnými (alebo jednoducho divnými) snímkami ako Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street alebo Ospalá diera sa rozhodne nehodí na kreslenie Bambi, ktorá “skotačí” lesom, kde každú chvíľu zakopne o trpaslíka ponáhľajúceho sa za Snehulienkou, predsa len mu štúdio ponúklo štart, ktorý znamenal začiatok jeho hviezdnej kariéry. V súčasnosti sa dá už len ťažko povedať, či by bol do štúdia prijatý aj na základe jeho ilustrovanej knižky, ale jedno je isté – rozhodne mu to neuškodilo.

List, ktorý poslal Tim Burton do štúdia Walt Disney Production:

Odpoveď štúdia Walt Disney Production:

Niekoľko ukážok z knihy Tima Burtona – The Gian Zlig:

Foto: kidcityny.com / moma.org

Zaujímavé linky:

Charlie Sheen píše memoáre za desať miliónov. Aspoň si to myslí…

Zomrel Arnošt Lustig, očitý svedok holokaustu, ktorý o ňom písal celý život

Česká národní knihovna zdigitalizuje svoje zbierky s pomocou Google. Slovenská sa spolieha na vlastné sily.

Krst Červenákovej knihy sa niesol v znamení noviniek, absintu a hlavne dobrej nálady

Hollywood opäť pokúša šťastie. Chystá na nás Millennium