blog

Príbehu manželského trojuholníka, ktorý zahŕňa neposlušného slona by bola škoda odolať

streda 16. marca 2011 10:01
St 16.03. 2011 10:01

Sú knihy, ktoré vyjdú úplne nenápadne. Majú peknú, atmosférickú obálku a v jej hlavičke sa krčí priam obligátny nápis “New York Times bestseller”. Ako keby Slovákov zaujímalo, čo sa číta v Ňújorku. Ale potom! Potom nič. Knižka sa stratí v záplave tisícok iných titulov napriek tomu, že sa skutočne jednalo o bestseller. A právom! Nádherný, čarovný, atmosférický príbeh o dávnej láske a najväčšom cirkusovom nešťastí vychádza v druhom vydaní s novou, filmovou obálkou. Snáď ho aspoň teraz neprehliadnete. Voda pre slony si to rozhodne nezaslúži!

Už som to spomínal a poviem to opäť (a určite nie naposledy) – LUK – Knižnica svetových bestsellerov vydavateľstva Tatran je vynikajúcou edíciou, na ktorú sa oplatí sústrediť vždy, keď máte chuť na niečo výnimočné, pútavé, ale zároveň “vybočujúce z radu”. A presne takým je aj román Voda pre slony. Jeho autorka, Sara Gruenová nám predstaví deväťdesiatnika Jacoba Jankowského, ktorý žije životom typického amerického dôchodcu, ktorý už len čaká na smrť v domove dôchodcov.

Každý jeho deň je rozdelený na časti jedlom, liekmi a pravidelnými procedúrami, ktoré sú aj tak jediným vyrušením z jednotvárnej nudy. Až kým jedného dňa nepríde do mesta cirkus a spolu s ním zavítajú k Jacobovi aj spomienky. Spomienky na dávne časy, keď mal dvadsaťtri rokov a pri autonehode mu zomreli rodičia. Následne prišiel aj o dom, zaťažený hypotékou a pod návalom starostí a smútku sa vykašle na štátnice z veteriny a naskočí na prvý vlak, ktorý ide okolo. Zhodou okolností je to vlak, ktorý patrí cirkusu bratov Benziniovcov a Jacob sa tak úplnou náhodou stáva súčasťou fascinujúceho sveta bláznov, akrobatov, čudákov a podivných indivíduí, ktoré by ste inde hľadali len márne.  Sú tridsiate roky, v Amerike “zúri” prohibícia a zlatý vek cirkusov a Jacob bol prijatý do cirkusu, ktorý navždy zmení jeho život. Veď dobrý veterinár sa vždy zíde, aj keď nemá diplom…

To sa však už náhle vraciame do reality 90-ročného dôchodcu, ktorý sa prebral zo spomienok a čaká ho ďalšia úmorná a občas aj mierne ponižujúca procedúra. Práve ten náhly prechod medzi životom starca a spomienkami na mladíka v plnom rozmachu svojich síl vytvára až bolestivý kontrast, ktorý nám naplno a natvrdo ukazuje, aký je život v skutočnosti krátky. Čo všetko máme a na staré kolená o to prídeme, nech by sme už robili čokoľvek. Je len málo kníh, ktoré by podobne výstižne a zároveň drvivo presne dokázali vystihnúť všetky útrapy staroby. Tej, ktorá prináša bolesť, nemohúcnosť, postupnú stratu pamäti a pocit, že aj to málo času, čo ostáva, je vyplnené len nudou a čakaním na víkendovú návštevu rodiny. Napriek tomu, že tieto pasáže nie sú jadrom príbehu, práve ony vytvárajú protiváhu, ktorá mu dodáva hĺbku a dávku emócií, ktoré by ste v podobnom románe nečakali.

Hlavnú kostru knihy samozrejme tvorí príbeh mladého Jacoba a cirkusu, v ktorom spoznáva krásnu jazdkyňu Marlenu, jej manio-depresívneho manžela Augusta, notorika Camela, trpaslíka Waltera a samozrejme obrovskú a neposlušnú slonicu Rosie, ktorá očividne nič nevie. Jedine, že by to nebola tak úplne pravda. 🙂 Všetci spoločne patria do panoptika postáv, dotvárajúcich dokonalú atmosféru cirkusu, ktorý do poslednej bodky dodržuje okrídlené heslo “Show must go on.” Aj keby mali robotníkov za jazdy z vlaku vyhadzovať, lebo nemajú na ich výplatu. Aj keby kone podochli. Aj keby August Marlenu takmer prizabil. Nie každý však zdieľa názor riaditeľa cirkusu. Sú hranice, ktorých prekročenie búra všetky zábrany s ľahkosťou, s akou sa búra cirkusový stan. Aj o tom je Voda pre slony

Verdikt:

Román americkej spisovateľky Sary Gruenovej s poetickým názvom Voda pre slony vás prenesie do fascinujúceho sveta amerického cirkusu v 30.-tych rokoch minulého storočia, ktoré boli nielen zlatou érou cirkusu, ale aj dobou prohibície a chudoby. Na pozadí ojedinelej atmosféry rozpráva príbeh manželského trojuholníka, zahŕňajúceho nielen manžela a milencov, ale aj slona s tajomstvom. A to je kombinácia, ktorej sa nedá odolať. 🙂 Ak máte chuť na krásny príbeh, až prekvapivo širokú škálu emócií a dokonalú atmosféru, potom určite siahnite po Vode pre slony. Neoľutujete.

Zaujímavé linky:

Veľmi príjemná spoločnosť. S čajom a koláčom po ruke.

Najlepšia kniha minulého roka je o smrti, vojne, ale hlavne o láske a nádeji

Trilógia Hry o život – recenzie všetkých troch dielov Hier o život

Prednáška, na ktorú nezabudneterecenzia knihy Posledná prednáška

Mariotovi dediči 2: Pokračovanie, ktoré prekonalo očakávania

Brána Irkally je dobrodružstvom, ktoré sa oplatí absolvovať