blog

Knižné tipy: Nový King, Silva, aj Palahniuk! Čo viac si želať. :-)

pondelok 7. marca 2011 00:01
Po 7.03. 2011 00:01
Neustále vychádzajú nové a nové knihy, vďaka čomu je veľmi ľahké prehliadnuť tie, ktoré skutočne stoja za pozornosť. A práve preto vám každý týždeň prinášame výber titulov, ktoré stoja za vašu pozornosť. Pozrite sa každý pondelok na novinky minulého týždňa a nezabudnite si ich pridať do svojich wishlistov. Prehliadnuť dobrú knihu je až príliš jednoduché.

V žánri moderného špionážneho trileru mám pár obľúbencov a Daniel Silva jednoznačne patrí do prvej trojky. Jeho romány o bývalom tajnom agentovi Gabrielovi Allonovi, ktorý vo voľnom čase reštauruje diela starých majstrov a sem tam si “odskočí” zachrániť svet, nepostrádajú napätie, spád, zmysel pre realitu, ale aj dobrodružstvo a akciu. Preto ma veľmi teší, že vydavateľstvo Slovenský spisovateľ sa rozhodlo vydať ďalší román s týmto hrdinom. Po traumatických zážitkoch v Rusku sa manželia Allonovci utiahnu na pobrežie Cornwallu a v Gabrielovi pomaly dozrieva rozhodnutie, že sa už nikdy nevráti do tajných služieb. Keď však v Glastonbury brutálne zavraždia reštaurátora a záhadne zmizne vzácny obraz, na ktorom pracoval – nedávno objavený portrét od Rembrandta -, pustí sa do nebezpečného pátrania… A my s ním! Teším sa! 🙂 (viac info)

Už dlho ma nič tak príjemne neprekvapilo ako české vydanie výnimočného britského románu Jeden den (Dvacet let, dva lidé). Prvýkrát som naň natrafil na skvelom portáli Sieťovka.sk, ktorý uverejnil pútavú recenziu na pôvodné anglické vydanie.  O to viac ma teší, že teraz si môžeme prečítať tento román aj v nám oveľa bližšom jazyku. Ako už názov napovedá, Jeden den (Dvacet let, dva lidé) rozpráva príbeh dvoch ľudí – Emmy a Dextera, ktorá práve končia štúdium na univerzite. Emma je “bifľoška”, šedá myška, ktorá bola počas celého štúdia tajne zamilovaná do Dextera. Ten je typickým bohém z bohatej rodiny. Štúdium mu príliš nešlo, ale vyvažuje to šarmom a peniazmi. A teraz je ich spoločný veľkú deň. Deň ich promócii. Ukáže sa, či sú si súdení? Či je vôbec možné dohnať za jeden deň to, čo sa nepodarilo počas dlhých rokov štúdia? Ak máte chuť na výborný súčasný román, potom určite siahnite po tomto. (viac info)

Sú spisovatelia, ktorí sú už navždy odsúdení žiť v tieni svojej najslávnejšej knihy. Ťažko povedať, či k nim patrí aj Chuck Palahniuk, ale jedno je isté – jeho Klub rváčů pozná asi každý. Aj keď väčšinou len z filmového spracovania. Ľudia tak nevedomky robia dve chyby naraz – ignorujú knihu, ktorá je ešte lepšia ako (výborný) film a nevenujú pozornosť jeho ďalšej tvorbe, v ktorej neustále potvrdzuje, že je skvelým spisovateľom. Inak to nie je ani v prípade Ukolébavky. Hrdinom temného trileru je novinár Carl Streator, ktorý pri písaní článku o náhlom úmrtí novorodencov zistí, že vo všetkých ohniskách ich zvýšeného úmrtia je rozprávková kniha, ktorá obsahuje uspávanku zabíjajúcu okamžite a bez milosti hneď po vyslovení. Carl sa vydáva na krížovú výpravu po USA v snahe zničiť všetky knihy, v ktorých je napísaná. Ani to mu však nebráni, aby ju nevyužíval vo svoj vlastný prospech a nezanechával za sebou stále viac a viac mŕtvych. (viac info)

Vyšiel nový King. Nič viac nie je potrebné povedať. Už v tejto chvíli prestali fanúšikovia čítať a horlivo klikajú na vyplnenie objednávky. 🙂 A niet sa im čo diviť. Stephen King už viac ako dve desaťročia potvrdzuje, že je výnimočný spisovateľ, ktorý si právom zaslúži titul najobľúbenejšieho autora súčasnosti. Román Nespavost napísal ešte v roku 1994 a asi je hneď každému jasné, o čo pôjde. Presne tak, hlavný hrdina nemôže spávať. A čím dlhšie bdie, tým častejšie sa dostavujú halucinácie, obrazy vecí, ktoré predsa neexistujú. Obrazy, ktoré sú viac než len znepokojujúce. A ak ešte dodám, že dejiskom románu je Kingovo obľúbené mestečko Derry, tak je asi jasné, že toto nie je čítanie na dobrú noc. 🙂 (viac info)

A po horore si dáme nejaké tie podvody. A to nie hocijaké, amatérske. Žiadne nástenkové tendre a hotely s heliportom bez stavebného povolenia! Pozrieme sa na podvody, ktoré boli tak úspešné, že sa zapísali do dejín ľudstva a s mnohými sa v mierne zmenených verziách stretávame doteraz. V pozadí niektorých prípadov stojí finančný motív, ako napríklad v pyramídových hrách Charlesa Ponziho či Bernarda Madoffa. Inokedy vedci zmanipulovali dôkazy v planej nádeji, že dokážu svoje milované teórie; najúspešnejší umelci sfalšovali diela predošlých majstrov, aby zozbierali aspoň omrvinky ich slávy; iní podvodníci hľadali spôsob, ako skryť svoju bezvýznamnosť a nezaujímavý pôvod pod pláštikom požičaného mena. Táto kniha vrhá svetlo na podmanivé, ambiciózne osobnosti stojace v centre príbehov a skúma ich motiváciu, ktorá ich priviedla k nečistým a nečestným skutkom – a tie v mnohých prípadoch „hýbali dejinami“. (viac info)

A na záver skutočná chuťovka! Dielo Terryho Pratchetta je známe desaťtisícom fanúšikov v Čechách, aj na Slovensku. Jeho Úžasná Zeměplocha patrí k tomu najlepšiemu a najvtipnejšiemu, čo bolo kedy napísané a český preklad Jana Kanturka dokázal neuveriteľné. Nielenže neuberá nič z čara originálu, ale ešte mu aj pridáva ďalšiu vrstvu originality, vtipu a atmosféry. Preto som mal vždy dilemu, či kupovať české vydanie, alebo anglické. Vydavateľstvo Talpress ju vyriešilo za mňa a začalo vydávať celú sériu bilingválne! Trikrát hurá! 🙂 (viac info)

Zaujímavé linky:

Prečítajte si aj naše predchádzajúce tipy. Nájdete ich TU. 🙂

Jeden deň – tak trocha recenzia