blog

Stále viac Slovákov číta elektronické knihy. Martinus.sk ich teraz ponúka zadarmo.

pondelok 14. marca 2011 22:14
Po 14.03. 2011 22:14

(Martinus.sk chce presvedčiť Slovákov o výhodách elektronických kníh. Dáva im preto možnosť prečítať si päť bestsellerov zadarmo.)

  • Slovensko objavuje čaro elektronických kníh. Aj vďaka Martinusu.
  • Martinus.sk ponúka zadarmo Dána, Matkina, aj Červenáka. Ako e-knihy.

MARTIN, 14.marec 2011 – Rok 2011 označujú vydavatelia v západných krajinách ako rok elektronických kníh (e-kníh). Nikoho to neprekvapuje. Veď okolo elektronických kníh sa točí svet literatúry už pekných pár rokov. S masívnym presadením čítačiek založených na technológii elektronického atramentu objavili ľudia aj výhody, ktoré im e-knihy ponúkajú. Revolúcia, ktorá v západných krajinách trvá už niekoľko rokov, prichádza na Slovensko až teraz. Najväčšie internetové kníhkupectvo na Slovensku Martinus.sk ponúklo ako prvé komplexné riešenie e-kníh so slovenským obsahom. Navyše, v týchto dňoch spustilo v spolupráci s vydavateľstvom Slovart akciu, v rámci ktorej ponúka svojím zákazníkom možnosť prečítať si päť bestsellerov zadarmo. V ponuke sú aj také známe mená ako Dominik Dán a Maxim E. Matkin.

Čítačky zmenili svet kníh

Elektronické knihy poznáme prakticky od počiatku vynálezu počítača. Na ich reálne využitie v praxi sme si však museli počkať až na začiatok 21. storočia. Z počítačového monitora jednoducho nikto knihy čítať nechcel. Situácia sa zmenila až vynálezom technológie elektronické atramentu, ktorý našiel masívne využitie práve v čítačkách elektronických kníh.

Predstavte si zariadenie, ktoré pohodlne udržíte v jednej ruke. Jeho displej nebliká a nesvieti. Text preto vyzerá ako vytlačený a aj sa tak správa. Vďaka absencii odleskov je displej stále rovnako dobre čitateľný aj na priamom slnečnom svetle. Keďže displej vybavený technológiou elektronického atramentu nesvieti, výdrž batérie čítačiek je v priemere dva až tri týždne na jedno nabitie. Prirátajte k tomu kapacitu čítačiek, ktoré sa pohybuje v rozmedzí tisícok kníh a máte zariadenie, ktoré je snom každého knihomoľa. Ako sa však ukázalo na Západe, tak nielen jeho.

Elektronické knihy sú lacnejšie a okamžite k dispozícii

K výhodám, ktoré ponúkajú čítačky sa pripájajú aj tie, ktoré plynú zo samotnej podstaty elektronických kníh. Keďže tie sú založené na textovom súbore, nie je problém stiahnuť ich z webu doslova za pár sekúnd po zaplatení. Odpadá tak najväčšia nevýhoda internetových predajcov – nutnosť čakať, kým bude kniha doručená často nespoľahlivou poštovou službou.

Samozrejme, e-kniha je vlastne počítačový súbor. Preto nikdy nehrozí jej vypredanie. Čitateľovi e-kníh sa nikdy nemôže stať, že by túžil po knihe, ale nemohol ju mať, lebo je vypredaná. Odpadá tak nutnosť kupovať knihy len preto, aby sa náhodou nevypredali a z prechádzky do kníhkupectva (alebo na poštu) sa tak stáva príjemná možnosť, nie povinnosť.

V neposlednom rade sa pripája ďalšia výhoda. Elektronické knihy sú jednoducho lacnejšie. Kým na Západe sa ešte stále skúšajú rôzne alternatívy, tak na Slovensku sa e-knihy predávajú v priemere o 30% lacnejšie ako ich papierové verzie.

Elektronické knihy už prenikajú aj na Slovensko, Martinus.sk ponúka päť bestsellerov zadarmo

Kým v západných krajinách panuje okolo elektronických kníh ošiaľ už niekoľko rokov, na Slovensku sa dlho nič nedialo. Medzi prvými sa rozhýbalo najväčšie internetové kníhkupectvo na Slovensku – Martinus.sk, ktoré v decembri začalo ponúkať prvé elektronické knihy a až do tejto chvíle sú zároveň jediným predajcom, ktorý ponúka komplexné riešenie – čítačky, aj e-knihy. V súčasnosti sa sústreďuje na neustále rozširovanie ponuky titulov a čítačiek, možností platby, ako aj univerzálnosti svojho riešenia.

