blog

Vychádza kultová kniha o behaní

štvrtok 17. marca 2011 09:12
Št 17.03. 2011 09:12

Hlboko do noci pijú tvrdý alkohol. Ráno vstanú, obujú si sandále a vydajú sa na závod, ktorý meria viac ako 140km. Bez regenerácie, strečingu, masáží, špeciálnej stravy a výstroja. Indiáni z mexického kmeňa Tarahumarov patria k najlepším bežcom na svete, aj keď to o nich donedávna nikto nevedel. Až kým ich nenavštívil americký žurnalista a náruživý bežec Christopher McDougall. Ten prenikol do tajomstva ich vytrvalosti a vydal knihu, ktorá sa považuje za míľnik v oblasti bežeckej literatúry, ktorý ovplyvnil nielen bežcov, ale aj spoločnosti, ktoré vyrábajú bežecké topánky. Kniha Born to Run / Zrozeni k běhu teraz vychádza aj v češtine.

Tak ako milióny ľudí na celom svete, aj Christopher McDougall patrí k nadšeným prívržencom pravidelného behania. Ale rovnako ako milióny iných, aj on sa aspoň raz za rok pri behu vážne poranil. Dospelo to až do štádia, kedy mu doktori odporučili, aby s behom prestal. Christopher ich neposlúchol. Namiesto toho sa vydal do Mexika, kde žije legendárny indiánsky kmeň Tarahumarov, ktorí sú známi ako najlepší bežci na svete.

Vďaka pustovníkovi, ktorý žil dlhé roky v úzkom kontakte s týmto kmeňom sa Christopherovi podarilo preniknúť do ich spoločenstva a odhaliť základy ich neuveriteľnej výdrže. Priemerný člen kmeňa je schopný bežať 30 hodín bez prestávky a ubehnúť viac ako 140km. Na svojich ultradlhých tratiach sú schopní uštvať prakticky všetkých a všetko. Tromfnú maratónskych bežcov, olympijských víťazov, ale aj gazelu, ktorú jednoducho uštvú.

Tajomstvo ich výdrže je jednoduché. Držia sa toho, čosa naši predkovia naučili už kedysi dávno, keď zliezli zo stromov a osídlili savany. A tam by sa bez behu a poriadnej vytrvalosti neuživili. Indiáni z kmeňa Tarahumarov behajú rovnako ako oni – prakticky bosí. Ich sandále plnia len funkciu ochrany pred ostrými kamienkami a tŕňmi. Práve vďaka ich metodike začal aj Christopher McDougall behávať bosý a prispel tak k rozvoju hnutia, ktoré spustilo renesanciu behu (nielen) v Amerike.

Jeho kniha Born to Run / Zrozeni k běhu sa okamžite stala bestsellerom. Inšpirovali sa ňou nielen tisíce ľudí, ale aj výrobcovia topánok, ktorí si museli priznať, že nárast bežeckých zranení úzko koreluje s nástupom klasických bežeckých topánok. Značky ako Nike, Adidas a Vibram sa inšpirovali touto knihou a vymysleli modely, ktoré oveľa viac rešpektujú prirodzenú stavbu a funkciu chodidla. Firma Vibram išla dokonca ešte ďalej a ich model Fivefingers umožňuje naplno si vychutnať behanie na boso. Ako poznamenal samotný autor: “A to všetko len preto, že som sa v januári 2001 opýtal svojho doktora, prečo ma bolí noha.”

PS: Slovenské vydanie tejto legendárnej knihy pripravuje vydavateľstvo Tatran.

Milí Martinusáci, my síce zatiaľ nebeháme bosí, ale za to sme prinútili “behať” knihy na ultradlhé trate! 🙂 A to všetko vďaka našej hre Knihobežník, ktorú už určite všetci poznáte (ak náááhodou nie, tak klik TU a dozviete sa všetko potrebné.) To však stále nie je všetko!

Rozhodli sme sa zobrať slovo Knihobežník doslova, a preto organizujeme veľkú knihobežnícku účasť na Bratislava Marathone! Nebojte sa, bežať budeme štafetu, takže zúčastniť sa môže skutočne každý, kto má chuť a to správne nadšenie. 🙂 Pozor! Uzávierka záväzných prihlášok je už zajtra (18.3.2011), tak sa poponáhľajte! Prihlásiť a zistiť viac informácií môžete priamo TU.

Christopher McDougall rozprával aj na svetoznámom podujatí TED. Video obsahuje aj slovenské titulky, kliknite na “View subtitles” a nastavte si Slovak:

Zaujímavé linky:

V Británii rozdali cez víkend milión kníh. Britský Knihobežník sa môže začať. 🙂

Neodmietajte mladých autorov! Nikdy neviete, či to nie je Tim Burton…

Charlie Sheen píše memoáre za desať miliónov. Aspoň si to myslí…

Zomrel Arnošt Lustig, očitý svedok holokaustu, ktorý o ňom písal celý život

Česká národní knihovna zdigitalizuje svoje zbierky s pomocou Google. Slovenská sa spolieha na vlastné sily.