V rámci propagácie elektronických kníh pripravil Martinus.sk v spolupráci s vydavateľstvom Slovart akciu, ktorá umožňuje každému záujemcovi stiahnuť si na 30 dní úplne zadarmo päť bestsellerov. V ponuke je detektívka Dominika Dána – Sára, legendárny internetový román Polnočný denník Maxima E. Matkina, román najlepšieho slovenského autora fantasy literatúry Juraja Červenáka – Strážcovia Varadína, vtipný príbeh nielen o jedle Sladko v ústach Barbory Kardošovej a zbierka poviedok známeho slovenského autora Petra Pišťanka – Mladý Dônč. Cieľom akcie je ukázať Slovákom, že elektronické knihy sú príjemnou alternatívou ku klasickým, papierovým.

Situácia sa tak pomaly mení k lepšiemu. Ponuka elektronických kníh sa rozširuje každý deň, výrobcovia začínajú ponúkať stále viac a viac modelov čítačiek, ale hlavne – stále viac ľudí na Slovensku objavuje čaro tejto praktickej kombinácie.  Akcia internetového kníhkupectva Martinus nepochybne spôsobí ďalší nárast počtu ich fanúšikov.

Stručné fakty o elektronických knihách na Martinus.sk:

  • komplexné riešenie e-kníh na Slovensku – Martinus.sk ako jediné kníhkupectvo na Slovensku ponúka nielen e-knihy, ale aj špecializované čítačky e-kníh na báze elektronického papiera (e-ink), na ktorých sa čítajú najpohodlnejšie, zároveň je však tieto e-knihy možné čítať aj na mobiloch, tabletoch a počítačoch.
  • najvyššia možná kompatibilita – Martinus.sk používa svetový štandard EPUB a na ochranu systém Adobe DRM, ktoré majú najširšiu podporu zo strany výrobcov zariadení a aplikácií na svete. Zákazník si preto sám môže vybrať zariadenie a aplikáciu, ktorá najviac vyhovuje jeho potrebám. Martinus.sk je v súčasnosti jediným predajcom, ktorého chránené e-knihy je možné čítať aj na e-inkových čítačkách.
  • ponuka rôznych formátov – množstvo titulov na Martinus.sk je dostupných v dvoch formátoch, EPUB aj PDF, zákazník si sám vyberie formát, ktorý mu vyhovuje viac
  • najširšie možnosti platby – Martinus.sk ponúka momentálne najširšie možnosti platby za e-knihy: kreditnou kartou, cez SMS a pomocou internetbankingu ôsmich bánk. Rovnako je možné využiť pri platbe aj darčekové poukážky.
  • možnosť vyskúšať si čítačky a e-knihy ešte pred kúpou – vďaka kamenným kníhkupectvám Martinus.sk v Bratislave, Martine, Nitre a Žiline si zákazníci môžu vyskúšať čítačky, aj elektronické knihy ešte pred ich kúpou.
  • ukážky z kníh bez nutnosti registrácie – zákazníci majú možnosť stiahnuť si ukážku z e-knihy bez nutnosti registrácie.
  • vysoká kvalita elektronických kníh – Martinus.sk asistuje vydavateľstvám pri konverzii elektronických kníh a zdôrazňuje, že nestačí spoliehať sa len na automatizovaný proces. Odporúča preto dôkladnú kontrolu, aby sa k zákazníkovi dostal len plnohodnotný produkt.
  • zázemie najväčšieho a najobľúbenejšieho internetového kníhkupectva na Slovensku – Martinus.sk je na Slovensku dlhodobo známy ako najobľúbenejšie internetové kníhkupectvo vďaka vysokej kvalite svojich služieb a zákazníckej podpore, ktorú každý deň oceňujú tisíce zákazníkov.

 

Martinus.sk je najväčšie internetové kníhkupectvo na Slovensku podľa návštevnosti aj obratu, a jeden z najvýznamnejších slovenských on-line obchodov celkovo. Okrem kníh a elektronických kníh má vo svojej ponuke filmy, spoločenské hry, stavebnice LEGO, počítačové a konzolové hry, kávu a čaj. Na slovenskom internetovom trhu pôsobí už od roku 2001. Mesačne ho navštívi viac ako 600 000 zákazníkov. Martinus.sk v roku 2010 otvoril v Žiline už štvrté kamenné kníhkupectvo – prvé tri sa nachádzajú v Bratislave, Nitre a Martine. V roku 2010 začal ako prvý predajca na Slovensku ponúkať komplexné riešenie elektronických kníh. 100% spoločnosti vlastnia slovenskí majitelia.

Obrazové materiály:

 

Ďalšie zdroje informácií:

Prečítajte si 5 bestsellerov úplne zadarmo!podrobné informácie o akcii 5 bestsellerov zadarmo

Zoznam všetkých čítačiek, ktoré máme momentálne v ponuke

Všetko o e-knihách na Martinus.sk

Vynález, ktorý zmenil čítanie

Elektronické knihy a Martinus.sk: Najčastejšie kladené otázky

Martinus.sk a elektronické knihy – začíname!